Editorial

Editorial Cum este să fii pacient în România. Există mobilizare pentru orice bolnav sau doar pentru cei din categoria VIP?

Să fii pacient în România a devenit în ultimii ani un act de extrem curaj. De acest lucru m-am convins săptămâna trecută, după ce am analizat două cazuri extrem de mediatizate. Unul dintre acestea este cel al actorului Florin Busuioc, care a suferit un infarct în timpul unui spectacol susţinut la Craiova.
 
Mobilizarea care a avut loc în acest caz a scos la iveală deficienţe grave ale sistemului medical, deficienţe care în cazul unui pacient obişnuit, ce cotizează zeci de ani la sistemul de sănătate, pot fi fatale.
 
În cazul lui „Busu“, care sperăm să treacă peste această cumpănă cu bine, a fost nevoie de mobilizare de la cel mai înalt nivel pentru a se asigura tratamentul optim. Cu toate că la spitalul din Craiova există o clinică utilată cu tot ce trebuie, nu există şi personal specializat cu linie de gardă pentru a se interveni în astfel de cazuri extreme.
 
Pentru Florin Busuioc au fost chemaţi medici de acasă şi s-a intervenit la timp, astfel că acum este în viaţă. Cu siguranţă există şi cazuri mai puţin fericite, ale unor oameni care nu au relaţii la minister şi care au avut un de un deznodământ mai puţin fericit.
 
De ce oare nu se poate să beneficieze toţi pacienţii de o astfel de mobilizare, oare banii pe care îi achită fiecare cetăţean lunar la sistemul de sănătate nu sunt la fel cu cei achitaţi de pacienţii din categoria VIP?
 
Cel de-al doilea caz ce a beneficiat de o atenţie sporită din partea mass-mediei a fost cel al tânărului din Neamţ rănit grav într-o explozie. După ce a fost refuzat de mai multe unităţi sanitare din ţară, pe motiv că toate cele 11 paturi pentru mari arşi din România erau ocupate, a fost transferat cu o aeronavă în Belgia.
 
A durat ceva până a ajuns în Belgia, mai ales că a fost necesar ca Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să achite în avans cheltuielile medicale. Din păcate, în acest caz, deznodământul a fost unul nefericit, deoarece tânărul a murit zilele trecute în spitalul din Belgia. Mai mult, specialiştii de la spitalul din Belgia au precizat că pacientul a ajuns la unitatea sanitară şi cu două bacterii intra-spitaliceşti.
 
Este grav că, la trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, în România nu s-au schimbat foarte multe şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după astfel de evenimente au zilele numărate dacă nu au şansa să ajungă la spitale din străinătate.
 
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis că marile centre de arşi vor începe să fie construite, conform procedurilor, la sfârşitul lui 2019. Mai exact, patru centre se construiesc noi, la Grigore Alexandrescu, la Bagdasar-Arseni în Bucureşti, la Timişoara şi la Târgu Mureş. Iar la Iaşi este cel existent, construit deja, şi care urmează să fie dotat.
 
În concluzie, a fi pacient în România este un act de curaj, astfel că cel mai bine este să avem grijă să nu avem nevoie de asistenţă medicală. Din păcate, nici la capitolul prevenţie nu stăm foarte bine, având în vedere că pentru programările la analize cu bilet de trimitere este nevoie de programare cu săptămâni sau luni înainte.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Plasticul, interzis în UE. Un pas mic spre salvarea planetei

23 May 2019 293

Editorial Două finale într-o săptămână. FC Viitorul, mai vrem o minune!

20 May 2019 547

Editorial Extrădat, Mazăre, util pentru PSD până în ultimă clipă!

18 May 2019 1624

Editorial „Noaptea Muzeelor“ revine în weekend la Constanţa. Ce surprize le sunt pregătite vizitatorilor

16 May 2019 1965

Editorial Cazul Mazăre ar trebui să dea de gândit multora

13 May 2019 1126

Editorial Au început petrecerile absolvenţilor. Elevii din anii terminali şi industria banchetelor

11 May 2019 895

Editorial Imaginile cu râul de produse din plastic din România au făcut furori pe Facebook. Și cam atât

09 May 2019 750

Editorial Se întâmplă şi lucruri bune. Campania de adopţie a câinilor fără stăpân. Cum poţi oferi un cămin unui patruped

06 May 2019 661

Apariţie editorială de excepţie Dr. Constantin Tudor şi prof. Nicolae Ţiripan restituie preţioase file de istorie - „Familia regală a României şi meleagurile călărăşene“

06 May 2019 714

Editorial Faleza din Cumpăna, miserupismul ACN şi firma de partid

04 May 2019 1268

Editorial Cifre contra prejudecăţi. Ianis Hagi şi o întrebare de la conferinţa de presă

02 May 2019 787

Editorial Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Magazinele şi pieţele, luate cu asalt pentru a avea o masă îmbelşugată

27 Apr 2019 618

Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

25 Apr 2019 687

Editorial Ipocrizie, Notre-Dame şi donaţii. Cum s-au transformat oamenii în ceea ce nu cred că sunt

22 Apr 2019 1039

Editorial La FC Viitorul, aşchia nu sare departe de trunchi! Ce vrăji vor mai face puştii?

20 Apr 2019 818