Jurnalul unei Revolutii de mult uitate

Si totusi cine-a tras in ei?

Recenta sinucidere a sotiei generalului in rezerva Victor Athanasie Stanculescu, fost prim-adjunct al ministrului Apararii la momentul Decembrie 1989, aduce in discutie o mai veche dezbatere. Multi s-au intrebat care au fost persoanele care au transformat demonstratia de la Timisoara intr-o lupta de strada in urma careia s-au inregistrat 72 de morti si 253 de raniti. Alte intrebari fara raspuns mai raman inca de actualitate si interes pentru cei ale caror rude au decedat in decembrie 1989. Cine a regizat diversiunile care au condus la schimburi de focuri intre unitati ale MApN? Daca a fost vorba despre erori sau actiuni psihologice organizate, inca nu se stie clar. Nu se stie pentru ce au murit oameni inainte ori dupa fuga lui Ceausescu. La 14 ani de la Revolutie, atat la Constanta, cat si in celelalte localitati ale tarii, misterul inca mai planeaza asupra acelei perioade. Desi pentru anchete au fost implicati zeci de magistrati civili si militari, desi au fost audiati sute de martori, cercetarile nu au condus la nici un fel de rezultat. Vinovatii, cauzele sau elucidarea situatiilor create in 1989 sunt inca la stadiul de legende. Pentru a se putea trage o concluzie despre cum au decurs ostilitatile la Constanta in acea perioada vom publica incepand de astazi, in premiera, o serie de materiale realizate cu ajutorul colonelului (r) Ioan Maliciuc. Marturiile pe care le vom face publice de astazi despre desfasurarea evenimentelor din Decembrie 1989 au la baza documentarea si materialele extrase din lucrarea intitulata "Pretul libertatii", care urmeaza sa vada lumina tiparului anul viitor, o data cu implinirea a 15 ani de la Revolutia din 1989, cand din judetul Constanta au fost inregistrate 126 de victime, dintre care 26 fiind impuscati mortal pe teritoriul judetului si alti 6 in alte localitati.

17 DECEMBRIE 1989

Zi cenusie de decembrie. Nici frig, dar nici cald. Copiii se gandesc la vacanta care va incepe peste cateva zile, cei mari - parintii - sunt preocupati de apropierea sarbatorilor. Putini sunt cei care au auzit ca ieri, la Timisoara, oamenii au iesit in strada. Nu unul-doi, ci sute, mii, zeci de mii, luand cu asalt sediul Comitetului Judetean PCR. Pe la colturi se anunta in soapta, cu teama si groaza, ca ar fi morti. Multi morti din randul civililor care protestau pe scarile Catedralei.

Ce se intampla in acest timp in Garnizoana Constanta?

Ora 16.05: Contraamiral Constantin Iordache a fost convocat de catre primul-secretar al CJPCR * Ora 16.15: Contraamiral Iordache a transmis de la CJ al PCR ca toate unitatile Marinei Militare sa fie alarmate * Ora 18.10: S-a primit de la MApN nota telefonica nr.A2/1887 cu urmatorul continut: Din ordinul ministrului apararii nationale executati indicativul "Radu cel Frumos" * Incepand de la ora 18.30 - parola este "OASTEA CEA MARE". Se pune in aplicare planul de alarma al Comandamentului Marinei Militare * Ora 21.50: Sefii de sectii, compartimente si birouri ai CMM au fost convocati in sala Consiliului Militar pentru prelucrarea masurilor ce trebuie luate * Ora 22.30: Intregul personal al CMM a fost convocat in clubul unitatii. S-a facut o informare asupra situatiei si prelucrarea masurilor luate. S-a primit de la ofiterul operativ al MApN urmatorul ordin: se organizeaza odihna cadrelor in cadrul comandamentului, 1/3 prin rotatie; unitatile intaresc paza la materialele scoase si la coloanele constituite, la unitati, depozite si magazii; se vor organiza patrule de cel putin patru militari inarmati, atat in unitati, cat si la obiective * Ora 23.45: S-a primit de la MApN telegrama cu urmatorul continut: munitia sa fie grupata pe subunitati si distribuita numai la primirea misiunii de lupta; vor avea asupra lor: garda, patrulele si cadrele; ofiterii, pe timpul executarii misiunilor in afara unitatilor, poarta pistol cu cartuse; toate cadrele din unitati sa fie chemate la serviciu; executarea patrularilor cat mai discret.

