Deschidere editie

Victorie cu Dinamo! În Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană sub numele de Farul

Astăzi, în Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană de fotbal sub numele de Farul! A fost o partidă în Cupa RPR contra lui Dinamo, câştigată de „marinari“ la Brăila.
 
Pe 6 aprilie 1958, într-o zi de duminică, Farul Constanţa, echipă din Divizia B, întâlnea în „16“-imile Cupei RPR (Cupa României), pe teren neutru, prim-divizionara Dinamo Bucureşti, pe care o învingea în prelungiri. Acea dată avea să rămână în istorie drept ziua în care echipa de fotbal a Constanţei a susţinut prima partidă oficială sub numele de Farul. Constănţenii au disputat însă primul lor meci ca „Farul“ (un amical cu IMU Medgidia) pe 20 martie 1958.
 
Arbitrată de Sigismund Lupu (Focşani), disputa Farul Constanţa - Dinamo Bucureşti s-a încheiat cu scorul de 1-0 (după prelungiri) în favoarea constănţenilor, graţie golului marcat de Zinculescu, în minutul 93. Antrenorul Farului, Iosif Lengheriu, a început meciul cu: Stafie - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană - Moroianu, Ispas, Popa, Avasilichioaie, Zinculescu. De cealaltă parte, formula de start a lui Dinamo a fost: Cosma - Al. Vasile, I. Lazăr, Motroc - Călinoiu, Neagu - V. Anghel, Nicuşor, Ene, Babone, Koszegy. Trimisul ziarului „Dobrogea Nouă“ din Constanţa la acea partidă a fost Octav Căpriţă, care scria că „După un joc de înaltă factură tehnică / «Farul» Constanţa întrece „Dinamo» Bucureşti cu 1-0“.
 

Au umplut tribunele stadionului „Vasile Roaită“

 
„Peste 7.000 spectatori, cifră record pentru oraşul de pe malurile Dunării, au umplut tribunele stadionului «Vasile Roaită» din localitate spre a asista la jocul din cadrul «Cupei RPR» în care formaţia constănţeană dădea replica redutabilei echipe a dinamoviştilor bucureşteni. (…) Începutul aparţine bucureştenilor, care iniţiază câteva atacuri periculoase mai ales prin Nicuşor şi V. Anghel. Apărarea imediată a «Farului» este însă la înălţime. Stafie apără cu brio şuturile lui Babone şi Ene, scăpat singur la numai 8 m de poartă. Jocul ia un caracter dinamic şi din minutul 20 devine palpitant datorită acţiunilor spectaculoase la poartă iniţiate de ambele echipe. Înaintarea «Farului», folosind deschiderile în adâncime şi schimbul de locuri, pune la grea încercare apărarea dinamovistă în care excelează Cosma şi I. Lazăr“, menţionează Octav Căpriţă.
 

Mari ocazii ale Farului

 
„În minutul 34, Moroianu, bine servit de Avasilichioaie, trage de puţin alături, pentru ca, peste câteva minute, Zinculescu să rateze o mare ocazie, şutând în braţele portarului. În repriza secundă, constănţenii, cu o condiţie fizică superioară, pun stăpânire pe joc. Zinculescu pierde o nouă ocazie, trăgând prea încet, iar Ispas nimereşte bara. Dinamoviştii, care urmăresc cu orice preţ calificarea, se enervează şi jocul lor «prea bărbătesc» este sancţionat prompt de arbitru. Al. Vasile şi Călinoiu sunt cei care imprimă o alură dură. Constănţenii, bine dirijaţi de pe margine de antrenorul Lengheriu, ripostează calm, dau drumul mingii, evitând astfel atacurile periculoase ale dinamoviştilor“, decurge în continuare jocul, potrivit lui Octav Căpriţă.
 

