Editorial

Editorial Cum este să fii pacient în România. Există mobilizare pentru orice bolnav sau doar pentru cei din categoria VIP?

Să fii pacient în România a devenit în ultimii ani un act de extrem curaj. De acest lucru m-am convins săptămâna trecută, după ce am analizat două cazuri extrem de mediatizate. Unul dintre acestea este cel al actorului Florin Busuioc, care a suferit un infarct în timpul unui spectacol susţinut la Craiova.
 
Mobilizarea care a avut loc în acest caz a scos la iveală deficienţe grave ale sistemului medical, deficienţe care în cazul unui pacient obişnuit, ce cotizează zeci de ani la sistemul de sănătate, pot fi fatale.
 
În cazul lui „Busu“, care sperăm să treacă peste această cumpănă cu bine, a fost nevoie de mobilizare de la cel mai înalt nivel pentru a se asigura tratamentul optim. Cu toate că la spitalul din Craiova există o clinică utilată cu tot ce trebuie, nu există şi personal specializat cu linie de gardă pentru a se interveni în astfel de cazuri extreme.
 
Pentru Florin Busuioc au fost chemaţi medici de acasă şi s-a intervenit la timp, astfel că acum este în viaţă. Cu siguranţă există şi cazuri mai puţin fericite, ale unor oameni care nu au relaţii la minister şi care au avut un de un deznodământ mai puţin fericit.
 
De ce oare nu se poate să beneficieze toţi pacienţii de o astfel de mobilizare, oare banii pe care îi achită fiecare cetăţean lunar la sistemul de sănătate nu sunt la fel cu cei achitaţi de pacienţii din categoria VIP?
 
Cel de-al doilea caz ce a beneficiat de o atenţie sporită din partea mass-mediei a fost cel al tânărului din Neamţ rănit grav într-o explozie. După ce a fost refuzat de mai multe unităţi sanitare din ţară, pe motiv că toate cele 11 paturi pentru mari arşi din România erau ocupate, a fost transferat cu o aeronavă în Belgia.
 
A durat ceva până a ajuns în Belgia, mai ales că a fost necesar ca Ministerul Sănătăţii a fost nevoit să achite în avans cheltuielile medicale. Din păcate, în acest caz, deznodământul a fost unul nefericit, deoarece tânărul a murit zilele trecute în spitalul din Belgia. Mai mult, specialiştii de la spitalul din Belgia au precizat că pacientul a ajuns la unitatea sanitară şi cu două bacterii intra-spitaliceşti.
 
Este grav că, la trei ani de la tragedia din clubul Colectiv, în România nu s-au schimbat foarte multe şi pacienţii care au nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după astfel de evenimente au zilele numărate dacă nu au şansa să ajungă la spitale din străinătate.
 
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis că marile centre de arşi vor începe să fie construite, conform procedurilor, la sfârşitul lui 2019. Mai exact, patru centre se construiesc noi, la Grigore Alexandrescu, la Bagdasar-Arseni în Bucureşti, la Timişoara şi la Târgu Mureş. Iar la Iaşi este cel existent, construit deja, şi care urmează să fie dotat.
 
În concluzie, a fi pacient în România este un act de curaj, astfel că cel mai bine este să avem grijă să nu avem nevoie de asistenţă medicală. Din păcate, nici la capitolul prevenţie nu stăm foarte bine, având în vedere că pentru programările la analize cu bilet de trimitere este nevoie de programare cu săptămâni sau luni înainte.
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Făgădău îşi joacă mandatul în funcţie de cum va aplica hotărârea magistraţilor din Dosarul Retrocedărilor!

16 Feb 2019 789

Editorial Cum am ajuns să fim trataţi în spitale din România de falşi medici, fără pregătire în domeniu. Cine ar trebui să ia măsuri în acest caz

14 Feb 2019 430

Editorial Lotul Mazăre și îngrijorarea multora. Când nimeni nu se mai aștepta, a venit știrea de la miezul nopții

11 Feb 2019 1839

Semnal editorial Volumul „Reviste dobrogene ale României Mari“ restituie istoria publicisticii autohtone

09 Feb 2019 1019

Editorial Invidia la români - când, pe cine şi de ce

09 Feb 2019 657

Editorial Schimbările majore din învăţământ, pe agenda fiecărui ministru care trece pe la Educaţie

07 Feb 2019 725

Editorial Epidemii de gripă, gripă porcină, scrapie - ne distrag ele atenţia de la altceva?

04 Feb 2019 702

Editorial Ce surprize ne mai rezervă FC Viitorul?

02 Feb 2019 1008

Editorial Oficial, este epidemie de gripă în România. Patru decese la Constanţa. Cum ne protejăm?

31 Jan 2019 925

Editorial De ce nu e bine să ducem copiii bolnavi la grădiniţă ori la creşă. Virusuri „cadou“

28 Jan 2019 1288

Editorial Nu pot ei betona cât putem noi vota!

26 Jan 2019 944

Editorial Gripa face victime la Constanța. A fost declarat startul sezonului gripal. Cum ne putem apăra de virus

24 Jan 2019 757

Editorial Trei morţi la Ovidiu, doi la Palazu Mic. Şi câţi vor mai fi, cu atâţia inconştienţi la volan!

21 Jan 2019 1540

Editorial Lupta pentru noi înşine

19 Jan 2019 453

Editorial Ţinutele alese de femeile ministru la preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România. Păreri pro şi contra

17 Jan 2019 648