Editorial Cărți, caiete, stilouri și... arme

  • Nu este un secret faptul că în perioada de lock-down, în plină pandemie de COVID-19, izolarea a afectat psihic foarte multă lume, aici regăsindu-se un număr mare de elevi, copii și adolescenți
  • Anxietatea și teama au făcut ca în școlile din România să se producă incidente violente ce au au în prim-plan școlari și liceeni
 
Cazurile în care elevii vin la școală purtând arme în ghiozdan sau în buzunarele hainelor se tot înmulțesc și probabil le vom număra în continuare.
 
Nu este un secret faptul că în perioada de lock-down, în plină pandemie de COVID-19, izolarea a afectat psihic foarte multă lume, aici regăsindu-se un număr mare de elevi, copii și adolescenți.
 
Anxietatea și teama au făcut ca în școlile din România să se producă incidente violente ce au au în prim-plan școlari și liceeni.
 
Vremurile tulburi în care trăim împing mințile tinere spre a-și lua o „plasă de siguranță” ce este reprezentată de portul de arme și din nefericire, nu sunt rare cazurile în care acestea au fost folosite.
 
Spre exemplu, luna trecută a avut loc atacul cu un cuțit de bucătărie al unul elev asupra profesoarei sale de japoneză. Adolescentul în vârstă de 16 ani, elev la Colegiul „Ion Creangă” din București, a scos cuțitul din rucsac și a rănit-o pe profesoară, după ce aceasta a anunțat că vor da un test.
 
Un astfel de eveniment, de dată mai veche, s-a petrecut și la Constanța, în data de 20 noiembrie 2019. Atunci un adolescent de 14 ani, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială nr.5 „Nicolae Iorga” și-a înjunghiat cu cuțitul de bucătărie un coleg în coapsa piciorului drept.
 

Arma de tip air-soft

 
Tot la Constanța, săptămâna trecută un minor în vârstă de 7 ani a adus în incinta Școlii Generale nr. 33 „Anghel Saligny”,  oarmă cu lunetă de tip air-soft.
 
Potrivit lui Sorin Mihai, șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, tânărul nu avea cursuri în perioada respectivă și venise să se joace în curtea școlii alături de alți copii.

 
Unul dintre profesori a observat arma, a luat-o și a dus-o în unitatea de învățământ, unde a ținut-o închisă într-un cabinet. Totuși, el l-a înștiințat pe director abia după o zi.
 

Potrivit IPJ Constanța, „în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că tatăl minorului ar fi deţinut la domiciliu arma de tip airsoft (neletală şi nesupusă autorizării), nefuncţională, de agrement şi fără muniţie, pe care nu ar fi asigurat-o corespunzător, încălcând prevederile art. 61 din Legea 295/2004. Astfel, acesta a fost sancţionat contravenţional, conform art. 130, alin. 1, lit. d, din Legea 295/2004, cu amendă în valoare de 5.000 de lei. Totodată, s-a aplicat sancţiunea complementară a ridicării armei în vederea confiscării, conform art. 130, alin. 2, lit. c, din Legea 295/2004”.
 
Tot săptămâna trecută, la Craiova, un adolescent în vârstă de 16 ani a încercat să intre în școală cu un cuțit. Jandarmii l-au legitimat și au găsit arma asupra lui. Ulterior, a fost întocmit un dosar penal pentru port fără drept de obiecte periculoase în sediul unei instituții publice.
 
Exemplele pot continua, certificând faptul că România se confruntă cu o problemă mare care se poate agrava și mai mult, ajungând la proporțiile incidentului din Serbia sau ale celor din Statele Unite.
 
Ca de obicei, rămâne în sarcina ministerului, autorităților locale și centrale, conducerilor unităților de învățământ și a noastră, cetățeni simpli, să prevenim acest lucru.
 
Citește și:
Caz șocant într-un liceu! Profesoară atacată cu un cuțit, de un elev, în timpul orei

Un elev de clasa I a intrat într-o școală din Constanța cu o armă airsoft! (VIDEO)

IPJ ConstanțaDosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului în cazul copilului care a venit cu arma la școală. Tatăl băiatului, amendat (VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 278

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 344

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 445

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 451

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 700

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 391

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 530

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 642

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 575

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 585

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 442

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 536

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 758

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 504

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 855