O nouă bară

 
Finalul timpului regulamentar de joc găseşte Farul în atac. „În ultimele 20 de minute, «Farul», frenetic încurajat de spectatori, atacă în forţă. Deschiderile lungi pe extreme şi pătrunderile în viteză creează situaţii periculoase la poarta lui Cosma, care este pur şi simplu bombardat. Şutul lui Zinculescu întâlneşte bara în minutul 81, apoi Moroianu, după ce trece de apărătorii dinamovişti şi chiar de Cosma, se încurcă în balon, în faţa porţii goale, ratând o mare ocazie“, se arată în „Dobrogea Nouă“.
 

Spectatorii au năvălit pe teren

 
În prelungiri, aspectul jocului este acelaşi: constănţenii atacă dezlănţuit. „În minutul 93, după un excelent schimb de locuri, balonul pornit de la Popa, prin Ispas, surprinde apărarea dinamovistă şi Zinculescu marchează imparabil: 1-0 pentru «Farul». După gol, dinamoviştii schimbă formaţia, Călinoiu şi Al. Vasile trec la înaintare, dar cei care atacă sunt tot constănţenii. În minutul 102, Zinculescu trage în bară, iar Popa, de la numai 3 m, şutează puternic de tot în portar. Şi în partea a doua a prelungirilor, constănţenii inepuizabili stăpânesc terenul astfel că fluierul final îi găseşte în plin atac. Spectatorii brăileni năvălesc pe teren, jucătorii noştri sunt purtaţi pe braţe, ovaţionaţi şi felicitaţi atât pentru victoria obţinută după 120 de minute epuizante cât şi mai ales pentru calitatea jocului prestat“, punctează Octav Căpriţă.
 

Plonjoanele spectaculoasele ale lui Stafie

 
Autorul articolului din „Dobrogea Nouă“ avea şi câţiva remarcaţi din rândul fotbaliştilor constănţeni. „După asemenea joc, în care fiecare coechipier al «Farului» a luptat cu însufleţire, e greu să-i remarci pe cei mai buni. Fără îndoială însă că Stafie, autorul unor plonjoane spectaculoase în prima repriză, când a fost greu încercat, Zinculescu, Vărzan, Ciuncan, Pană şi Avasilichioaie au făcut o partidă mare. De la dinamovişti am reţinut forma bună manifestată de Cosma, Călinoiu, I. Lazăr şi V. Anghel. Arbitrajul prestat de Sigismund Lupu, corect şi autoritar“, arăta Octav Căpriţă.
 

Eliminaţi apoi de Progresul

 
Concluziile acestuia? „Victoria - mai clară decât o arată scorul - repurtată de constănţeni constituie o confirmare a valorii şi omogenităţii echipei «Farul», capabilă de performanţe remarcabile în compania formaţiilor bune. Privind cu seriozitate fiecare joc, înlăturând subestimarea adversarilor cu un palmares obscur, urmând cu perseverenţă programul de antrenament şi indicaţiile antrenorului Lengheriu, «Farul» poate şi trebuie să readucă Constanţei un binemeritat loc în prima categorie a ţării, spre satisfacţia zecilor de mii de iubitori ai fotbalului din regiunea noastră“. În faza următoare a Cupei, Farul avea să întâlnească o altă echipă de prim eşalon, Progresul Bucureşti, în faţa căreia a cedat cu 1-5 (1-2). Partida s-a jucat pe 27 aprilie 1958. Progresul a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o cu 0-1 contra echipei Ştiinţa Timişoara.
 

Primul meci din istorie, contra lui IMUM

 
Cu două săptămâni înainte de meciul cu Dinamo, echipa constănţeană a disputat primul meci din istoria sa ca „Farul“. Partida, una de verificare, s-a jucat la Medgidia, oaspeţii trecând de IMU din localitate cu 4-0 (1-0), prin golurile reuşite de Popa (2), Zinculescu şi Sever. Farul a jucat cu: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan (Doicescu), Stăncescu, Ciuncan - Coidum (Munteanu), Pană - Moroianu (Sever), Manole, Sever (Popa), Avasilichioaie, Zinculescu. Echipa de start a lui IMUM a fost: Govedaris - Straton, Iaia, Sava - Viorel, Moşu - Călin, Tarleţchi, Florescu, Drăguţ, Dragotă.
 

