Cafeneaua "pocaitilor"

"Tineri Pentru Misiune" il propovaduiesc pe Hristos cu tigari si muzica dance

Organizatia internationala "Tineri Pentru Misiune" (TPM) administreaza o cafenea situata pe strada Unirii, la parterul vilei in care isi are sediul * TPM isi propune sa atraga tineri din cat mai multe biserici crestine pentru scopul declarat de a raspandi Evanghelia * "Moment Caf=E9" e un loc in care principiile religioase propovaduite formal sunt abandonate numai pentru a putea sa atraga cat mai multi adepti * Astfel, in cafenea se poate fuma, se asculta muzica dance, iar principiul de baza, scris chiar pe pereti, este "Traieste-ti clipa" # Reprezentantii organizatiei se feresc sa ofere neinitiatilor prea multe amanunte despre activitatea pe care o desfasoara * TPM are 11 centre in Romania, dintre care cel putin cel din Cluj-Napoca are o cafenea asemanatoare cu cea din Constanta

Metodele tot mai diversificate prin care diferitele grupari religioase rasarite peste noapte isi recruteaza clienti din spatiul aproape virgin pe care il reprezinta plaiurile noastre mioritice au intrat in cotidian. La fel si obisnuinta ca ele sa se ascunda in spatele unor fundatii ce propun proiecte de asistenta sociala sau educatie, pe care le ofera cu generozitate, mai ales tinerilor. Cu toate acestea, cred ca putini dintre noi s-ar fi asteptat ca o astfel de grupare crestina sa isi racoleze membrii prin intermediul unei cafenele, mai ales ca e binecunoscuta morala stricta propovaduita de confesiunile crestine neoprotestante.

"Traieste clipa!"

Pe strada Unirii, in zona Faleza Nord, a rasarit nu de mult mai intai o vila si apoi, la parterul constructiei, o cafenea. "Moment Caf=E9" nu se deosebeste, la prima vedere, de alte locatii de gen. Inca de la intrare insa, o placuta metalica anunta ca acolo isi desfasoara activitatea "Tineri Pentru Misiune". Cateva mese din lemn si metal, o combina care canta muzica dance. Barmanul ne priveste usor banuitor si ne aduce meniul. Cafea, capucino, ness, sucuri. Nu sunt bauturi alcoolice si nici tigari, dar fumatul este permis, lucru care ne uimeste peste masura, cunoscand ca acest lucru este oprit cu strictete de gruparile neoprotestante. Peretii sunt decorati cu picturi de prost-gust, reprezentand simboluri sentimentalist-crestine, intre care o mana ce sustine o inima, pe un fond de un albastru ireal. Tot pe pereti, de jur-imprejur citim: "Toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri isi are timpul lui. Traieste-ti clipa!". Indemn catre pacat? Dupa putin timp, in cafenea intra trei tineri cam de 13-14 ani - o fata si doi baieti. Blugi taiati, haine colorate, piercing-uri, un walkman. Tineri obisnuiti, poate chiar putin excentrici pentru varsta lor. Nu par a face parte din organizatie, dar sunt potential adepti, caci par a fi de-ai casei. Ei au inteles cum au vrut sloganul "Traieste clipa!" cu care sunt intampinati inca de la intrare. Barmanul accepta o discutie, ba chiar devine foarte interesat atunci cand il intrebam de coordonata spirituala a activitatilor de la cafenea. Se fereste insa sa intre in amanunte. Recunoaste ca acolo au loc intalniri de dezbateri cu tinerii, pe diverse subiecte, dar nu vrea sa ne spuna cand va fi urmatoarea, preferand sa ne anunte el prin telefon. Ne arata insa afisul unui concert de muzica crestina, sustinut de o formatie irlandeza, "Irish Team". Intrebam despre organizatie, dar se fereste sa ofere detalii. Se rezuma sa spuna ca sunt "tineri din mai multe biserici", aratand cu capul spre etajul cladirii, acolo unde se desfasoara, probabil, alte activitati ale organizatiei. Observam ca accesul la etaj se poate face, pe o usa, direct din cafenea. Ne invita sa mergem impreuna la slujba la una dintre bisericile baptiste din oras.