Dupa cum se poate observa, inca din data de 17 decembrie, armata intrase in stare de lupta, ca la razboi. Dar se cerea discretie; populatia nu trebuia sa stie. Acestea erau ordinele venite de la Bucuresti si ele trebuiau executate.Asa-i la armata. Asa a fost si va fi intotdeauna: ordinele se executa, nu se comenteaza. Dupa cum se va vedea si din episoadele urmatoare, armata a reactionat ca un ceasornic perfect, incepand cu data de 17 decembrie, cand s-a dat consemnul cu indicativul "Radu cel Frumos".

Ce s-a intamplat a doua zi?

19 DECEMBRIE 1989

O alta zi, aparent, ca oricare alta din preajma sarbatorilor de iarna. Nu "de Craciun", caci acesta era un cuvant evitat de subordonatii tovarasei Elena Borodi, pentru ca ar fi avut conotatii religioase. Mai ales gratie "Europei Libere" si BBC-ului, care transmiteau din ora in ora stiri incredibile. Era pentru prima data in 45 de ani cand se trasese cu gloante adevarate in oameni, in manifestanti. Si parca nu le venea sa creada. Oficialitatile nu scoteau nici un cuvant, incercand sa mascheze adevarul crud sub expresia "o diversiune a strainatatii invidioase pe realizarile si stabilitatea regimului Ceausescu". Care realizari? Caci Craciunul urma sa fie petrecut tot in frig si in rationalizari (de alimente, de programe TV, de apa calda...) - asa ne cerea Partidul prezent in toti si in toate.Ce se intampla in acest timp in Garnizoana Constanta?

Ora 07.00: Divizioanele din Tulcea au incheiat deconservarea navelor. Se continua operatiunea la Sulina * Ora 07.50: Catre toate Marile Unitati si Unitati: Raportati situatia nominala a tuturor cadrelor, care nu s-au intors din concediul de odihna - pana la ora 12.00 * Ora 08.50: Se raporteaza ca, la bifurcatia Costinesti cu soseaua spre Mangalia, a fost observata o masina de corp diplomatic Dacia Break CD 1397, de culoare crem * Ora 10.05: Nava "Emil Racovita" a plecat la platforma de foraj marin "Prometeu" * Ora 11.00: Se raporteaza: la intersectia Costinesti cu soseaua Mangalia - un Moskvici galben-negru cu numar de corp diplomatic CD 274, cu o persoana * Ora 12.00: Se executa pregatirea ofiterilor din tura operativa I, sub comanda sefului de tura cpt. rg. II Mircea Greceanu. * Ora 12.55: Cpt. Iancu N. raporteaza ca la Mangalia a fost observat un alt autoturism cu numar de corp diplomatic - Ford Taunus galben-verzui cu numar CD 132 * Ora 14.05: Seful turei operative a ordonat sa se pregateasca pentru mars si lupta (!) divizioanele de vedete blindate, intr-o ora * Ora 14.50: Divizioanele 25 si 94 sunt gata pentru mars si lupta * Ora 15.30: Din ordinul loctiitorului Comandamentul Marinei Militare se trece la pregatirea torpilelor si rachetelor la D42M si Bg.29V * Ora 16.50: Ordin de la cpt. rg. II G.M.: Tunurile de la Bateria 211 si care se redisloca sa fie puse pe roti * Ora 20.00: Organizati fluxul de torpile pentru ca, la ordin, sa se treaca la pregatirea acestora in vederea asigurarii antisubmarine * Ora 00.00: Ordin al Comandamentului serviciilor armatei nr.408 din 19.12.1989: U.M. 02574 Bucuresti catre U.M. 02150 Constanta: "Pe timpul executarii ordinului MApN se asigura contra-cost, prin popote, masa care sa nu depaseasca 30 lei/zi. Acolo unde nu exista aceasta posibilitate la popota militarilor in termen, dupa meniul acestora se asigura masa la valoarea reala a produselor ce au intrat in meniul zilnic. Rambursarea contravalorii hranei consumate de fiecare persoana in parte se va face pana la data de 31 ianuarie 1990. Semneaza general locotenent Cetina".

