Deschidere editie

Victorie cu Dinamo! În Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană sub numele de Farul

Astăzi, în Vinerea Mare, se împlinesc 60 de ani de la primul meci oficial jucat de echipa constănţeană de fotbal sub numele de Farul! A fost o partidă în Cupa RPR contra lui Dinamo, câştigată de „marinari“ la Brăila.
 
Pe 6 aprilie 1958, într-o zi de duminică, Farul Constanţa, echipă din Divizia B, întâlnea în „16“-imile Cupei RPR (Cupa României), pe teren neutru, prim-divizionara Dinamo Bucureşti, pe care o învingea în prelungiri. Acea dată avea să rămână în istorie drept ziua în care echipa de fotbal a Constanţei a susţinut prima partidă oficială sub numele de Farul. Constănţenii au disputat însă primul lor meci ca „Farul“ (un amical cu IMU Medgidia) pe 20 martie 1958.
 
Arbitrată de Sigismund Lupu (Focşani), disputa Farul Constanţa - Dinamo Bucureşti s-a încheiat cu scorul de 1-0 (după prelungiri) în favoarea constănţenilor, graţie golului marcat de Zinculescu, în minutul 93. Antrenorul Farului, Iosif Lengheriu, a început meciul cu: Stafie - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană - Moroianu, Ispas, Popa, Avasilichioaie, Zinculescu. De cealaltă parte, formula de start a lui Dinamo a fost: Cosma - Al. Vasile, I. Lazăr, Motroc - Călinoiu, Neagu - V. Anghel, Nicuşor, Ene, Babone, Koszegy. Trimisul ziarului „Dobrogea Nouă“ din Constanţa la acea partidă a fost Octav Căpriţă, care scria că „După un joc de înaltă factură tehnică / «Farul» Constanţa întrece „Dinamo» Bucureşti cu 1-0“.
 

Au umplut tribunele stadionului „Vasile Roaită“

 
„Peste 7.000 spectatori, cifră record pentru oraşul de pe malurile Dunării, au umplut tribunele stadionului «Vasile Roaită» din localitate spre a asista la jocul din cadrul «Cupei RPR» în care formaţia constănţeană dădea replica redutabilei echipe a dinamoviştilor bucureşteni. (…) Începutul aparţine bucureştenilor, care iniţiază câteva atacuri periculoase mai ales prin Nicuşor şi V. Anghel. Apărarea imediată a «Farului» este însă la înălţime. Stafie apără cu brio şuturile lui Babone şi Ene, scăpat singur la numai 8 m de poartă. Jocul ia un caracter dinamic şi din minutul 20 devine palpitant datorită acţiunilor spectaculoase la poartă iniţiate de ambele echipe. Înaintarea «Farului», folosind deschiderile în adâncime şi schimbul de locuri, pune la grea încercare apărarea dinamovistă în care excelează Cosma şi I. Lazăr“, menţionează Octav Căpriţă.
 

Mari ocazii ale Farului

 
„În minutul 34, Moroianu, bine servit de Avasilichioaie, trage de puţin alături, pentru ca, peste câteva minute, Zinculescu să rateze o mare ocazie, şutând în braţele portarului. În repriza secundă, constănţenii, cu o condiţie fizică superioară, pun stăpânire pe joc. Zinculescu pierde o nouă ocazie, trăgând prea încet, iar Ispas nimereşte bara. Dinamoviştii, care urmăresc cu orice preţ calificarea, se enervează şi jocul lor «prea bărbătesc» este sancţionat prompt de arbitru. Al. Vasile şi Călinoiu sunt cei care imprimă o alură dură. Constănţenii, bine dirijaţi de pe margine de antrenorul Lengheriu, ripostează calm, dau drumul mingii, evitând astfel atacurile periculoase ale dinamoviştilor“, decurge în continuare jocul, potrivit lui Octav Căpriţă.
 