Linia de halfi Coidum - Pană, constantă

 
Apărută pe 22 martie 1958, cronica din „Dobrogea Nouă“ a fost semnată tot de Octav Căpriţă, care menţiona: „Joi, 20 martie a.c., formaţia portuarilor din Constanţa, sub noua denumire de «Farul», a susţinut un reuşit joc de antrenament la Medgidia în compania metalurgiştilor din localitate. Antrenorul Lengheriu a folosit acest prilej în vederea conturării echipei ce în curând va începe lupta pentru păstrarea locului I în categoria B. În prima repriză, a fost încercată linia de atac Moroianu - Manole - Sever - Avasilichioaie - Zinculescu, care a reuşit să înscrie un singur punct, prin Zinculescu. Mai eficace mi s-a părut formula Sever - Manole - Popa - Avasilichioaie - Zinculescu utilizată în repriza secundă. În afară de cele trei goluri, înscrise de Popa şi Sever (2), la capătul unor acţiuni spectaculoase, această linie de atac a dovedit mai multă coeziune şi orientare, cu toate că Avasilichioaie a frânat uneori schemele tactice, din cauza driblingului excesiv. Apărarea imediată a «Farului» a funcţionat în general bine, mai ales prin formula Vărzan - Stăncescu - Ciuncan, deşi stoperul constănţenilor manifestă încă deficienţe în ceea ce priveşte condiţia fizică şi jocul cu adversarul direct. Constantă, linia de halfi Coidum - Pană s-a impus din nou, alimentând atacul cu mingi utile şi acţionând eficace în apărare. O reintrare promiţătoare şi-a făcut-o Munteanu, în repriza a II-a. Metalurgiştii din Medgidia au constituit un bun partener de antrenament“.
 

Au câştigat lupta pentru promovare cu Dinamo Bacău

 
Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro, se menţionează că ultimul joc disputat de echipa de fotbal a Constanţei sub denumirea Locomotiva PCA a avut loc pe 16 martie 1958 şi a fost un amical cu SNMC, câştigat cu 8-1. A urmat, patru zile mai târziu, partida IMUM - Farul Constanţa. „În anul 1958, ia fiinţă în oraşul Constanţa clubul sportiv orăşenesc Farul. Odată cu înfiinţarea clubului, renasc speranţele zecilor de mii de iubitori ai sportului din oraş, din localităţile de pe însoritul litoral al Mării Negre şi din întreaga regiune. La data înfiinţării, sportul de performanţă din regiune era reprezentat pe plan naţional la o singură competiţie: categoria B de fotbal. CSO Farul, îndrumat şi sprijinit de organele locale, se întăreşte şi se dezvoltă continuu. Sub noua denumire, debutul oficial al echipei de fotbal Farul este cât se poate de promiţător. La 6.IV.1958, pe teren neutru, la Brăila, Farul elimina din Cupa RPR puternica formaţie de Divizia A Dinamo, după un meci dramatic, terminat cu scorul de 1-0 în prelungiri. Susţinut frenetic de numeroşi simpatizanţi ai jocului cu balonul rotund, Farul se angajează în lupta pentru cucerirea primului loc al seriei a II-a a categoriei B de fotbal. La finalul competiţiei, constănţenii se distanţează şi termină campionatul cu patru puncte avans faţă de Dinamo Bacău, promovând astfel în divizia A. Formaţia care a reuşit această performanţă: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană (Jarnea) - Moroianu, Ispas, Sever, Manole, Avasilichioaie, Zinculescu (Popa). Antrenori, Iosif Lengheriu şi Tudor Mihai“.
 