Dupa cum se vede, desi se declansase o stare de razboi, armata era foarte grijulie cu carnatii ce ar fi fost mancati de cei mobilizati pe pozitii. Inca o expresie a anomaliilor regimului care dorea sa ia sapte piei de pe oameni, dar fara sa ofere nimic.Ce se va mai petrece in primele ore ale zilei de 20 decembrie 1989 la Constanta?

20 DECEMBRIE 1989

Lucrurile se precipita. De la Timisoara sosesc tot mai multe confirmari despre miscarile de masa din zona, carora regimul le raspunde cu masive concentrari de trupe militare. La Comitetul Judetean PCR Constanta s-a constituit un fel de comandament pentru situatia de criza, care pune in aplicare pretioasele indicatii venite de la Bucuresti prin instructorul C.C. - un batranel maghiar, fost ilegalist, care pare depasit de responsabilitati. Se cere organizarea unor adunari in intreprinderi, in care sa se exprime adeziunea fata de Tovarasul si Tovarasa si dezaprobarea pentru "actele huliganice si diversiunea agenturilor...". In Garnizoana Constanta, toata lumea este pe pozitie cu arma "la picior".

Ora 01.50: Institutul de Marina raporteaza prezenta elevilor: E.C. - 1680 si E.P. - 1665. Absenti - 15 (6 - spital si 9 - concediu medical) * Ora 02.00: Seful Directiei Operatii MApN cere sa se transmita cifrat, prin telex, date despre: principalele unitati desfasurate; situatia de efective; situatia tehnicii militare * Ora 03.35: Radiograma a fost transmisa cifrat la Marele Stat Major * Ora 04.33: S-a raportat de la Brigada 29V un grup de trei nave in mars * 04.37: Se face recunoasterea prin radiolocatie a navelor descoperite. Una dintre nave raspunde la semnalul de recunoastere, iar celelalte nu raspund. Unitatile de graniceri din Constanta si Medgidia afirma ca nu au nave in mare. S-a ordonat plecarea V.P.A. pentru a cerceta tintele ancorate in rada Mangalia (n.n. - erau, de fapt, nave comerciale) * Ora 10.00: S-a primit urmatoarea telegrama: tunurile de pe bateria... (pastram secretul militar) au fost puse pe roti. Bateria 460 este pregatita sa execute deplasarea la Baza 342. S-a terminat organizarea fluxului de torpile la ora 03.00. Se transmite telegrama: Treceti imediat la pregatirea reala a patru rachete la Bg 29V cu incarcatura de lupta. Carburantul se va introduce in ele la ordin. Semneaza Contraamiral C. Iordache * Ora 14.33: La orele 14.17, P.O. Tuzla a observat doua avioane: unul de transport si unul militar din escorta tovarasului presedinte (?!) * Ora 16.15: V. 264 a iesit in probe de mare de la Mangalia * Ora 18.00: S-a transmis nota telefonica: In toate M.U. si U. Sa se ia masuri suplimentare de intarire a pazei si asigurare a unitatilor. Militarii care asigura paza vor avea asupra lor armament si munitie. La Tr. Severin navele sa fie gata pentru a iesi pe fluviu imediat. Militarii din echipaje sa aiba asupra lor armament si munitie de infanterie * Ora 20.00: D.M. 25 a plecat de la ancora, pe itinerarul conductei, pana la platforma de foraj. La ora 22.30 U.Sm. 260 va pleca de la platforme pe itinerarul Saturn-Atlas-Port Constanta * Ora 22.40: Lt. col. Cosma P. raporteaza: La Telejurnalul de noapte s-a anuntat instituirea starii de necesitate in judetul Timis prin Decret Prezidential * Ora 23.30: S-a terminat pregatirea a 6 torpile pentru Sm. 609 la Bg.29V.

Citind toate aceste adnotari, ai senzatia, chiar certitudinea, ca armata se pregatea, era gata de-acum, pentru un razboi. Sau pentru a raspunde unui atac. Din partea cui?