O nouă bară

 
Finalul timpului regulamentar de joc găseşte Farul în atac. „În ultimele 20 de minute, «Farul», frenetic încurajat de spectatori, atacă în forţă. Deschiderile lungi pe extreme şi pătrunderile în viteză creează situaţii periculoase la poarta lui Cosma, care este pur şi simplu bombardat. Şutul lui Zinculescu întâlneşte bara în minutul 81, apoi Moroianu, după ce trece de apărătorii dinamovişti şi chiar de Cosma, se încurcă în balon, în faţa porţii goale, ratând o mare ocazie“, se arată în „Dobrogea Nouă“.
 

Spectatorii au năvălit pe teren

 
În prelungiri, aspectul jocului este acelaşi: constănţenii atacă dezlănţuit. „În minutul 93, după un excelent schimb de locuri, balonul pornit de la Popa, prin Ispas, surprinde apărarea dinamovistă şi Zinculescu marchează imparabil: 1-0 pentru «Farul». După gol, dinamoviştii schimbă formaţia, Călinoiu şi Al. Vasile trec la înaintare, dar cei care atacă sunt tot constănţenii. În minutul 102, Zinculescu trage în bară, iar Popa, de la numai 3 m, şutează puternic de tot în portar. Şi în partea a doua a prelungirilor, constănţenii inepuizabili stăpânesc terenul astfel că fluierul final îi găseşte în plin atac. Spectatorii brăileni năvălesc pe teren, jucătorii noştri sunt purtaţi pe braţe, ovaţionaţi şi felicitaţi atât pentru victoria obţinută după 120 de minute epuizante cât şi mai ales pentru calitatea jocului prestat“, punctează Octav Căpriţă.
 

Plonjoanele spectaculoasele ale lui Stafie

 
Autorul articolului din „Dobrogea Nouă“ avea şi câţiva remarcaţi din rândul fotbaliştilor constănţeni. „După asemenea joc, în care fiecare coechipier al «Farului» a luptat cu însufleţire, e greu să-i remarci pe cei mai buni. Fără îndoială însă că Stafie, autorul unor plonjoane spectaculoase în prima repriză, când a fost greu încercat, Zinculescu, Vărzan, Ciuncan, Pană şi Avasilichioaie au făcut o partidă mare. De la dinamovişti am reţinut forma bună manifestată de Cosma, Călinoiu, I. Lazăr şi V. Anghel. Arbitrajul prestat de Sigismund Lupu, corect şi autoritar“, arăta Octav Căpriţă.
 

Eliminaţi apoi de Progresul

 
Concluziile acestuia? „Victoria - mai clară decât o arată scorul - repurtată de constănţeni constituie o confirmare a valorii şi omogenităţii echipei «Farul», capabilă de performanţe remarcabile în compania formaţiilor bune. Privind cu seriozitate fiecare joc, înlăturând subestimarea adversarilor cu un palmares obscur, urmând cu perseverenţă programul de antrenament şi indicaţiile antrenorului Lengheriu, «Farul» poate şi trebuie să readucă Constanţei un binemeritat loc în prima categorie a ţării, spre satisfacţia zecilor de mii de iubitori ai fotbalului din regiunea noastră“. În faza următoare a Cupei, Farul avea să întâlnească o altă echipă de prim eşalon, Progresul Bucureşti, în faţa căreia a cedat cu 1-5 (1-2). Partida s-a jucat pe 27 aprilie 1958. Progresul a ajuns până în finală, pe care a pierdut-o cu 0-1 contra echipei Ştiinţa Timişoara.
 

Primul meci din istorie, contra lui IMUM

 
Cu două săptămâni înainte de meciul cu Dinamo, echipa constănţeană a disputat primul meci din istoria sa ca „Farul“. Partida, una de verificare, s-a jucat la Medgidia, oaspeţii trecând de IMU din localitate cu 4-0 (1-0), prin golurile reuşite de Popa (2), Zinculescu şi Sever. Farul a jucat cu: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan (Doicescu), Stăncescu, Ciuncan - Coidum (Munteanu), Pană - Moroianu (Sever), Manole, Sever (Popa), Avasilichioaie, Zinculescu. Echipa de start a lui IMUM a fost: Govedaris - Straton, Iaia, Sava - Viorel, Moşu - Călin, Tarleţchi, Florescu, Drăguţ, Dragotă.
 

