Deschidere editie

Victorie cu Dinamo! În Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană sub numele de Farul

Astăzi, în Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană de fotbal sub numele de Farul! A fost o partidă în Cupa RPR contra lui Dinamo, câştigată de „marinari“ la Brăila.
 
Pe 6 aprilie 1958, într-o zi de duminică, Farul Constanţa, echipă din Divizia B, întâlnea în „16“-imile Cupei RPR (Cupa României), pe teren neutru, prim-divizionara Dinamo Bucureşti, pe care o învingea în prelungiri. Acea dată avea să rămână în istorie drept ziua în care echipa de fotbal a Constanţei a susţinut prima partidă oficială sub numele de Farul. Constănţenii au disputat însă primul lor meci ca „Farul“ (un amical cu IMU Medgidia) pe 20 martie 1958.
 
Arbitrată de Sigismund Lupu (Focşani), disputa Farul Constanţa - Dinamo Bucureşti s-a încheiat cu scorul de 1-0 (după prelungiri) în favoarea constănţenilor, graţie golului marcat de Zinculescu, în minutul 93. Antrenorul Farului, Iosif Lengheriu, a început meciul cu: Stafie - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană - Moroianu, Ispas, Popa, Avasilichioaie, Zinculescu. De cealaltă parte, formula de start a lui Dinamo a fost: Cosma - Al. Vasile, I. Lazăr, Motroc - Călinoiu, Neagu - V. Anghel, Nicuşor, Ene, Babone, Koszegy. Trimisul ziarului „Dobrogea Nouă“ din Constanţa la acea partidă a fost Octav Căpriţă, care scria că „După un joc de înaltă factură tehnică / «Farul» Constanţa întrece „Dinamo» Bucureşti cu 1-0“.
 

Au umplut tribunele stadionului „Vasile Roaită“

 
„Peste 7.000 spectatori, cifră record pentru oraşul de pe malurile Dunării, au umplut tribunele stadionului «Vasile Roaită» din localitate spre a asista la jocul din cadrul «Cupei RPR» în care formaţia constănţeană dădea replica redutabilei echipe a dinamoviştilor bucureşteni. (…) Începutul aparţine bucureştenilor, care iniţiază câteva atacuri periculoase mai ales prin Nicuşor şi V. Anghel. Apărarea imediată a «Farului» este însă la înălţime. Stafie apără cu brio şuturile lui Babone şi Ene, scăpat singur la numai 8 m de poartă. Jocul ia un caracter dinamic şi din minutul 20 devine palpitant datorită acţiunilor spectaculoase la poartă iniţiate de ambele echipe. Înaintarea «Farului», folosind deschiderile în adâncime şi schimbul de locuri, pune la grea încercare apărarea dinamovistă în care excelează Cosma şi I. Lazăr“, menţionează Octav Căpriţă.
 

Mari ocazii ale Farului

 
„În minutul 34, Moroianu, bine servit de Avasilichioaie, trage de puţin alături, pentru ca, peste câteva minute, Zinculescu să rateze o mare ocazie, şutând în braţele portarului. În repriza secundă, constănţenii, cu o condiţie fizică superioară, pun stăpânire pe joc. Zinculescu pierde o nouă ocazie, trăgând prea încet, iar Ispas nimereşte bara. Dinamoviştii, care urmăresc cu orice preţ calificarea, se enervează şi jocul lor «prea bărbătesc» este sancţionat prompt de arbitru. Al. Vasile şi Călinoiu sunt cei care imprimă o alură dură. Constănţenii, bine dirijaţi de pe margine de antrenorul Lengheriu, ripostează calm, dau drumul mingii, evitând astfel atacurile periculoase ale dinamoviştilor“, decurge în continuare jocul, potrivit lui Octav Căpriţă.
 

O nouă bară

 
Finalul timpului regulamentar de joc găseşte Farul în atac. „În ultimele 20 de minute, «Farul», frenetic încurajat de spectatori, atacă în forţă. Deschiderile lungi pe extreme şi pătrunderile în viteză creează situaţii periculoase la poarta lui Cosma, care este pur şi simplu bombardat. Şutul lui Zinculescu întâlneşte bara în minutul 81, apoi Moroianu, după ce trece de apărătorii dinamovişti şi chiar de Cosma, se încurcă în balon, în faţa porţii goale, ratând o mare ocazie“, se arată în „Dobrogea Nouă“.
 