21 DECEMBRIE 1989

In dupa-amiaza si seara zilei precedente, la Constanta, ca in toata tara, masina de propaganda a regimului a organizat adunari "de solidaritate" si "de adeziune" a poporului in jurul partidului. Unele dintre ele s-au tinut si la primele ore ale diminetii de 22 decembrie. Dupa aceasta, cadrele de nadejde ale partidului, "aparatul" cum i se spunea, au fost convocate la sala din strada Costache Burca (Lahovari) pentru a se dicta masuri de extrema urgenta: convocarea garzilor patriotice, paza obiectivelor, securitatea documentelor etc. Erau ultimele zvarcoliri ale unui animal ce-si vedea, aproape, sfarsitul. Sedinta a fost condusa de fostul prim-secretar Mihai Marina.

Ce se intampla in acest timp in Garnizoana Constanta?

Ora 10.37: P.O. Rada Constanta a observat vizual un avion in 1500, viteza 700 km/h, alt. - 2.000m, care a disparut la 348 * Ora 10.45: Cpt. rg. I Budes a informat tura operativa ca, incepand cu ora 12.20, la Bucuresti, va avea loc o mare Adunare populara, care va fi transmisa la radio si TV; se va asigura prezenta cadrelor pentru auditie sau vizionare. Masa se va servi dupa aceea * Ora 16.25: Se transmite urmatorul ordin la D 42 M: pentru incadrarea tuturor pieselor de artilerie de 150 mm folositi toate efectivele din compunerea artileriei de coasta. Organizati instructii cu efectivele nespecializate * Ora 16.40: Se transmite urmatorul ordin catre marile unitati de nave: sa se intensifice antrenamentele tactice si de specialitate, in vederea cresterii gradului de pregatire a echipajelor in folosirea armamentului si tacticii * Ora 17.40: Se transmite urmatorul Ordin: Militarii din patrule vor avea asupra lor doua incarcatoare cu munitie. Semneaza Contraamiral C. Iordache * Ora 17.58: La Bg27V se primesc urmatoarele telegrame: Treceti imediat la pregatirea pe flux a rachetelor... (secret militar). Treceti imediat la ridicarea starii de pregatire a inca 6 buc. torpile tip... si 12 torpile tip... (secret militar). Introducerea petrolului, uleiului si a apei se va executa la ordin.

Pana la ora 12 noaptea, jurnalul nostru de Operatiuni nu mai retine decat notatii de rutina ale unui serviciu de dispecerat, cu care nu va mai incarcam memoria. In aceeasi noapte, totul avea sa fie calm la Constanta (spre deosebire de Bucuresti), un calm care va "exploda" a doua zi, in 22 decembrie, caci zilele regimului Ceausescu se terminasera.

22 DECEMBRIE 1989

Aceasta avea sa fie Ziua cea mare, inscrisa pentru totdeauna in istoria tarii. O zi care-i va schimba fundamental destinul, reprezentand pentru cei mai multi nu neaparat schimbarea, ci Descatusarea si Eliberarea dintr-un regim (si sistem), care devenise sufocant si intolerabil.

Cum s-a derulat aceasta zi in Garnizoana Constanta?