Linia de halfi Coidum - Pană, constantă

 
Apărută pe 22 martie 1958, cronica din „Dobrogea Nouă“ a fost semnată tot de Octav Căpriţă, care menţiona: „Joi, 20 martie a.c., formaţia portuarilor din Constanţa, sub noua denumire de «Farul», a susţinut un reuşit joc de antrenament la Medgidia în compania metalurgiştilor din localitate. Antrenorul Lengheriu a folosit acest prilej în vederea conturării echipei ce în curând va începe lupta pentru păstrarea locului I în categoria B. În prima repriză, a fost încercată linia de atac Moroianu - Manole - Sever - Avasilichioaie - Zinculescu, care a reuşit să înscrie un singur punct, prin Zinculescu. Mai eficace mi s-a părut formula Sever - Manole - Popa - Avasilichioaie - Zinculescu utilizată în repriza secundă. În afară de cele trei goluri, înscrise de Popa şi Sever (2), la capătul unor acţiuni spectaculoase, această linie de atac a dovedit mai multă coeziune şi orientare, cu toate că Avasilichioaie a frânat uneori schemele tactice, din cauza driblingului excesiv. Apărarea imediată a «Farului» a funcţionat în general bine, mai ales prin formula Vărzan - Stăncescu - Ciuncan, deşi stoperul constănţenilor manifestă încă deficienţe în ceea ce priveşte condiţia fizică şi jocul cu adversarul direct. Constantă, linia de halfi Coidum - Pană s-a impus din nou, alimentând atacul cu mingi utile şi acţionând eficace în apărare. O reintrare promiţătoare şi-a făcut-o Munteanu, în repriza a II-a. Metalurgiştii din Medgidia au constituit un bun partener de antrenament“.
 

Au câştigat lupta pentru promovare cu Dinamo Bacău

 
Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro, se menţionează că ultimul joc disputat de echipa de fotbal a Constanţei sub denumirea Locomotiva PCA a avut loc pe 16 martie 1958 şi a fost un amical cu SNMC, câştigat cu 8-1. A urmat, patru zile mai târziu, partida IMUM - Farul Constanţa. „În anul 1958, ia fiinţă în oraşul Constanţa clubul sportiv orăşenesc Farul. Odată cu înfiinţarea clubului, renasc speranţele zecilor de mii de iubitori ai sportului din oraş, din localităţile de pe însoritul litoral al Mării Negre şi din întreaga regiune. La data înfiinţării, sportul de performanţă din regiune era reprezentat pe plan naţional la o singură competiţie: categoria B de fotbal. CSO Farul, îndrumat şi sprijinit de organele locale, se întăreşte şi se dezvoltă continuu. Sub noua denumire, debutul oficial al echipei de fotbal Farul este cât se poate de promiţător. La 6.IV.1958, pe teren neutru, la Brăila, Farul elimina din Cupa RPR puternica formaţie de Divizia A Dinamo, după un meci dramatic, terminat cu scorul de 1-0 în prelungiri. Susţinut frenetic de numeroşi simpatizanţi ai jocului cu balonul rotund, Farul se angajează în lupta pentru cucerirea primului loc al seriei a II-a a categoriei B de fotbal. La finalul competiţiei, constănţenii se distanţează şi termină campionatul cu patru puncte avans faţă de Dinamo Bacău, promovând astfel în divizia A. Formaţia care a reuşit această performanţă: Dumitrescu (Stafie) - Vărzan, Stăncescu, Ciuncan - Coidum, Pană (Jarnea) - Moroianu, Ispas, Sever, Manole, Avasilichioaie, Zinculescu (Popa). Antrenori, Iosif Lengheriu şi Tudor Mihai“.
 