Spectatorii au năvălit pe teren

 
În prelungiri, aspectul jocului este acelaşi: constănţenii atacă dezlănţuit. „În minutul 93, după un excelent schimb de locuri, balonul pornit de la Popa, prin Ispas, surprinde apărarea dinamovistă şi Zinculescu marchează imparabil: 1-0 pentru «Farul». După gol, dinamoviştii schimbă formaţia, Călinoiu şi Al. Vasile trec la înaintare, dar cei care atacă sunt tot constănţenii. În minutul 102, Zinculescu trage în bară, iar Popa, de la numai 3 m, şutează puternic de tot în portar. Şi în partea a doua a prelungirilor, constănţenii inepuizabili stăpânesc terenul astfel că fluierul final îi găseşte în plin atac. Spectatorii brăileni năvălesc pe teren, jucătorii noştri sunt purtaţi pe braţe, ovaţionaţi şi felicitaţi atât pentru victoria obţinută după 120 de minute epuizante cât şi mai ales pentru calitatea jocului prestat“, punctează Octav Căpriţă.
 

Plonjoanele spectaculoasele ale lui Stafie

 
Autorul articolului din „Dobrogea Nouă“ avea şi câţiva remarcaţi din rândul fotbaliştilor constănţeni. „După asemenea joc, în care fiecare coechipier al «Farului» a luptat cu însufleţire, e greu să-i remarci pe cei mai buni. Fără îndoială însă că Stafie, autorul unor plonjoane spectaculoase în prima repriză, când a fost greu încercat, Zinculescu, Vărzan, Ciuncan, Pană şi Avasilichioaie au făcut o partidă mare. De la dinamovişti am reţinut forma bună manifestată de Cosma, Călinoiu, I. Lazăr şi V. Anghel. Arbitrajul prestat de Sigismund Lupu, corect şi autoritar“, arăta Octav Căpriţă.
 

Eliminaţi apoi de Progresul

 
Concluziile acestuia? „Victoria - mai clară decât o arată scorul - repurtată de constănţeni constituie o confirmare a valorii şi omogenităţii echipei «Farul», capabilă de performanţe remarcabile în compania formaţiilor bune. Privind cu seriozitate fiecare joc, înlăturând subestimarea adversarilor cu un palmares obscur, urmând cu perseverenţă programul de antrenament şi indicaţiile antrenorului Lengheriu, «Farul» poate şi trebuie să readucă Constanţei un binemeritat loc în prima categorie a ţării, spre satisfacţia zecilor de mii de iubitori ai fotbalului din regiunea noastră“. În faza următoare a Cupei, Farul avea să întâlnească o altă echipă de prim eşalon, Progresul Bucureşti, în faţa căreia a cedat cu 1-5 (1-2). Partida s-a jucat pe 27 aprilie 1958. Progresul a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o cu 0-1 contra echipei Ştiinţa Timişoara.
 

Primul meci din istorie, contra lui IMUM

 
Cu două săptămâni înainte de meciul cu Dinamo, echipa constănţeană a disputat primul meci din istoria sa ca „Farul“. Partida, una de verificare, s-a jucat la Medgidia, oaspeţii trecând de IMU din localitate cu 4-0 (1-0), prin golurile reuşite de Popa (2), Zinculescu şi Sever. Farul a jucat cu: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan (Doicescu), Stăncescu, Ciuncan - Coidum (Munteanu), Pană - Moroianu (Sever), Manole, Sever (Popa), Avasilichioaie, Zinculescu. Echipa de start a lui IMUM a fost: Govedaris - Straton, Iaia, Sava - Viorel, Moşu - Călin, Tarleţchi, Florescu, Drăguţ, Dragotă.
 

