Liderul CNSLR-Fratia, Marian Foca, instrument in mainile prefectului

Sindicatul ca mijloc de manipulare

Specialistul in imbunatatiri funciare, Marian Foca, vrea sa-si schimbe profesia in avocat dupa ce isi va termina de platit studiile la Universitatea lui Papari * Marian Foca a devenit celebru dupa ce a inceput sa-si gestioneze afacerile din postura de consilier local municipal * Principalul sau atu in lansarea sa ca om de afaceri a fost pozitia pe care o detine la sindicatul CNSLR-Fratia * Aventurierul politic Foca a iesit la interval cand prietenul sau, prefectul Martin, i-a pus gand rau societatii IMUM Medgidia * Foca a incercat o manipulare a muncitorilor de la IMUM care partial a reusit pentru ca familia Martin sa poata prelua IMUM Medgidia * Marian Foca isi continua slalomul printre interesele personale si cele ale sindicatului

Cine citeste cu atentie articolele inflamate si dezvaluirile zilnice din ziarele constantene, si nu numai, despre tot felul de afaceri oneroase si scandaluri financiare, privatizari pe usa din dos, cazuri de mituire, va putea constata ca numai un infim procent dintre constanteni sunt corupti, care corup la randul lor si fraudeaza cat pot fie statul, fie pe partenerii lor de afaceri. Se poate vorbi despre coruptie si in cazul unui personaj de talia sindicalistului Marian Foca, cunoscut in urbea constanteana si sub porecla "Mangla". El este renumit pentru afacerile pe care le gestioneaza de cand ocupa un fotoliu caldut in Consiliul Local Municipal. Dupa ce prin anii 1991-1992, Foca a terminat o facultate de imbunatatiri funciare, el a avut o ascensiune treptata. S-a impus in cadrul sindicatului si a inceput sa faca diverse jocuri. A jonglat cu diverse persoane influente si a ajuns sa se invarta in cercurile puterii locale. De ceva vreme, studiosul consilier a ales sa-si roada coatele pe bancile Universitatii doctorului Aurel Papari. Liderul de sindicat urmeaza cursurile Facultatii de Drept. Hotarat sa-si depaseasca conditia, aventurierul politic Foca s-a lansat in tot felul de combinatii pentru a obtine sustinere, influenta si bani. In momentul in care prietenul sau de incredere, prefectul Martin, si-a pus in gand sa preia, dupa Meconst, si societatea IMUM Medgidia, Marian Foca a sarit sa ajute. Coruptia are propriul sau spatiu de functionare, sfere in care se dezvolta zilnic si pe care le modeleaza potrivit unor tipare aflate la marginea legislatiei si moralei comune. Se poate, deci, vorbi de coruptie si la constanteni, dar nicidecum de faptul ca toti sunt corupti. Anchetele sociologice si sondajele de opinie surprind foarte exact starea sociala si economica a romanilor. Dupa cum si perceptiile oamenilor simpli in legatura cu ceea ce se intampla de atatia ani si ani in aceasta zona de tara.

Pentru Foca, muncitorii de la IMUM Medgidia sunt "vite fara capatana"

Pe fondul privatizarii IMUM, societate al carei obiect principal de activitate este fabricarea de masini si utilaje agricole si forestiere, s-a creat un curent printre muncitorii fabricii care-si vedeau periclitata situatia. In acest context, muncitorii au rabufnit in luna octombrie a anului 2002, in momentul in care au realizat ca nu au nici o sansa sa isi primeasca la timp salariile de mizerie. Acestia au fost sustinuti si de liderul sindicalistilor, Liviu Chirita, motiv pentru care au ajuns la metode de protest spontane. IMUM fara angajati nu reprezenta nimic si pentru privatizare era nevoie de liniste. Cu gandul la cei care au ajuns someri, desi aveau inca de lucru la IMUM Medgidia, dar si cu gandul la un ajutor iluzoriu care inca se mai lasa asteptat, muncitorii s-au revoltat. Nu este de ignorat faptul ca desi Foca, la momentul respectiv, si-a permis sa-i jigneasca pe muncitori (spunandu-le "vite fara capatana"), a inscenat in octombrie 2002 aceste miscari sindicale dramatice menite sa aduca, chipurile, laptele si mierea la Medgidia. Scopul era altul. Cum situatia era departe de a se calma, investitorii au cam fugit. Dupa ce s-a netezit drumul pentru cine era programat, situatia s-a schimbat din nou. La momentul cu pricina, in schimbul unor intelegeri tacite intre Chirita si Foca, marii profitori ai tranzitiei, lucrurile au fost linistite, iar muncitorii s-au intors la treaba cu gandul ca cineva va avea grija si de ei.

Cu toata opozitia lui Foca, privatizarea IMUM Medgidia a intrat pe fagasul normal

Ei bine, sindicalistul Marian Foca si intregul paienjenis de complicitati clientelare reprezinta tocmai esalonul care a incercat sa manipuleze muncitorii de la IMUM pentru a-si putea atinge scopurile prefectul Gheorghe Martin. Cu toate betele bagate in roate de renumitul cuplu Foca - Martin, pe 27 noiembrie 2003 APAPS a lansat la privatizare prin negociere, pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, pachetul de 1084.476 de actiuni, reprezentand 69,993% din capitalul social al SC IMUM SA Medgidia. Astfel, presedintele Autoritatii pentru Privatizare, Ovidiu Musetescu, a semnat in luna martie a acestui an contractul de vanzare-cumparare pentru pachetul de actiuni reprezentand 69,993% din capitalul social al SC IMUM SA Medgidia. La acest moment, numarul de angajati pe care il are societatea este de 205 si noul investitor si-a luat angajamentul ca va respecta programul de mentinere a personalului. Poate daca prefectul Martin sau colaboratorul sau la tentativa de preluare a IMUM-ului, senatorul Traian Rece, ar fi reusit sa preia fabrica, aceasta ar fi avut aceeasi soarta cu cea a Meconst.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1812

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2503

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2745

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7183

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3476

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3640

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6252

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2761

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5763

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4315

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9522

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4127

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3309

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2736

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2817