Citeşte şi:
 
O poveste cu deţinuţi şi cu un industriaş grec, născută în Gropile lui Ouatu Ce se afla pe locul actualului stadion „Farul” în urmă cu peste 60 de ani (galerie foto+document)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Emanuela Gavrilă, prezentă la amicalul de ieri al SSC Farul „Îmi place mult de tot acest «N-ai cum». Mă provoacă“ (galerie foto)

23 Jul 2018 1391

SSC Farul Constanţa, victorie zdrobitoare în meciul cu Sparta Techirghiol

22 Jul 2018 1850

SSC Farul, acţionată în instanţă. Dosar la Judecătoria Constanţa

21 Jul 2018 2323

Jucători noi la SSC Farul. Cine va televiza meciurile echipei „Un război lung, de uzură, în care pornim cu un oarecare handicap“

21 Jul 2018 3606

SSC Farul Constanţa susţine duminică un nou meci de verificare

20 Jul 2018 1208

Michael Odibe, aşteptat sâmbătă la SSC Farul Cine are cele mai mari şanse să fie noul antrenor principal al echipei fanilor (document)

20 Jul 2018 3791

SSC Farul Constanţa şi-a aflat programul din Liga a 2-a

19 Jul 2018 2128

Ce spune Ciprian Marica despre proiectul FC Farul La SSC Farul Constanţa încep să vină jucători. Şi români, şi străini (galerie foto + video)

19 Jul 2018 6840

A demarat pregătirea. Primele amicale Axiopolis Cernavodă vrea să achiziţioneze un fotbalist care a jucat şi la FC Farul

18 Jul 2018 2029

Atletism Andrei Alexandru Bugheanu şi Ioana Emilia Colibăşanu, argint la Naţionalele de probe combinate (galerie foto + document)

17 Jul 2018 428

Contract de asociere SSC Farul - Ema Gavrilă. Obiectivul e promovarea în Liga 1! „Credem cu tărie că am luat cea mai bună decizie“

17 Jul 2018 3448

Preselecţii la SSC Farul Constanţa pentru opt grupe de copii şi juniori

16 Jul 2018 1228

Două medalii de aur şi una de argint pentru CS Farul Constanţa la Campionatul Naţional de lupte (galerie foto)

16 Jul 2018 1098

Atletul Alexandru Florin Vişan, din Constanţa, pe locul şase la Campionatul Mondial (galerie foto + document)

16 Jul 2018 1154

„Numele investitorului - Emanuela Gavrilă” SSC Farul Constanţa, contract de asociere cu Ema Gavrilă, fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre

15 Jul 2018 7244

Discuţii între SSC Farul şi o companie străină, reprezentată de Ema Gavrilă, fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre

15 Jul 2018 2908

Astăzi, se desfăşoară Adunarea Generală a membrilor cotizanţi Echipa SSC Farul Constanţa, înscrisă în Liga a 2-a

15 Jul 2018 1200

Avem mare nevoie de modele, pentru copiii noștri! Prin „nobila artă“, maestrul Mihai Constantin clădește caractere și imprimă valori

14 Jul 2018 2143

Fiul antrenorului Marian Dinu a absolvit la Solent University, în Anglia. La festivitate au fost prezenţi şi părinţii săi (galerie foto)

14 Jul 2018 1176

SSC Farul Constanţa. Discuţii cu un investitor? Adunarea Generală Extraordinară a membrilor cotizanţi, aşteptată cu maxim interes

14 Jul 2018 3100

UPDATE Atletul Alexandru Florin Vișan, din Constanța, s-a calificat în finala Campionatului Mondial (document)

13 Jul 2018 947

Decese Constanţa 13 iulie 2018

13 Jul 2018 663

Atleţii Alexandru Vişan şi Răzvan Grecu, din Constanţa, evoluează astăzi în calificări la Campionatul Mondial

13 Jul 2018 964

Ciprian Marica, SSC Farul şi brandul FC Farul. Ce urmează „Dacă nu ajungem la un numitor comun, va trebui să o iau de la zero“

13 Jul 2018 5595

Antrenorul Vasile Duşu, de la CS Farul Constanţa, în doliu

12 Jul 2018 813

I-a oferit inelul de logodnă la Casablanca Fotbalistul Richardo Mihalache, de la Axiopolis Cernavodă, se va căsători cu frumoasa marocană Ekraam

12 Jul 2018 4216

Incertitudine la SSC Farul. Ce va aduce Adunarea Generală Extraordinară? Marcel Lică - „Aveţi răbdare până duminică!“