Citeşte şi:
 
O poveste cu deţinuţi şi cu un industriaş grec, născută în Gropile lui Ouatu Ce se afla pe locul actualului stadion „Farul” în urmă cu peste 60 de ani (galerie foto+document)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bani, din nou, de la bugetul local pentru sportul constănţean. La ce structuri se referă proiectele de hotărâre (documente)

24 Sep 2018 386

Eşec usturător la Târgovişte SSC Farul Constanţa e din nou pe loc de retrogradare

24 Sep 2018 498

Liga a 4-a. La seniori, CS Poseidon 2 Mai Limanu a învins FC Farul Constanţa. CS Cumpăna, lider (galerie foto)

23 Sep 2018 529

Chindia Târgovişte a învins SSC Farul Constanţa cu 5-1 în Liga a 2-a. În opt meciuri, „marinarii“ au primit 22 de goluri!

23 Sep 2018 1184

Imagini de la eveniment Veteranii de la Farul și Tomis au jucat, la Constanța, la Cupa Prieteniei. Distincție pentru Constantin Gache (galerie foto+video)

22 Sep 2018 1741

Fotbalul județului Constanța Ce meciuri se joacă în weekend în Ligile a 4-a, a 5-a şi a 6-a (program + clasamente)

22 Sep 2018 455

Axiopolis joacă sâmbătă la Cernavodă cu Progresul 1944 Spartac. CS Medgidia are meci în deplasare

22 Sep 2018 910

Un nou început Petre Grigoraș și Marian Dinu debutează la SSC Farul în Liga a 2-a. Meci contra Chindiei Târgoviște

22 Sep 2018 1743

Ciprian Marica, prezent astăzi la SSC Farul Constanța. Petre Grigoraș şi Marian Dinu, noii antrenori (galerie foto)

20 Sep 2018 8153

Meciul Chindia Târgoviște - SSC Farul Constanța se joacă duminică, 23 septembrie

20 Sep 2018 1164

Suszi SRL și Opal Construct SRL au semnat cu Unitatea Militară 02133 Constanța (document)

19 Sep 2018 692

Judeţul Constanţa Astăzi, la Liga a 5-a se dispută etapă intermediară. Rezultatele şi clasamentele din fotbalul mic

19 Sep 2018 589

Ce antrenor va fi înscăunat la SSC Farul Constanţa?

18 Sep 2018 2311

Echipa de fotbal Farul Constanţa a intrat în faliment. Dosarul a primit al 55-lea termen

18 Sep 2018 692

CS Farul Constanţa, pe podium şi la Campionatul Naţional de culturism şi fitness de la Arad (galerie foto)

18 Sep 2018 1755

Cine a condus antrenamentul de astăzi al SSC Farul, în absența lui Ion Barbu (galerie foto)

17 Sep 2018 2126

A demarat igienizarea stadionului „Farul“ din Constanţa. Cine efectuează lucrările (galerie foto)

17 Sep 2018 3295

SSC Farul, a cincea înfrângere. Ion Barbu renunţă! „Faţă de unii, care se dau farişti, dar nu-i interesează, eu chiar sufăr”

17 Sep 2018 2609

Ion Barbu şi-a anunţat decizia de renunţare la funcţia de antrenor al SSC Farul Constanţa

16 Sep 2018 2396

„A mai trecut un an fără tine, tată!“ La Constanţa s-a disputat o nouă ediţie a „Memorialului Ștefan Aftenie - Cupa Farul“ (galerie foto)

16 Sep 2018 448

Fotbal FC Farul Constanţa, lider în Liga a 4-a

16 Sep 2018 915

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 755

Rugby Club Judeţean Farul Constanţa a intrat în insolvenţă!

11 Sep 2018 619

Echipă cu şase titluri de campioană a României Judecătorii analizează azi intrarea în insolvenţă a RCJ Farul Constanţa!