Cafeneaua - urmarea unei revelatii

Gasim pe Internet informatii despre organizatia "Tineri Pentru Misiune". Declarativ, este vorba de o "miscare a crestinilor din mai multe denominatiuni, dedicati sa-L prezinte pe Isus Cristos personal acestei generatii, incurajand pe cat mai multi sa se implice in aceasta lucrare". Tot de pe site-ul oficial aflam ca organizatia "ucenicizeaza si pregateste crestini sa-si realizeze partea lor in implinirea Marii Trimiteri". "Tineri Pentru Misiune" (TPM) si-a inceput activitatea in anul 1960 si se defineste ca o organizatie misionara internationala, formata din crestini din mai multe denominatiuni, dedicati raspandirii Evangheliei in cadrul generatiei actuale. Adeptii gruparii cred ca Loren Cunningham a intemeiat organizatia in urma unei viziuni pe care a primit-o de la Dumnezeu: "valuri de tineri mergand in diferite tari din continente diferite pentru a spune oamenilor vestea buna a lui Isus Hristos". In prezent, TPM are 680 de baze independente cu locatii in 150 de tari, avand 15.000 de lucratori cu norma intreaga, iar peste 150.000 de tineri participa in fiecare an la cursuri si misiune pe termen scurt. In Romania, TPM are 11 centre: Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Medias, Sighisoara, Targu Mures, Targu Neamt si Timisoara. Aflam de pe site ca si la Cluj exista o cafenea pentru prozelitism, numita "Quo Vadis Caf=E9".

Verdict: prozelitism

Telefonam la sediul fundatiei si cerem detalii despre activitate. "Dar cine sunteti?", ne intreaba insistent o voce de femeie, dupa ce ne ofera cateva informatii vagi. Apoi, putin panicata, vrea sa stie daca suntem ziaristi... Privita in aceasta lumina, chestiunea e simpla. Liderii organizatiei mizeaza pe cafenea ca pe un loc ce le poate aduce noi adepti. Mai ales ca locatia e bine aleasa, aproape de sediul a doua universitati si al unei scoli generale. Pentru acest lucru, ei sunt dispusi chiar sa renunte la principiile crestine pe care, de altfel, le propovaduiesc sus si tare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Misha și Lidia Buble dau tonul distracției la Constanța, în această seară

02 May 2024 661

Evenimente Constanța de 1 Mai Artiști îndrăgiți cântă la mare în minivacanța de 1 Mai. Programul evenimentelor

30 Apr 2024 7962

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 2254

Constanța Surprize pregătite pentru fani la ediția aniversară din acest an a festivalului NEVERSEA

05 Jul 2023 1675

Melodia zilei MIRA x LORA - Tu cu Ea | Official Video

16 Apr 2022 2252

Melodia zilei F.Charm feat. @LORA - Perfect defect (Videoclip Oficial)

30 Oct 2021 2294

Melodia Zilei LORA – O rană

05 Sep 2020 2086

Lora – Rămas bun (Official Video)

03 Nov 2017 5133

Lora - Ruga

03 Dec 2016 5201

Concert Lora, live, la Constanţa

13 Aug 2016 6507

Melodia zilei Anda Adam, George, Lora, What's Up - Moşu' e român

27 Dec 2015 4437

Ultima din acest sezon Petrecere în Princess Summer Club

11 Sep 2015 3929

Lora revine pe scena Princess Summer Club

10 Aug 2015 3480

Melodia Zilei Lora feat. Naz Tokio - Fire Up

26 Jul 2015 4919

Lora, într-un concert live la Constanţa

15 Jul 2015 2883