12 Jul 2018 2755

Ieri, la Constanţa, a avut loc înmormântarea antrenorului emerit Ioan Veliciu „Rămas-bun, suflet frumos, dedicat carierei şi sportului!“ (galerie foto)

11 Jul 2018 1290

Constanţa Decăderea Complexului Sportiv „Triunghi“. Terenul de fotbal, sufocat de bălării. În zona de tenis, picnic! (galerie foto + video)

10 Jul 2018 2615

Atleţii Alexandru Vişan şi Răzvan Grecu, din Constanţa, evoluează la Campionatul Mondial

09 Jul 2018 629

Deţinătorul brandului FC Farul, discuţie cu reprezentantul SSC Farul Ce a spus Ciprian Marica după întâlnirea cu Georges Muzaca

09 Jul 2018 4921

Imagini de la eveniment Nuntă în sport la Constanţa. Alexandra Iovănescu şi Claudiu Subţirică au spus „Da!“ în parcul de la Biserica „Sf. Mina“ (galerie foto + video)

08 Jul 2018 4594

UPDATE. Doliu în sportul constănţean A murit antrenorul emerit Ioan Veliciu

08 Jul 2018 2577

Discuții SSC Farul - Ciprian Marica. Ce a cerut fostul internațional și ce decizie au luat suporterii

07 Jul 2018 3401

Adunare Generală Extraordinară la SSC Farul Constanța!

07 Jul 2018 2410

Imagini de la eveniment Fostul fotbalist Bogdan Boritz s-a căsătorit astăzi la Constanța (galerie foto+video)

07 Jul 2018 2681

Interviu online cu Leonard Manta, campion la gimnastică aerobică „Sunt mândru să îmi reprezint ţara în întrecerile internaţionale!“

07 Jul 2018 2025

Boxerul Orhan Marcu, de la CS Farul Constanţa, aur la Cupa României (galerie foto)

06 Jul 2018 1387

Coleg de curs cu Andrei Cristea Antrenorul Răzvan Drăgan, de la SSC Farul, a obţinut licenţa B UEFA (galerie foto)

06 Jul 2018 1309

Comunicat SSC Farul Constanţa „Este nevoie să fim uniţi! Se va încerca dezbinarea suflării alb-albastre!“

06 Jul 2018 2735

Cum s-a stins un simbol! Farul Constanţa, în faliment. Judecătorii au luat o nouă decizie

06 Jul 2018 1344

Au ajuns în Portugalia Opt jucători constănţeni în lotul Naţionalei de fotbal pe plajă pentru cele două meciuri din Liga Europeană

05 Jul 2018 744

Reprezentanţi ai SSC Farul şi ai DJST Constanţa, în mijlocul copiilor care participă la „Şcoala de vară“ (galerie foto)

05 Jul 2018 854

Întrebări ale fanilor pentru Ciprian Marica „Donează suporterilor brandul FC Farul şi vei avea statuie lângă Ovidiu în Constanţa!“

05 Jul 2018 4979

UPDATE. Conferință de presă Adrian Pitu, Erkal Memet și Petre Grigoraș „Publicul constănțean trebuie să cunoască și punctul nostru de vedere”

04 Jul 2018 4549

Ciprian Marica a achiziţionat brandul FC Farul. Reacţia SSC Farul „Vom continua drumul pe care am pornit acum doi ani”

04 Jul 2018 1811

„Nu am niciun plan ascuns“ Brandul FC Farul merge la Ciprian Marica. Cum au primit fanii vestea. Ce spune fostul fotbalist

04 Jul 2018 4399

UPDATE Fostul internaţional Ciprian Marica a câştigat licitaţia pentru semnele identitare ale FC Farul

03 Jul 2018 3744

Marian Măciucă este şi antrenor Jucători constănţeni, în pregătire, la Eforie Nord, cu Naţionala de fotbal pe plajă (galerie foto)

03 Jul 2018 979

Petre Grigoraş, după despărţirea de SSC Farul „Să văd în tribună, la Liga a 3-a, 5 - 6.000 de oameni, a fost cea mai mare bucurie a mea“

03 Jul 2018 2728