Linia de halfi Coidum - Pană, constantă

 
Apărută pe 22 martie 1958, cronica din „Dobrogea Nouă“ a fost semnată tot de Octav Căpriţă, care menţiona: „Joi, 20 martie a.c., formaţia portuarilor din Constanţa, sub noua denumire de «Farul», a susţinut un reuşit joc de antrenament la Medgidia în compania metalurgiştilor din localitate. Antrenorul Lengheriu a folosit acest prilej în vederea conturării echipei ce în curând va începe lupta pentru păstrarea locului I în categoria B. În prima repriză, a fost încercată linia de atac Moroianu - Manole - Sever - Avasilichioaie - Zinculescu, care a reuşit să înscrie un singur punct, prin Zinculescu. Mai eficace mi s-a părut formula Sever - Manole - Popa - Avasilichioaie - Zinculescu utilizată în repriza secundă. În afară de cele trei goluri, înscrise de Popa şi Sever (2), la capătul unor acţiuni spectaculoase, această linie de atac a dovedit mai multă coeziune şi orientare, cu toate că Avasilichioaie a frânat uneori schemele tactice, din cauza driblingului excesiv. Apărarea imediată a «Farului» a funcţionat în general bine, mai ales prin formula Vărzan - Stăncescu - Ciuncan, deşi stoperul constănţenilor manifestă încă deficienţe în ceea ce priveşte condiţia fizică şi jocul cu adversarul direct. Constantă, linia de halfi Coidum - Pană s-a impus din nou, alimentând atacul cu mingi utile şi acţionând eficace în apărare. O reintrare promiţătoare şi-a făcut-o Munteanu, în repriza a II-a. Metalurgiştii din Medgidia au constituit un bun partener de antrenament“.
 

Au câştigat lupta pentru promovare cu Dinamo Bacău

 
Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro, se menţionează că ultimul joc disputat de echipa de fotbal a Constanţei sub denumirea Locomotiva PCA a avut loc pe 16 martie 1958 şi a fost un amical cu SNMC, câştigat cu 8-1. A urmat, patru zile mai târziu, partida IMUM - Farul Constanţa. „În anul 1958, ia fiinţă în oraşul Constanţa clubul sportiv orăşenesc Farul. Odată cu înfiinţarea clubului, renasc speranţele zecilor de mii de iubitori ai sportului din oraş, din localităţile de pe însoritul litoral al Mării Negre şi din întreaga regiune. La data înfiinţării, sportul de performanţă din regiune era reprezentat pe plan naţional la o singură competiţie: categoria B de fotbal. CSO Farul, îndrumat şi sprijinit de organele locale, se întăreşte şi se dezvoltă continuu. Sub noua denumire, debutul oficial al echipei de fotbal Farul este cât se poate de promiţător. La 6.IV.1958, pe teren neutru, la Brăila, Farul elimina din Cupa RPR puternica formaţie de Divizia A Dinamo, după un meci dramatic, terminat cu scorul de 1-0 în prelungiri. Susţinut frenetic de numeroşi simpatizanţi ai jocului cu balonul rotund, Farul se angajează în lupta pentru cucerirea primului loc al seriei a II-a a categoriei B de fotbal. La finalul competiţiei, constănţenii se distanţează şi termină campionatul cu patru puncte avans faţă de Dinamo Bacău, promovând astfel în divizia A. Formaţia care a reuşit această performanţă: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană (Jarnea) - Moroianu, Ispas, Sever, Manole, Avasilichioaie, Zinculescu (Popa). Antrenori, Iosif Lengheriu şi Tudor Mihai“.
 
Citeşte şi:
 
O poveste cu deţinuţi şi cu un industriaş grec, născută în Gropile lui Ouatu Ce se afla pe locul actualului stadion „Farul” în urmă cu peste 60 de ani (galerie foto+document)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Remarcate ale întrecerii de la Deva Gimnastele de la CS Farul Constanţa şi CSS1 Constanţa, din nou pe podium la Campionatul Naţional (galerie foto + documente)

19 Nov 2018 177

SSC Farul, scorul etapei în „finala campionatului“. Remarcaţii lui Petre Grigoraş „Îi apreciez mult. Şi nu e vorba numai de ei“ (galerie foto + video)

