Deschidere editie

SNPPC - „Am somat ministerul să aplice Legea salarizării“ „Sperăm să obţinem repararea unei nedreptăţi dureroase pentru mii de angajaţi ai MAI“

La puţin timp după ce reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“ au anunţat câştigarea, în primă instanţă, a unui proces important pentru toţi poliţiştii din ţară, acum a venit rândul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) să aducă veşti bune oamenilor legii! Oficialii SNPPC au anunţat, pe pagina de Facebook, că au „somat MAI, prin procedură prealabilă, să aplice Legea salarizării“.
 
„În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2018, am demarat prima etapă din acţiunea prin care solicităm ordonatorului principal de credite, în speţă MAI, să aplice Legea-cadru a salarizării nr. 153 din 2017. Concret, am depus la secretariatul instituţiei (cu nr. de înregistrare 497/18.07.2018) Procedura prealabilă cerută de lege, înainte de a ne adresa instanţei de Contencios administrativ şi fiscal, prin care somăm MAI să pună în aplicare, de la 1 iulie 2017, art. 7 alin. 1 lit. b din Lg. 153, raportat la art. 1 din HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată, respectiv la art. 1 din HG nr. 846/29.11.2017. În fapt, cerem calcularea veniturilor salariale, pentru tot personalul MAI - aşa cum se întâmplă, deja, în alte instituţii bugetare -, având ca valoare de referinţă, pentru salariul de funcţie, suma de 1.900 de lei, echivalentul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Vă vom ţine la curent cu evoluţia acestui demers, prin care sperăm să obţinem repararea unei nedreptăţi dureroase pentru mii de angajaţi ai MAI, ale căror salarii de funcţie sunt raportate la valori de referinţă mai mici chiar şi cu 50% faţă de suma stipulată în lege“.
 
Amintim că, zilele trecute, la solicitarea Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“, Tribunalul Ialomiţa a dispus, în primă instanţă, obligarea Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ialomiţa să se „conformeze prevederilor HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în sensul recalculării şi acordării reclamanţilor, de la data de 1.02.2017, a salariului minim brut în cuantum de 1.450 de lei, pe care îl echivalează cu salariul de funcţie al fiecărui reclamant, fără alte sporuri şi adaosuri incluse în acesta“.
 
Decizia Tribunalului Ialomiţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea pentru exercitarea recursului urmând a se depune la Tribunalul Ialomiţa - Secţia Civilă.
 
Conform reprezentanţilor Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“, decizia mai sus precizată este „prima hotărâre judecătorească prin care un tribunal a obligat un inspectorat de poliţie să recalculeze salariile de funcţie ale reclamanţilor şi să le ridice la valoarea de 1.450 de lei, fără alte sporuri şi sume compensatorii incluse în salariul de funcţie“.
 
(...) Dacă această hotărâre este menţinută în recurs, şi nu există motive să credem că nu va fi menţinută, reclamanţii vor primi minimum 850 de lei lunar, în plus, la salariu. Asta doar pentru perioada de activitate a HG 1/2017 (1.02.2017-decembrie 2017). De la 1 ianuarie 2018, întrucât salariul minim brut pe ţară a crescut la 1.900 de lei, creşterea va fi în jur de 1.500 de lei lunar. Implicaţiile sunt enorme, la nivelul întregului sistem de ordine publică şi apărare naţională, întrucât, dacă MAI este nevoit să schimbe procedura de salarizare la poliţişti, din perspectiva modului de raportare la salariul minim brut pe ţară, trebuie să o schimbe, evident, pentru aceeaşi raţiune, şi la militarii (pompieri, jandarmi) din MAI, ceea ce va obliga în timp scurt pe SRI, MAN, SPP etc. să procedeze la fel. Altfel, se va ajunge la revolte“, se mai arată într-un mesaj al reprezentanţilor Sindicatului Poliţiştilor din România „Diamantul“.
 
Citeşte şi: 
 
Atenţie, poliţişti!
Proces important câştigat în instanţă! Se preconizează sute de lei în plus la salariu (document)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sute de poliţişti din Constanţa îşi caută dreptatea în instanţă! Ce i-a supărat pe oamenii legii

29 Jun 2018 4139