Editorial

Editorial Banii nu au miros pentru guvernanţi. Toaletele din curte, dar şi fosele septice, interzise prin lege

Se spune că banii nu au miros. Iată că guvernanţii au mai găsit un mod de a aduce bani la bugetul de stat. De data aceasta, pe agenda de lucru a celor care conduc destinele ţării s-au aflat toaletele din curte şi fosele septice. Acestea au fost interzise de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, iar cei care nu se branşează la canalizare vor fi amendaţi. Doar că branşarea la canalizare a locuinţelor din mediul rural trebuie făcută pe cheltuiala fiecărui cetăţean, iar costurile nu sunt mici.
 
Dar oare guvernaţii s-au gândit la familiile cu venituri reduse sau la cele asistate social, la bătrânii cu pensii mici sau la persoanele care nu realizează venituri? Eu cum vor achita branşarea la canalizare? Şi dacă nu se vor branşa, cu ce vor plăţi amenzile? Mulţi dintre ei, din păcate, nu au ce pune pe masă, iar alţii nu au bani suficienţi pentru a trimite copiii la şcoală.
 
Ministrul Eugen Teodorovici le-a cerut primarilor să ia măsuri urgente în acest sens în perioada în care asigură interimatul la Ministerul Dezvoltării. Astfel, primarii trebuie sa facă lista cu cei care nu s-au branşat, iar aceasta va ajunge la Garda de Mediu, care va aplica amenzi. Persoanele care refuză să se branşeze riscă amenzi între 2.000 şi 4.000 de lei, după trei luni şi după un prim avertisment. Singura excepţie este în cazul în care există o staţie de epurare în gospodăria respectivă.  Ministerul Dezvoltării a atras atenţia că România este foarte aproape de declanşarea procedurii de infringement din cauză că nu s-a conformat prevederilor unei directive europene. Termenul de aplicare a acesteia era 31 decembrie 2018. Procedura cere ca toţi locuitorii din aşezările mai mari de 2.000 de locuitori să aibă gospodăriile branşate la canalizare. Conform Eurostat, în România sunt 8,89 milioane de locuinţe, dintre care 3,98 milioane sunt în mediul rural. Dintre acestea, 2,9 milioane au acces la o reţea de canalizare, însă doar 2,2 milioane sunt branşate, asta înseamnă că 1,8 milioane de locuinţe au în continuare WC-ul în fundul curţii.
  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sute de școli din ţară au grupurile sanitare în curte. Ce soluție vrea să aplice ministrul Educației pentru remedierea situației

05 Feb 2019 547

Editorial De-a râsu'-plânsu'. Inaugurarea unui grup sanitar într-o şcoală a devenit moment de importanţă naţională

29 Jan 2018 1208

Un copil a căzut în fosa septică de la grădiniţă

20 Sep 2016 1357

Replici la prima intalnire

23 May 2011 1752