19 Nov 2018 413

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 17-a a Ligii a 4-a

18 Nov 2018 663

Imagini de la eveniment SSC Farul a învins cu 5-0 Luceafărul Oradea. Scorul, stabilit încă din minutul 53 (galerie foto)

17 Nov 2018 981

Fotbalul județului Constanța Ce meciuri se joacă în weekend la Ligile a 4-a, a 5-a și a 6-a (program și clasamente complete)

17 Nov 2018 339

Litigiu, la Judecătoria Constanţa, între Petre Grigoraş, antrenorul SSC Farul, şi CS Pandurii Lignitul Tg. Jiu

17 Nov 2018 746

FC Viitorul Mihai Georgescu Cluj-Napoca a reclamat SSC Farul Constanţa la FRF. Care e mărul discordiei

17 Nov 2018 961

„Se încearcă senzații tari!“ Episodul „omul cu un teanc de bani la vestiare“. Ce spune Petre Grigoraș

16 Nov 2018 609

SSC Farul joacă sâmbătă cu Luceafărul Oradea la Constanţa Petre Grigoraş - „Adevăraţii suporteri vin în momentele dificile“

16 Nov 2018 759

Astăzi e ziua de naştere a lui Petre Grigoraş, antrenorul SSC Farul. Cel mai frumos cadou, victoria, sâmbătă, cu Luceafărul Oradea

15 Nov 2018 537

Titluri naţionale şi alte prezenţe pe podium pentru CS Farul şi CS Tomis Karate la competiţiile de la Tg. Secuiesc (galerie foto)

14 Nov 2018 463

CS Farul Constanța, pe locul întâi în clasamentul pe cluburi la Campionatul Național de gimnastică aerobică (galerie foto + documente)

13 Nov 2018 847

La ce echipă joacă în Anglia Rol tradiţional pentru fostul fotbalist de la FC Farul Claudiu Popa, la Dăeşti, în judeţul Vâlcea (galerie foto)

13 Nov 2018 1726

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 16-a a Ligii a 4-a. Înfrângere pentru liderul CS Năvodari

11 Nov 2018 596

UPDATE. Reacție dinspre FRF Șoc! Persoană „cu un teanc de bani”, în zona vestiarelor, la meciul Daco-Getica București - SSC Farul Constanța?

10 Nov 2018 1643

SSC Farul, eșec în deplasare cu Daco-Getica București. Gazdele au marcat două goluri în inferioritate numerică

10 Nov 2018 970

Interviu online cu David Iustin Năstase, vicecampion balcanic Ce l-ar întreba atletul de la CS Farul pe celebrul Michael Johnson, dacă s-ar întâlni

10 Nov 2018 1269

Fotbalul județului Constanța. Ce meciuri se joacă, sâmbătă, în etapa a 16-a a Ligii a 4-a

10 Nov 2018 444

SSC Farul se luptă sâmbătă în Liga a 2-a cu Daco-Getica, fosta Juventus din Liga 1. „Marinarii“ speră să obţină prima victorie afară

10 Nov 2018 872

„Interpretare nefericită“ Ce spune Marcel Lică despre eroarea din care SSC Farul a pierdut la masa verde meciul cu CS Mioveni

09 Nov 2018 1301

Ionel Dănciulescu preia funcţia de delegat la SSC Farul Constanţa

08 Nov 2018 1042

E oficial SSC Farul Constanța a pierdut la masa verde meciul cu CS Mioveni (galerie foto)

08 Nov 2018 919

Demisie la SSC Farul Constanța în urma erorii de la meciul cu CS Mioveni, care lasă echipa fără un punct în clasament

07 Nov 2018 968

SSC Farul Constanţa, în pericol să piardă la masa verde meciul cu CS Mioveni!

07 Nov 2018 978

Nocturna stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanţa a „căzut”, după ce au fost tăiate cablurile, pentru a fi furat cuprul!

