Se aseamănă?Ce are în comun schiţa Delfinariului cu elveţianul Rolex Center? (galerie foto)

deschidere_Delfinariu_-_Complex_Muzeal_proiect.jpgUn cititor ne-a atras atenţia că în lume există o clădire care se aseamănă, în opinia sa, cu proiectul de reamenajare a Delfinariului ce a câştigat marele premiu oferit de CJC. Proiectul câştigător al marelui premiu la concursul de reamenajare a Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii - Delfinariul, organizat de Consiliul Judeţean Constanţa are elemente de arhitectură comune cu un centru universitar din Lausanne, Elveţia.

Informaţia ne-a fost transmisă de un cititor, prin intermediul unui comentariu postat la materialul „Aşa va arăta noul Delfinariu", publicat în ediţia noastră din 6 aprilie. „Proiectul se pare că există deja... în Switzerland! (n.r. Elveţia)", ne-a transmis cititorul, dându-ne, spre comparaţie cu proiectul de reamenajare a Delfinariului, următoarele link-uri: http://www.archdaily.com/53536/rolex-learning-center-sanaa-by-iwan-baan/ şi http://www.archdaily.com/50235/rolex-learning-center-sanaa/.

deschidere_Delfinariu_-_centru_Elvetia.jpg

În ediţii anterioare relatam că în urma concursului organizat de instituţia judeţeană a fost desemnat câştigător proiectul depus de asocierea formată din următoarele patru firme: SC Structural Ing SRL, SC Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi SRL, Sicon 21 SRL şi SC Ink Building SRL. Reamintim că SC Structural ING SRL este o firmă cunoscută pe plan local mai ales datorită colaborării strânse, pe bani publici, cu CJC-ul condus de Nicuşor Constantinescu. Constantin Stanciu, patronul firmei, apare pe site-ul organizaţiei PSD Constanţa, figurând ca membru al comitetului executiv al organizaţiei judeţene a Tineretului Social Democrat (TSD) Constanţa.

Revenind la proiectul de reamenajare a complexului, acesta prevede, pe lângă modernizarea Delfinariului, construirea unui acvariu, a unui exotariu şi amenajarea unei grădini botanice. Complexul va fi amplasat pe un teren în suprafaţă de 13 ha, iar suprafaţa construită va fi de 79.520 mp.

Formele fluide, elementul comun

„Construirea unui Complex Muzeal de Ştiinţe ale Naturii modern, dotat după ultimele cerinţe în domeniu, poate reprezenta pentru Constanţa, pentru regiune şi nu în ultimul rând pentru ţara noastră o oportunitate uriaşă de atragere a turiştilor, fiind singurul din această parte a Europei de asemenea dimensiuni. De aceea, pentru a-i spori şi mai mult atractivitatea şi pentru a face din el un punct important în traseul turistic al Mării Negre, l-am gândit ca un parc de distracţii şi de agrement, cu o ofertă bogată de programe care să satisfacă diferitele grupe de public vizate", argumentează arhitecţii în prezentarea de pe www.syaa.ro, site-ul Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi.

Aşa cum se poate observa, designul futurist al Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii creat de câştigătorii concursului CJC se aseamănă cu cel al clădirii din Lausanne, Elveţia, cunoscută sub numele de Rolex Learning Center, formele fluide fiind elementul comun al celor două creaţii arhitecturale. De precizat că imobilul Rolex Learning Center din cadrul Şcolii Politehnice Federale din Lausanne a fost creat de biroul de arhitectură japonez SANAA.

Adrian Soare: „În afara curţii rotunde, nu există similitudini"

Pentru a afla dacă există similitudini şi din punctul de vedere al arhitecţilor care au creat proiectul de reamenajare a Delfinariului, l-am contactat telefonic pe Adrian Răzvan Soare, arhitect asociat în cadrul SC Soare&Yokina Arhitecţi Asociaţi SRL.

„Ne-am documentat pe multe astfel de centre de ştiinţe ale mării din Europa şi din lume, însă, în afara curţii interioare rotunde, nu există similitudini între cele două clădiri", a precizat Adrian Soare. Arhitectul a afirmat că proiectul SANAA, de la Lausanne, îi este cunoscut, dar a subliniat că nu există un proiect arhitectural care să pornească de la zero şi că însăşi profesia de arhitect presupune şi o muncă de documentare, pentru a ţine pasul cu informaţiile în domeniu. „Nu există proiect în lumea asta care să pornească de la zero şi să nu se inspire din altele anterioare. Însă este o diferenţă între a te inspira şi a copia", a precizat arhitectul, subliniind totodată şi că cele două clădiri au funcţiuni total diferite.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

george

04 Jul, 2011 15:07

cred ca au in comun faptuol ca sunt amandoua proiecte foarte interesante. daca ajungem sa avem si noi cladiri similare cu cele din tarile civilizate inseamna ca incet incet iesim din mocirla in care ne gasim. altfle, remarc ca amandoua sunt albe, plate si au gauri rotunde. oricum nu-mi imaginez ca delfinariul va arata in final exact ca in propunerea arhitectilor, cu siguranta vor mai aparea "adaptari"

riveran

29 Jun, 2011 23:46

mai nou,in parcare nu ai voie sa parchezi ,pentru un conducator auto de duminica a facut o sesizare nu stiu unde , ca el nu poate sa dea cu spatele fiind incomodat de auto care sunt parcate regulamentar pe partea dreapta a strazi si minunea sa intamplat a aparut un semn care interzice oprirea dar atentie este un semn foarte special , se blocheaza roata din spate nu fata,minunea a aparut in spatele blocul bm3 din faleza nord

Articole asemanatoare

Arsene Olivia Ruxandra s-a retras din calitatea de asociat al Planara Building Works SRL! Arsene Alexandru Felix, unicul asociat

02 May 2024 359

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 717

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 757

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 1043

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 763

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 969

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 962

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 663

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1205

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 1028

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 659

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 901

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1241

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1423

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1732