Editorial

Editorial Cum ne obligă sistemul sanitar să ne îmbolnăvim programat. Ce variante avem în caz de boală


O problemă cu care orice asigurat la sistemul de sănătate se confruntă de mai mulţi ani încoace pare să nu îşi găsească prea curând o rezolvare. Lipsa plafonului la laboratoarele de analize pentru efectuarea de analize medicale cu trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist. Aceeaşi situaţie este şi la solicitarea de servicii medicale la medicii specialişti tot cu trimitere decontată de Casa de Asigurări.
 
Din păcate, situaţia pare fără ieşire, lună de lună fiind obligaţi să scoatem bani din buzunar în cazul în care avem ghinionul să ne îmbolnăvim la jumătatea sau la finalul lunii în curs. Răspunsul primit de la laboratoarele de analize medicale este inevitabil un refuz în cazul în care se solicită analize decontate de Casa de Asigurări.
 
Programările pentru luna următoare se fac de obicei aproape de finalul lunii în curs şi se epuizează în câteva zeci de minute, ceea ce face ca mulţi dintre cei care au nevoie de analize medicale să rateze acest interval şi să se vadă nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a afla un diagnostic corect la afecţiunea medicală de care suferă.
 
Cum să facem oare să ne îmbolnăvim programat, după jumătatea lunii, ca să avem speranţa că ne vom număra printre norocoşii care prind un loc pe listele cu persoanele ce pot beneficia de analize medicale gratuite în luna următoare?
 
Aceeaşi situaţie este întâlnită şi la programările pentru consult la medici specialişti. Există unele cadre medicale care au lista făcută cu programări cu trimitere pe câteva luni de acum încolo, programări făcute cu mult înainte de cei care ori au vrut un control de rutină, ori speră ca boala să nu evolueze foarte mult şi să poată afla totuşi în timp util cum se pot trata corespunzător.
 
Pe Facebook au apărut deja grupuri cu pacienţi ai anumitor medici unde se face „trafic” (dacă putem spune aşa) cu astfel de programări. Persoane care au făcut programare cu mult înainte oferă locul pe lista programărilor celor mai puţin norocoşi. Sau cei care au avut norocul să prindă un loc îşi încearcă norocul printre ceilalţi de pe lista cu programări, poate reuşesc să facă un schimb de locuri şi să ajungă în timp util în faţa medicului specialist.
 
Din păcate, această situaţie este frecvent întâlnită şi la medicii pediatri, unde programările cu trimitere sunt făcute cu mult înainte. Astfel, dacă ai ghinionul să ai copilul bolnav, ori apelezi la bunăvoinţa cadrului medical care să te ajute cu o consultaţie printre programări, ori (cel mai sigur) ajungi la urgenţă şi aştepţi printre copii bolnavi să intri la consultaţie.
 
Faptul că totul se face programat cu luni sau săptămâni înainte conduce, inevitabil, la aglomerarea unităţilor de primiri ale urgenţelor unde speră să găsească un medic care să le ofere alinarea.
 
Oare nu se găseşte nicio rezolvare a acestei situaţii? Pentru ce se achită lună de lună asigurarea la sistemul de sănătate dacă în caz de necesitate majoră tot contra cost se rezolvă situaţia şi în cazul analizelor, şi în cazul consultaţiilor oferite de medici specialişti?
 
Cu siguranţă nu apelează toată lumea la efectuarea de analize medicale doar de dragul de a avea un dosar plin cu astfel de documente, ci doar în caz de necesitate.
 
Poate nu e nevoie să mai treacă vreo cinci-zece ani până la găsirea unei soluţii la această problemă care îi afectează pe mulţi dintre asiguraţii la sistemul de sănătate.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Este mijlocul verii, iar Constanţa duce o lipsă crasă de activităţi de recreere

22 Jul 2019 515

Editorial Bagheta magică a lui Gică Hagi. Tot ce atinge cu ea transformă în aur!

20 Jul 2019 658

Editorial Accidente pe bandă rulantă la Constanţa. Șoferi băuţi, drogaţi sau fără permis. Ce se întâmplă?

18 Jul 2019 994

#DobrogeaAcademică „Arta din România, din preistorie în contemporaneitate“ - tratat de artă românească realizat de Academia Română (galerie foto)

17 Jul 2019 388

Editorial Cursuri de fardare a chipului bătrânului Tomis cu meditatorii de lux de la Banca Mondială. Nota de plată, un milion de euro

15 Jul 2019 840

#DobrogeaAcademică Eveniment editorial la Academia Română

15 Jul 2019 622

Editorial O septuagenară a murit călcată de un autobuz în Constanța. Cine îi protejează pe pietonii vârstnici. Păreri pro și contra

13 Jul 2019 847

Editorial Hai să mai scoatem nasul din telefon şi să vedem ce este în jurul nostru!

11 Jul 2019 791

Editorial Victorie, cu „V“ de la Viitorul. Cât de natural vin rezultatele la echipa lui Hagi!

08 Jul 2019 902

Editorial Tinerii fug de la sat. Dar nu toţi. Sprijin financiar de sute de milioane de euro pentru instalarea tinerilor la sat

06 Jul 2019 1003

Doliu în presa constănţeană! Jurnalistul Cătălin Siclitaru s-a stins din viaţă

05 Jul 2019 9062

Editorial Veşti bune pentru părinţi! Senatorii au adoptat un proiect de lege care vine în ajutorul celor ce au copii mai mici de 12 ani

04 Jul 2019 947

Editorial Baldachinele - problema sezonului estival 2019. Nimeni nu o poate rezolva

01 Jul 2019 1005

Editorial Bună ziua, sunt săracă. Pot intra să fur de la dumneavoastră?

29 Jun 2019 1639

Editorial Să nu-i descurajăm pe copii! Sub stigmatul notelor de la Evaluarea Naţională

27 Jun 2019 966