VIDEO. Incident unic în Armata României! Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

 
 
 
  • În cauză, un militar este acuzat că nu a respectat prevederile consemnului particular, referitor la poziția armei pe timpul executării serviciului, lăsând-o sprijinită în gheretă, că nu a păzit postul de pază nr. 1 și nu a supravegheat spațiul din raza sa vizuală, că nu a oprit persoana suspectă intrată în obiectivul militar și că a permis apropierea persoanei suspecte de postul de pază nr. 1, la o distanță mai mică decât cea fixată prin consemnul particular.  
  • Tot în acest dosar a mai fost deferit justiției și un caporal (comandantul pazei).
 
 
Prima condamnare în dosarul privind furtul armei din Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat!  În cauză, un militar este acuzat că nu a respectat prevederile consemnului particular, referitor la poziția armei pe timpul executării serviciului, lăsând-o sprijinită în gheretă, că nu a păzit postul de pază nr. 1 și nu a supravegheat spațiul din raza sa vizuală, că nu a oprit persoana suspectă intrată în obiectivul militar și că a permis apropierea persoanei suspecte de postul de pază nr. 1, la o distanță mai mică decât cea fixată prin consemnul particular.
 
Tot în acest dosar a mai fost deferit justiției și un caporal (comandantul pazei).
 
Primul militar – cel căruia i-ar fi fost sustrasă arma – a luat un an şi opt luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de „încălcarea consemnului” și un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de „fals în declaraţii”.
 
Instanța a contopit pedepsele aplicate și a stabilit în sarcina inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 8 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din cea de-a doua pedeapsă (1/3×12=4) rezultând, în final, pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare cu suspendare.
 
Comandantului pazei
 
În continuare, în sarcina comandantului pazei au fost stabilite pedepsele de un an şi două luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de „încălcarea consemnului” și un an de închisoare pentru comiterea infracţiunii de „fals în declaraţii”.
 

Și în cazul său, judecătorii au contopit pedepsele și au stabilit pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 2 luni închisoare, la care adaugă sporul de o treime din cea de-a doua pedeapsă (1/3×12=4) rezultând, în final, pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei stabilite în sarcina inculpatului, fiind stabilit un termen de supraveghere de 2 (doi) ani.
 
Tribunalul a desființat: a) poziţia nr. 7164 (sold. A.A.) din „Registrul Predare-Primire Telefoane Mobile” (Anexa A-S 926 din 07.04.2022) al Unităţii Militare 02025 Mamaia Sat; b) poziţia nr. 1187 (cap. B.B.) din „Registrul Predare-Primire Telefoane Mobile” al Unităţii Militare 02025 Mamaia Sat.

 
Decizia nu este una definitivă!
 
Incidentul a avut loc la data de 19 martie 2022, când un tânăr militar din Constanța ar fi fost atacat de o persoană, care i-a sustras arma și muniția de război aferentă.
 
După eveniment, mai multe filtre în Mamaia, Constanța, localitățile învecinate, dar și în mai multe județe au fost instituite de polițiști, militari și jandarmi, pentru depistarea armei sustrase, dar și pentru identificarea suspectului.
 
Potrivit autorităților, 96 de filtre ale forțelor de ordine au fost organizate în cinci județe, fiind implicate 300 de efective.
 
Mai mult, scafandrii militari au căutat arma și în Canalul Poarta Albă – Midia – Năvodari.
 
Tot în acest context, paza a fost sporită și la Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța, dar și la Consulatul Federației Ruse la Constanța.
 
La jumătatea lunii 2022, arma a fost găsită chiar de militarul atacat în post.
 
Deși arma și muniția aferentă au fost găsite procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța încearcă să depisteze persoana care ar fi sustras arma de la militar.
 
Ancheta procurorilor din Constanța continuă.
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Proces penal după furtul armei din Centrul 110 Comunicații și Informatică din Mamaia Sat! Anunțul judecătorilor
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Armă furată dintr-o unitate militară din Mamaia! Judecata s-a terminat! Când se va da decizia finală

15 Nov 2023 1807

Ce se întâmplă cu dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia. Anunțul judecătorilor din apel

27 Aug 2023 759

Motivarea judecătorilor în dosarul armei furate din Mamaia! „Preocupările religioase nu îl degrevează de obligația de a-și apăra țara!“

24 Jul 2023 2132

Ce au decis judecătorii militari în dosarul armei furate din Mamaia!

10 May 2023 2461

A trecut un an de la un incident deosebit de grav petrecut la o unitate militară din Mamaia! Un soldat a fost atacat în post și i-a fost sustrasă arma

19 Mar 2023 1269

A trecut proba sincerității? Militarul din Mamaia căruia i-a fost furată arma, testat cu detectorul de minciuni! De două ori! Verdictul specialiștilor

30 Jul 2022 6508

Militarul căruia i-a fost furată arma a fost trimis în judecată! Iată care sunt acuzațiile. Modificări importante pentru militari anunțate de ministrul Apărării (VIDEO+FOTO)

15 Jul 2022 16930

Primele imagini cu arma găsită în Mamaia Sat Prim Procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Viorel Teliceanu, declarații despre dosar (GALERIE FOTO+VIDEO)

14 Jul 2022 9196

Două anchete penale sunt în derulare Procurori militari și civili, mânați de același gând – unde sunt arma și muniția de război furate de la un militar din Constanța

11 Apr 2022 8701

Sondaj de opinie 66% dintre participanți nu sunt mulțumiți de modul în care au acționat autoritățile în cazul pistolului mitralieră și muniției furate de la un militar din Mamaia

28 Mar 2022 3799

Editorial Armata Română și scenariul fantezist, dar bine redactat, al unui film hollywood-ian

24 Mar 2022 4038

ZIUA LIVE Cristian Crăciun, despre cazul militarului în post, rămas fără armă

23 Mar 2022 2433

Armă și muniție de război, sustrase din Mamaia. Căutările au ajuns la Iași

23 Mar 2022 2881

Armă căutată de scafandri în lacul Ciric, Iași!

22 Mar 2022 2610

Ministerul Apărării Naționale, răscolit de cazul de la Constanța! Militarul din Mamaia ar putea fi dus la detectorul de minciuni!

22 Mar 2022 6889