10 Sep 2018 778

Campioana României la tenis de masă, CS Farul Constanţa, pe primul loc după meciurile din turul Superligii

03 Sep 2018 1576

După victoria cu CS Baloteşti, SSC Farul a urcat cinci locuri în clasament, părăsind zona retrogradării

03 Sep 2018 1183

Anunţ al lui Ciprian Marica. AS CS Farul îşi schimbă numele în FC Farul! Ion Constantinescu - „Această echipă merită toată atenţia“ (galerie foto+video)

03 Sep 2018 4911

SSC Farul a învins la Techirghiol CS Baloteşti. Două goluri şi penalty ratat în minutul 83!

02 Sep 2018 1826

Județul Constanța. Rezultatele din etapa a patra a Ligii a 4-a de fotbal

01 Sep 2018 1089

Ciprian Marica - „Am cedat drepturile de utilizare a mărcii FC Farul către AS CS Farul”

01 Sep 2018 5767

Imagini de la eveniment AS CS Farul a câştigat la scor meciul din Liga a 4-a cu Portul Constanţa (galerie foto + video)

01 Sep 2018 2288

Derby-ul municipiului Portul Constanţa şi AS CS Farul se întâlnesc sâmbătă în Liga a 4-a

01 Sep 2018 776

Meci la Techirghiol, duminică, între SSC Farul Constanța și CS Balotești

01 Sep 2018 983

FC Viitorul, punctaj maxim, după cinci etape, în campionatul juniorilor U-19 şi U-17

31 Aug 2018 416

Campioana europeană Lorena Jinga şi-a serbat majoratul „Cât de norocoasă sunt să am oameni ca voi în jurul meu!“ (galerie foto)

31 Aug 2018 1738

Meciul cu CS Baloteşti se joacă la Techirghiol, fără spectatori Vlad Neagu, cooptat în staff-ul de conducere al SSC Farul

30 Aug 2018 1882

Multe persoane cunoscute, prezente la meciul dintre AS CS Farul Constanţa şi Ştiinţa Acalab Poarta Albă (galerie foto)

30 Aug 2018 1495

Foşti componenţi ai grupei 1990 de la FC Farul, reuniţi cu ocazia unui eveniment festiv (galerie foto)

30 Aug 2018 4250

Axiopolis Cernavodă a eliminat SSC Farul Constanța din Cupa României

29 Aug 2018 2635

Imagini de la eveniment Recordurile naționale ale lui Ilie Floroiu. 40 de ani de când stau în picioare. Festivitate la Constanța (galerie foto)

29 Aug 2018 971

SSC Farul Constanţa şi Axiopolis Cernavodă se întâlnesc astăzi în Cupa României

29 Aug 2018 1379

Răzvan Prodan, fiul regretatului Daniel Prodan, la SSC Farul Constanţa

29 Aug 2018 2927

Ciprian Marica a fost la meciul dintre AS CS Farul și Știința Acalab Poarta Albă. Ce a spus fostul internațional despre discuțiile cu SSC Farul

28 Aug 2018 1585

În clasamentul Ligii a 2-a, SSC Farul Constanța se află pe loc de retrogradare

27 Aug 2018 1116

Atletul-fenomen Recordurile naţionale ale lui Ilie Floroiu au atins o nouă bornă. De 40 de ani, nimeni nu le poate doborî!

27 Aug 2018 3648

SSC Farul a jucat în zece oameni din minutul 28 contra Sportului Snagov! Cu ce scor s-a încheiat meciul (galerie foto)

26 Aug 2018 1312

UPDATE Județul Constanța. AS CS Farul, eșec la seniori la debutul în Liga a 4-a (galerie foto)

25 Aug 2018 2294

UPDATE Asociere între SSC Farul Constanța și Ciprian Marica, cel care a câștigat brandul FC Farul? Ce spun ambele părți

25 Aug 2018 5069

Ion Constantinescu - „Au venit cu sufletul“ AS CS Farul Constanţa debutează în Liga a 4-a. Ce jucători fac parte din echipa lui Marica

25 Aug 2018 2280

Echipa fanilor joacă duminică cu Sportul Snagov Ion Barbu - „Se tot zvoneşte că SSC Farul o să se desfiinţeze“ (galerie foto)

24 Aug 2018 1854