07 Nov 2018 1105

Sportivii de la CS Farul Constanţa şi CS Tomis Karate au urcat pe podium şi la Campionatul European de Karate WSF

06 Nov 2018 547

Petre Grigoraş - „A căzut şi ultima improvizaţie“ SSC Farul Constanţa, echipa fără fundaş stânga

05 Nov 2018 1038

Ce mesaje au afişat suporterii SSC Farul la meciul cu CS Mioveni

05 Nov 2018 691

Suporteri constănţeni, discuţii după meci cu Petre Grigoraş. Ce a declarat antrenorul SSC Farul

05 Nov 2018 1428

Pe podium Marius Fotescu şi Nicolae Moise au marcat şase goluri pentru SSC Farul de la venirea lor de la Axiopolis Cernavodă (galerie foto)

05 Nov 2018 1595

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 15-a a Ligii a 4-a

04 Nov 2018 685

Imagini de la eveniment SSC Farul Constanța - CS Mioveni, meci cu șase goluri. Gazdele au revenit de la 1-3! (galerie foto)

03 Nov 2018 1291

Fotbalul judeţului Constanţa. Meciurile din weekend, de la Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a (program + clasamente complete)

03 Nov 2018 492

HC Dobrogea Sud, meci la Constanţa în Liga Naţională. În Sala Sporturilor, se întâlnesc şi primele două clasate în Divizia A, la fete

03 Nov 2018 891

Concurs de creaţie Se caută slogan pentru Farul Constanţa. Suporterii, invitaţi să vină cu propuneri. Câştigătorul va fi premiat!

03 Nov 2018 1079

SSC Farul joacă sâmbătă la Constanţa, în Liga a 2-a, cu echipa de pe locul şapte. Etapa începe astăzi

02 Nov 2018 937

A fost aprobat regulamentul de folosire a Complexului stadion „Gheorghe Hagi“ din Constanţa. Reguli de acces şi conduită în arenă (document)

01 Nov 2018 1590

SSC Farul Constanța a deschis scorul la Ploiești, dar a pierdut meciul cu Petrolul

29 Oct 2018 942

Ionel Dănciulescu - „Nu avem nimic de pierdut“ SSC Farul Constanţa intră astăzi în bârlogul „lupilor galbeni“, care sunt neînvinşi acasă

29 Oct 2018 1809

Fotbalul judeţului Constanţa Rezultatele din etapa a 14-a a Ligii a 4-a (galerie foto)

28 Oct 2018 915

Fotbalul judeţului ConstanţaMeciurile din weekend de la Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a. Programul şi clasamentele complete

27 Oct 2018 470

Editorial Semne bune la SSC Farul Constanţa. Din peisaj lipseşte totuşi ceva…

27 Oct 2018 1500

Ciprian Marica - „Privim altfel acest meci“ Neînvinsă de două etape, SSC Farul speră să mai facă o victimă de lux, Petrolul Ploieşti

26 Oct 2018 1533

În tinerețe, tatăl Simonei Halep a dat probe la FC Farul Stere Halep i-a purtat noroc SSC Farul Constanța la meciul cu FC Argeș

25 Oct 2018 1834

Fotbalistul Georgian Păun, de la SSC Farul Constanţa, şi-a serbat ziua de naştere (galerie foto)

25 Oct 2018 1314

Elevii de la Şcoala 28 „Dan Barbilian“, întrebări pentru Ciprian Marica şi Ionel Dănciulescu „Vrem să intrăm cu Farul în comunitate“ (galerie foto + video)

25 Oct 2018 963

Imagini de la eveniment Constanța. Ciprian Marica și Ionel Dănciulescu, de la SSC Farul, în mijlocul copiilor. Programul "Campionii României în școală, liceu și universitate" la Școala 28 "Dan Barbilian" (galerie foto + video)

24 Oct 2018 1861

SSC Farul. Petre Grigoraş a subliniat evoluţia atacantului Nicolae Moise „Mă bucur pentru reuşitele sale. Are atitudine în joc“ (galerie foto)

23 Oct 2018 2699

Constanţa Fostul ginere al lui Ilie Balaci îşi dăduse acordul de principiu pentru a veni antrenor la FC Farul. Ce a stat în calea mutării

23 Oct 2018 4736

Moartea lui Ilie Balaci. Emil Săndoi, în lacrimi la meciul de la Constanța „M-au lăsat picioarele când am aflat. Nu mi-a venit să cred!“

22 Oct 2018 535