Ora 00.30: S-a executat patrularea in incinta Depozitelor mixte 303, 326, 340 si 319. Totul e normal * Ora 01.47: Maior Dobrica N. Raporteaza: Patrula C243 R.E. a observat doi cetateni care lipeau afise pe chioscul de paine pe strada Suceava (mai jos de Brotacei). Nu au reusit sa retina indivizii. Au lasat paza langa chiosc si au trimis un curier la CREO sa raporteze situatia * Ora 01.55: Seful turei operative informeaza ofiterul de serviciu de la Consiliul Judetean PCR * Ora 03.20: Vedeta submarina 264 a amarat la 43 (grade), 47N, 28(grade), 49E # Ora 05.45: Calm in toata Garnizoana Constanta. Totul e normal * Ora 11.00: S-a anuntat punerea in stare de alarma a F.A. pe intreg teritoriul * Ora 11.23: Se ordona mutarea P.O. in sala Consiliului Militar al Comandamentului Marinei Militare * Ora 12.30: S-a primit nota telefonica nr.37 de la MApN catre C.N.M. cu urmatorul continut: Potrivit Decretului Consiliului de Stat din 22 decembrie 1989, difuzat de posturile de radio si televiziune la ora 11.00, incepand cu aceasta data se instituie starea de necesitate pe intreg teritoriul tarii. Semneaza adjunct al MApN si secretar al C.P.S.A. Gen. Maior Ilie Ceausescu * Ora 12.32: Contraamiral C. Iordache a ordonat sa se transmita la Sm. 609 ordinul de a reveni in portul Constanta * Ora 12.45: A inceput transmisiunea la TV (si Radio) a unor emisiuni neoficiale de catre grupuri de civili, care au ocupat posturile de Radio si TV * Ora 14.15: Incepand cu orele 13.30 s-a ordonat, de catre Contraamiral C. Iordache, sa se retraga toate patrulele MApN din oras * Ora 14.18: Ordinul sefului de tura Rg I Oprea ca toate fortele sa ramana in dispozitiv P.M.C. si sa nu mai plece acasa. Transmis ordinul la: Steluta; Federatia; Bazinetul; Poienita; Flaconul; Moldavita; Adancate; Carnaciorul; Globulina * Ora 14.25: Vizual, tinta aeriana, dinspre sud. La TV vorbeste Gen. Col. N. Militaru, care spune sa nu se faca varsare de sange * Ora 14.30: La radio vorbeste care a fost (sau este) ofiter de marina si lucreaza in economie (n.n. - Cico Dumitrescu ?). Face apel la Marina Militara sa nu traga, sa fie de partea poporului. Incepand cu nota telefonica nr.37, de la ora 12.30, nu am mai primit nici un ordin, la grupa operativa, pe linie de subordonare de la MApN * Ora 15.03: La Radio vorbeste prim-adjunctul MApN Gen. Mr. Guse, langa care se afla Gen. Rus, comandantul aviatiei. Se cere ca unitatile sa ramana in cazarma. Ordinul este si catre Militie! * Ora 15.13: Rg. II Greceanu ordona ca serviciul de nava garda sa se execute in porturi. Se vor retrage patrulele din garnizoana. Se inceteaza pregatirea torpilelor si rachetelor * Ora 15.30: La Radio s-a anuntat ca Nicolae si Elena Ceausescu au fost retinuti la Targoviste * Ora 15.44: Contraamiral C. Iordache, inlocuitor la comanda Marinei Militare, pleaca la Comitetul Judetean de partid, impreuna cu Rg.I Oprea Dumitrache si cu Cpt. Rg. II Nicola Augustin. Cu ei se afla si Rg. I Neacsu. In Comandamentul M.M. se afla si C.Am. Gh. Anghelescu, inca de la ora 12.00 C.am. Iordache a ordonat ca pavoazarea exterioara sa fie data jos la toate unitatile si institutiile Marinei Militare * Ora 16.00: C.am. C. Iordache - ordin catre toti directorii de la I.R.E., I.C.R.A.L., Apa, Comert, Alimentatie publica, I.C.S.Mx., alte intreprinderi, sa se prezinte la Muzeul Marinei pentru instruire * Ora 16.24: Din ordinul Rg. I Neacsu, doua plutoane de la CREO (UM 02003) si Institut sa se prezinte la bazinele de apa din strada Calarasi si Cismelei pentru a asigura securitatea acestora * Ora 16.31: S-a ordonat sa avertizam unitatile ca apa este infestata * Ora 16.55. Navele de garda din Mangalia, Sulina si Midia au intrat in port, mai putin V.Sm.32 care asigura Sm.609 Rg. I Stoleru a plecat personal cu plutonul care asigura securitatea bazinului de apa din strada Calarasi * Ora 17.30: Cpt. Rg. I Greceanu a ordonat sa se sprijine Consiliul Popular Cernavoda - la solicitarea lor - cu un pluton de militari condusi de Rg. III Zaharia * Ora 17.32: La Radio se transmite un miting din Piata Palatului. Se anunta ca fortele M.I. au intrat in subordinea armatei Gl. Mr. Guse, prim-adjunct al MApN, anunta ca intreaga armata este in unitati, in cazarmi si ca apara poporul * Ora 17.37: Se inapoiaza Cpt. Dr. Manzatu care anunta ca nu se confirma, din analizele facute, ca apa ar fi infestata la Constanta * Ora 17.40: De la Consiliul Judetean (provizoriu!) C.am. Iordache ordona sa se asigure securitatea in Garnizoana, la obiectivele: sediul Securitatii - doua plutoane, Militia Municipala, Muzeul din Piata Ovidiu, Posta Mare, Posta Tomis III - cate un pluton * Ora 17.54: S-a ordonat reluarea patrularii in