Creditul ipotecar - o forma de achizitionare a casei

Avantajos sau nu

Garantia poate sa fie transferata asupra altui imobil

Creditul ipotecar se acorda pe o perioada de minimum 5 ani pentru persoanele juridice si de minimum 10 ani pentru persoanele fizice. Creditul va fi garantat prin ipoteci sau privilegii asupra imobilului in legatura cu care se face imprumutul. Acest tip de garantie dureaza pana la rambursarea integrala a creditului. De asemenea, exista posibilitatea ca ipoteca sa fie transferata asupra altui imobil cu o situatie juridica asemanatoare, pe baza unei conventii intre parti. Derularea imprumuturilor se va face prin banci, Agentia Nationala pentru Locuinte, CEC si chiar prin fondurile ipotecare. Plata se va efectua direct catre vanzator - in cazul cumpararii unui imobil, sau catre constructor - in celelalte cazuri. Beneficiarului ii este interzisa prin lege cumpararea sau subscrierea de valori mobiliare pentru obtinerea creditului. Rata dobanzii va fi stipulata in contract, ea putand fi variabila sau fixa. In cazul dobanzii variabile, atat in sens crescator, cat si descrescator, fluctuatiile vor fi bazate pe un indice de referinta stipulat in contract. Pentru cei care intarzie plata ratelor mai mult de 30 de zile, contractul de credit isi pierde valabilitatea si se va trece la evacuarea debitorilor. Exista posibilitatea cesionarii creantelor ipotecare ce fac parte din portofoliul unei institutii de profil catre institutii financiare abilitate sa actioneze pe piata de capital. In baza creantelor, institutiile financiare abilitate vor putea emite titluri de valoare negociabile pe piata de capital. Titlurile de valoare vor fi emise in limita a 75 la suta din valoarea portofoliului. Pentru a atrage fondurile necesare acordarii de credite ipotecare, institutiile pot emite si obligatiuni in baza portofoliului detinut. Obligatiunile vor putea fi emise in limita a 50 la suta din valoarea portofoliului, ele putand fi tranzactionate pe pietele de capital. Considerand neviabile aceste solutii, se propune crearea unui fond ipotecar ca societate pe actiuni, care sa functioneze ca un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, pentru a asigura concurenta la piata creditelor ipotecare. Pentru a se evita frauda, fiecare imobil va primi un numar de ordine pentru a nu se face tranzactii reale pe ipoteci fictive. De asemenea, Legea creditului ipotecar va fi completata printr-o Lege a registrului national de gajuri, iar buna functionalitate a legii a fost asigurata de aparitia Legii impozitului pe venitul global, prin care exista posibilitatea ca dobanda de la imprumuturile contractate sa fie scoasa din baza de impozitare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Primăria cumpără lucrări reabilitare energetică pentru imobilul Grădiniței cu program prelungit nr.53. Banii vin din PNRR!

21 May 2024 107

Cumpărări directe Constanța Consiliul Local al Comunei Aliman investește în întreținerea drumului comunal DC51 Aliman-Dunăreni (DOCUMENT)

20 May 2024 356

Cumpărări directe Constanța Liceul „Regele Carol I” Ostrov cumpără lemn de foc esență tare (DOCUMENT)

20 May 2024 342

Cumpărări directe Constanța VIT Invest SRL din Constanța, contract de 25.000 de euro cu Primăria Cobadin pentru dulciuri de Ziua Copilului (DOCUMENT)

20 May 2024 376

Licitații publice Primăria Constanța achiziționează echipamente de joacă în valoare de aproape 90.000 de euro (DOCUMENTE)

20 May 2024 380

Licitații publice Se realizeaza un studiu de oportunitate pentru un tren metropolitan la nivelul județului Constanța

20 May 2024 787

Licitații Constanța Utilități Publice - Gospodăria Comunală SRL, achiziție de motorină și benzină (DOCUMENT)

20 May 2024 403

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu program prelungit Căsuța de Turtă Dulce din Constanța

20 May 2024 307

Licitații Constanța Creative & Innovative Management SRL va furniza Primăriei Mircea Vodă mobilier școlar de peste 90.000 de euro (DOCUMENT)

20 May 2024 308

Cumpărări directe Constanța La Rasova, se execută lucrări de pregătire drum pentru pietruire (DOCUMENT)

20 May 2024 482

Vine vara! IPJ Constanța cumpără mii de kit-uri pentru depistarea în salivă a substanțelor stupefiante!

20 May 2024 312

Teatrul de Stat din Constanța achiziționează servicii de pază!

20 May 2024 312

Licitații Constanța Autoritatea Navală Română, contract pentru servicii de analiză și dezvoltare software (DOCUMENT)

20 May 2024 335

Licitație pentru digitațizarea serviciilor comunei Peștera, județul Constanța! Ce valoare are contractul (DOCUMENT)

19 May 2024 485

Primăria comunei Mircea Vodă, județul Constanța delegă gestiunea activităților de sortare și depozitare a deșeurilor municipale (DOCUMENT)

19 May 2024 473