Un prim pas pentru reabilitarea Casei cu Lei! Muntmark a obținut un document de la Primăria Constanța

  • Prin CU 3226 din data de 28 noiembrie 2023, Monsson Trading SRL dorește reabilitarea monumentului istoric „Casa cu Lei”
 
Primăria Constanța a eliberat un important certificat de urbanism ce are ca scop reabilitarea Casei cu Lei din zona istorică a municipiului. Firma Monsson Trading SRL este titulara documentului.
 
Prin CU 3226 din data de 28 noiembrie 2023, Monsson Trading SRL dorește reabilitarea monumentului istoric „Casa cu Lei” D+P+1E+M consolidare, restaurare, reamenajare, reconstruire, reparare, modificare, restaurare, împrejmuire, organizarea execuției clădirii de pe strada Gheorghe Dumitrașcu nr. 1 din Constanța. Documentul are o valabilitate de 12 luni.
 
”Casa cu Lei” este una dintre clădirile istorice de referință pentru orașul Constanța, fiind construită între 1895 și 1898 la inițiativa omului de afaceri de origine armeană, Dicran Emirzian. Clădirea a fost ridicată după planurile arhitectului Ion Berindei, având un stil arhitectural ce aparține eclectismului, cu elemente din componența clasicismului, renașterii și barocului. Numele său provine de la cei patru lei prezenți pe capitelurile coloanelor de la intrare, un element ce se regăsește pe multe alte schițe ale celebrului arhitect., a transmis Simona-Claudia Dobre, Senior PR & Communication Strategist. 
 
”Casa cu Lei” este situată la intersecția străzilor Dianei și Nicolae Titulescu, iar în prezent este înscrisă în patrimoniul arhitectonic al României și declarată monument istoric de categoria A.

De asemenea, este important de menționat că Monsson Trading are sediul central într-o clădire istorică aflată în vecinătatea ”Casei cu Lei”, care a fost renovată complet în august 2022 din fondurile proprii ale companiei.


Despre Monsson Trading


Monsson Trading este o societate parte a Grupului Monsson din Constanța, fiind fondată în anul 2009. Compania a avut în anul 2022 o cifră de afaceri de aproximativ 182 milioane de euro și peste 40 salariați. Monsson Trading furnizează atât electricitate, cât și gaze naturale și este specializată în achiziția de energie verde. Compania cumpără electricitate de la mai mult de 50 de producători de energie din surse regenerabile din România.

 
Sediul social este pe strada Nicolae Titulescu nr. 14 din Constanța. Asociați în firmă sunt Emanuel Munmark – 66%, Andrei Muntmark – 18%, Laura Muntmark – 10%, Mariana Raluca Rusu – 2%, Septar Hussein-Mesut – 2%, Laura Tănase – 2%. Andrei Muntmark este administrator.
 

Muntmark Emanuel apare în Energo Windprod SRL, Eco Power Wind SRL, Pecineaga Energies SRL, Monsson Trading SRL, Vulturu Wind Farm SRL, Saraiu Wind Farm SRL, Vulturu Power Park SRL, New Trend Energy SRL, Crucea Power Park SRL, Monsson Logistic SRL, Toplet Energy SRL, Mireasa Energies SRL, Plusenerg SA, Reprezentant asociat persoana juridică Magea Structures SRL, Wind Power Plant SRL, Monsson Power SRL, Galbiori Wind Farm SRL, Green Energy Delamarina SRL, Monsson Invest SRL și în Monsson Operation SRL.
 

Despre Casa cu Lei 

 

Clădirea de la malul mării a fost construită după planurile arhitectului român Ion Berindei, între anii 1895 şi 1898.


Casa a aparținut negustorului armean Dicran Emirzian. Ulterior, Casa cu Lei a fost reședința unui magistrat iar după Primul Război Mondial, Casa cu Lei a devenit, pentru scurt timp, sediu de bancă., Apoi, în Casa cu Lei a locuit Bebi Emirzian, fiul lui Dicran, iar în 1950 imobilul a fost nationalizat.


În anii ’70, Casa cu lei a trecut printr-un proces de restaurare, fiind transformată în restaurant, care a funcționat până în anii ’90.

 

 Proprietarul clădirii a fost Vega Turism SA 



Firma a fost fondată în anul 1995, cu sediul social la Hotel Vega din Mamaia. Activitatea principală a societății, conform codului CAEN, este „Hoteluri și alte facilități de cazare”. Acționari în firmă sunt GVC Investment Company Limited, cu 71,39%, firmă care are sediul social în Cipru, Gabriel Valentin Comănescu, care deține 24,91%, Upetrom Engineering SRL, care deține 3,68%, restul procentelor fiind deținute de Eugenia Drăgan, Maria Roman, Liviu Valentin Runcan, Ion Topoleanu și o Listă Persoane Fizice. Administratori sunt Gheorghe Enciu, Luminița Gina Militaru, cât și Camelia Claudia Tivichi.


Amintim că, la data de 07 martie, Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că într-adevăr există o solicitare, în ceea ce privește intenția de a-și exercita dreptul de preempțiune.


„Există o solicitare, analizăm, efectuăm rapoarte. Vedem exact ce va fi. Ieri am dat în lucru acest subiect, însă trebuie să vorbim și cu colegii de la Primăria Constanța, că am înțeles că și ei ar fi interesați și să vedem care are mai mare nevoie. Nu este nevoia să supralicităm”, ne-a transmis președintele CJ Constanța. El a mai spus că dacă va achiziționa clădirea, este nevoie de o investiție destul de mare pentru a o reabilita.
 


Pe de altă parte, proprietarul, prin Gabriel Comănescu, nu înclina atunci spre o înțelegere cu autoritățile locale. Acesta a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța că „Nu o vând lor. Doar respect legea și le dau dreptul de preempțiune”.
 
 
PRECIZĂRI:

 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor“, și-a cesionat o parte din acțiunile Foton Power Energy SRL

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

APM Constanța Familia Muntmark, undă verde de la Mediu pentru Parc Siliștea 3

28 Mar 2024 749

Schimbări importante în Energo Windprod SRL, firmă controlată de Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor“

16 Oct 2023 1247

Emanuel Muntmark, supranumit „regele eolienelor“, și-a cesionat o parte din acțiunile Foton Power Energy SRL

03 Oct 2023 1563

Monumentul istoric „Casa cu Lei” a fost cumpărat de Monsson Trading

22 Mar 2023 2972

Modificări în firma Monsson Trading SRL, firmă deținută de familia Muntmark

11 Sep 2022 2733

Modificări în firma Monsson Trading! Ce au decis asociații

06 Jul 2022 1537

Monsson Trading SRL a închis un punct de lucru de la Constanța și a vândut un imobil

22 Dec 2021 2855

Constanța CERONAV - Contract de furnizare gaze naturale. Ce societate este câștigătoare (DOCUMENT)

07 Dec 2021 2872

Monsson Trading SRL înființează un nou parc eolian în județul Constanța

14 May 2021 4865

Energie cumpărată de la bursă Cât plăteşte Primăria Medgidia în următoarele 18 luni pentru electricitate (document)

02 Aug 2014 2947

Monsson Energy Trading SRL Constanta organizeaza evenimetul „Ziua Portilor Deschise”

24 Jun 2014 2007

Afaceri de Forbes Tranzacţie între firma lui Florin Cârstocea şi cea a lui Muntmark

30 May 2014 3217