Garnizoana. Militarii vor purta banderole tricolore * Ora 19.23: S-a intarit confirmarea ca apa este potabila * Ora 19.46: S-a primit nota telefonica numarul 39: Comandantii militari sa asigure paza obiectivelor civile de importanta deosebita cu subunitati inarmate care sa nu traga decat in situatia in care sunt atacate de grupuri inarmate cu arme de foc. Comandantii militari sa se puna de acord, in stabilirea prioritatilor, cu reprezentantii organelor locale. Militarii care asigura paza acestor obiective sa poarte pe mana stanga banderola tricolora. Semneaza Gen. Lt. Victor Stanculescu * Ora 20.35: De la Chimpex, dir. Ivan raporteaza ca nu sunt probleme * Ora 20.50: De la Comitetul Salvarii s-a cerut sa se trimita subunitati de interventie la Statia electrica si Statia de apa. C.am. Angelescu a aprobat * Ora 20.55: Cpt. Rg. II Sariu raporteaza ca i s-a cerut de catre Comitetul Salvarii din Cernavoda sa dea 32 de lazi cu munitie. Nu i se aproba * Ora 21.16: Cpt. Bordujan de la Comenduirea Garnizoanei raporteaza ca la Caminul de fete au intrat huligani cu cutite. C.am. Angelescu a ordonat D9M.C. sa trimita subunitati * Ora 21.22: Cpt. Rg. I Pora raporteaza ca in Catedrala a intrat o banda de tigani pentru jaf. C.am. Angelescu a dat ordin la un pluton de la Centrul de Scafandri sa se deplaseze imediat la Catedrala * Ora 21.47: Cpt. Rg. I Stoleru raporteaza ca are informatii de la Sf. Gheorghe cum ca ar urma sa aterizeze un numar de elicoptere. Tot el raporteaza ca-n zona P.C. Tuzla au fost parasutati securisti. A fost alarmata subunitatea de interventie de la R110. A fost avertizat si regimentul de elicoptere Tuzla (n.n. - de aici va incepe o adevarata intoxicare privind debarcari de securisti-teroristi si elicoptere) * Ora 22.40: Cpt. Rg. III Tataru Florin raporteaza de la Insp. Jud. al Militiei de pe b-dul Lenin ca subunitatea de care dispune este insuficienta si solicita forte de intarire. S-a ordonat ca in zona sa se deplaseze un pluton de la Centrul de Scafandri * Ora 22.50: Plutonul de la D.N.545A.C. s-a deplasat la Militia Mamaia si a ocupat dispozitivul de aparare * Ora 23.10: Cpt. Rg. I Postoli raporteaza ca din informatiile C.A.A.T. (unitatea din Mangalia) in zona sunt elicoptere si parasutisti. S-a ordonat punerea in aplicare a planului de aparare a portului Mangalia # Ora 23.17: S-a ordonat alarma aeriana la navele din portul Constanta. Un elicopter zboara deasupra marii dinspre Mangalia, spre Constanta. B.T. II Sulina si B.T. 279 Cataloi cu primit ordin sa traga asupra elicopterelor si aeronavelor din zona * Ora 23.55: S-a dat alarma aeriana in toate unitatile Marinei Militare * Ora 01.55: La bifurcatia Costinesti desanteaza un elicopter (!). C.am. Iordache ordona sa fie trimis un pluton de interventie * Ora 02.00: La 6-8 km de 2 Mai patruleaza un elicopter. S-a ordonat bateriei sa se traga * Ora 02.01: Se raporteaza situatia gen.mr. Guse Stefan, la Bucuresti * Ora 02.02: Catre Petromar: platformele sa deschida focul impotriva elicopterului diversionist * Ora 02.07: Catre Lt.Col. Tarina (comandantul regimentului de elicoptere Tuzla). Elicopterele sunt duse la aterizare. Navele si A.C. pot trage fara teama de a lovi elicopterele proprii * Ora 02.15: La Mangalia s-au tras doua rachete sol-aer dupa care trupele s-au pus in miscare (?) * Ora 02.20: Sa fie instalate mitraliere antiaeriene pe cladirea Comandamentului Marinei Militare * Ora 02.26: Poligonul Midia - C.A.A.T. raporteaza ca s-au tras sase lovituri asupra unui elicopter dar nu a fost lovit si a plecat spre mare * Ora 02.53: Mr. Bursuc - in masina poloneza erau patru persoane din care doua au fost ranite la picioare. Au fost transportate la Spitalul Eforie. A cautat zona, nimic # Ora 03.04: Gl.Mr. Popa raporteaza ca o companie pe T.A.B. a plecat spre Neptun * Ora 03.26: Au plecat 56 de militari, 3 ofiteri si 7 maistri sub comanda cpt. Rg. III Stefan la Neptun, la heliport * Ora 03.47: Asupra centralei telefonice din Tomis III se trage. Se ordona sa se trimita acolo doua plutoane. Taburile de la Casa Alba sa mearga in fata Postei * Ora 04.00: Alarma aeriana pentru navele din port * Ora 05.09: V.Sm. 32 sa plece spre platforme, dupa ce se asigura intrarea submarinului in portul Constanta * Ora 05.45: Platformele: "Prometeu", "Jupiter" si "Orizont" raporteaza ca au vazut doua elicoptere * Ora 05.46: Bateria Midia trage spre larg. O vedeta in mare a deschis foc asupra elicopterelor * Ora 06.45: Bateria "2 Mai" a tras asupra unei tinte aeriene. La Neptun, subunitatile au deschis focul asupra unei tinte aeriene * Ora 06.50: Raporteaza C.R.I. Marinescu N. Doua tinte aeriene din Vest-Est, 1500m. S-a deschis focul.

