Editorial

Cum la Braşov se poate, dar la Constanţa nu Un spital braşovean dă clasă celor din Europa

Ieri am aflat că Cel mai curat spital din Europa ar putea fi la Braşov! Este vorba despre o unitate sanitară privată din România, care se luptă pentru acest titlu cu alte trei din Germania, Luxemburg şi Irlanda. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au mers la Braşov şi au spus că unitatea de la noi din ţară are cele mai mari şanse să câştige.

Din păcate, unitatea sanitară nu este din judeţul Constanţa. Constănţenii nici măcar nu pot visa că în anii următori vor avea şi ei parte de o unitate sanitară, care ar concura cu cele mai bune clinici din Europa, şi la capitolul servicii  medicale, şi la capitolul condiţii. Pacienţii constănţeni, în continuare, sunt internaţi în spitale în care neajunsurile se fac simţite la fiecare pas. Cu toate că s-au făcut investiţii în câteva secţii din Spitalul Clinic de Urgenţă, spre exemplu Secţia de Ortopedie şi Traumatologie şi Unitatea de Primiri Urgenţe, care au fost renovate la cele mai înalte standarde, celelalte clinici din spital, arată dezastruos. Saloanele din majoritatea secţiilor nu au mai fost renovate de mai bine 40 de ani. Paturile şi noptierele sunt ruginite, iar pereţii şi tavanele sunt scorojite şi pline de igrasie. Holurile unităţii sanitare sunt la fel de „îmbătrânite” de vreme şi lăsate pradă nepăsării. Dar pentru că suntem în pas cu moda, pe  holurile fiecărui etaj al unităţii sanitare tronează tonomate cu cafea, din care se serveşte toată lumea. Până şi pacienţii care, plictisiţi de saloanele murdare, ies la o ţigară şi o cafea pe holurile spitalului. Dar să revenim la spitalul braşovean nominalizat la titlul de "Cel mai curat spital din Europa". Aici regulile de igienă sunt foarte stricte. La Constanţa nu. Motivele ar fi o mie: lipsa fondurilor, nepăsarea pacienţilor şi vizitatorilor, care aruncă gunoaiele pe unde apucă, dar şi obişnuinţa de a lăsa lucrurile aşa cum erau acum zece - douăzeci de ani. Nu ştiu dacă eu sau cei din generaţia mea vom ajunge să beneficiem de condiţii sanitare demne de o ţară europeană. Dar, sper, ca măcar cei care vin din urmă vor avea parte de ele.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un autoturism a spulberat o stație de autobuz. Trei victime au ajuns la spital

23 Feb 2019 620

Accident rutier grav, provocat de un șofer băut. O victimă în stare foarte gravă

23 Feb 2019 449

Incendiu devastator, izbuncit într-o locuință. Două persoane au ars de vii. O victimă, transportată la spital

23 Feb 2019 466

Accident rutier mortal în judeţul Timiş. O femeie a murit pe loc. Alte victime, printre care şi un copil au ajuns la spital (galerie foto)

22 Feb 2019 415

O mașină a căzut de pe podul de la Murfatlar, județul Constanța. Șoferul băut (galerie foto+video)

21 Feb 2019 6390

Câți pacienţi confirmaţi cu acinetobacter sunt în acest moment la Institutul ''Marius Nasta''

21 Feb 2019 369

Cubik Stone a contestat o licitaţie organizată de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Ce a decis CNSC

21 Feb 2019 440

Accident rutier pe DN 28B. Două autoturisme implicate. Două victime

20 Feb 2019 600

ITM Constanța, despre accidentul de muncă din Dana Zero. Un om a decedat, altul este la spital

20 Feb 2019 888

Un mort şi trei răniţi grav după un carambol cu patru vehicule (galerie foto)

20 Feb 2019 609

Ministrul Sănătății a solicitat spitalelor aflate în subordine situaţia contractelor de voluntariat. De la câte unități sanitare a priomit răspuns

19 Feb 2019 348

Inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI din cadrul Institutului „Marius Nasta”

19 Feb 2019 434

Mai multe construcţii din administrarea Spitalului Penitenciar Poarta Albă vor fi demolate

19 Feb 2019 588

Gripa a mai făcut trei victime. Numărul celor decedaţi în urma acestei boli a ajuns la 131. O nouă victimă la Constanța

18 Feb 2019 490

Crimă în județul Argeș. Un bărbat a fost înjunghiat mortal în urma unui scandal în familie. Cine este principalul suspect

18 Feb 2019 379