Uff! Bine ca a venit dimineata, caci, daca mai dura mult, toata armata tragea de-a lungul coastelor romanesti ale Marii Negre. In cine? Nici astazi nu se stie bine.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CERONAV a depus candidatura pentru un post în comitetul director al EDINNA

20 May 2024 113

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei”, Constanța, angajează. Detalii

20 May 2024 196

Știri Constanța Corpul Maiștrilor Militari de Marină, la aniversarea 115! (GALERIE FOTO)

19 May 2024 389

Angajări Constanța Primăria Corbu angajează. Ești interesat?

18 May 2024 2295

Post vacant la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa

18 May 2024 604

Angajări Constanța Serviciul Public de Gospodărie Comunală Techirghiol angajează șofer! Cine poate participa la concurs

18 May 2024 413

Autorizație de construire pentru o investiție la adăpostul pentru câinii fără stăpân din Constanța

17 May 2024 359

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța angajează asistent medical generalist. Iată ce trebuie să faci

17 May 2024 402

Angajări Constanța Post vacant la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia. Nu se solicită vechime!

17 May 2024 624

Școala Gimnazială „Ion Ghica”, Tortoman, județul Constanța, angajează. Detalii

15 May 2024 590

Muzeul Naţional de Istorie a României nu va organiza în acest an Noaptea Muzeelor

14 May 2024 502

IJJ Constanța Vino și tu în echipa Jandarmeriei! Sunt ultimele zile de înscrieri

11 May 2024 735

1878 -2024. Pe 9 iunie alegem cel de-al 55 primar al Constanței 14 candidați intră în competiția electorală pentru primărie. Iată ordinea pe buletinul de vot! (DOCUMENT)

08 May 2024 1568

Îți dorești să lucrezi la Pompieri? ISU Dobrogea caută să ocupe prin încadrare directă 12 posturi de execuție

06 May 2024 1594

Începând de azi Oportunitate de angajare în SRI – este vizat un post de ofițer operativ/analist

06 May 2024 1098