Editorial

Editorial Dragi părinţi, nu mai transformaţi locurile de joacă în scrumiere şi coşuri de gunoi!


Situaţia concretă o pot constata cu uşurinţă toţi cei care îşi duc copiii în parcuri
Nu mai este un secret pentru niciun părinte faptul că, în Constanţa, parcurile şi spaţiile de joacă pentru copii sunt încă o raritate.
Dincolo însă de lipsa lor efectivă, din păcate, puţinele astfel de locuri pe care le deţine, totuşi, oraşul sunt adesea transformate în scrumiere şi coşuri de gunoi.


Ce este încă şi mai trist este faptul că, nu de puţine ori, cei responsabili de această transformare, cei care decid să înlocuiască puţinul verde cu coji de seminţe, scrum şi mucuri sunt chiar părinţii micuţilor beneficiari direcţi.
Mediul online este invadat de imagini cu mămici şi tătici ce stau liniştiţi la o ţigară pe bancă, ori la spart seminţe, în timp ce micuţii lor îşi văd de copilărie. Şi acesta nu ar fi neapărat un lucru rău în sine, ci faptul că resturile sunt aruncate cu nonşalanţă fix în locurile unde copilaşii ar trebui să se poată juca în voie.
Pe grupurile de părinţi de pe platformele de socializare sunt adesea aduse în atenţie astfel de situaţii, iar discuţiile aprinse ce se ivesc în caz că cineva mediatizează astfel de practici arată exact percepţia părinţilor legată de astfel de practici. Şi nu este una corectă, din păcate.
Ne plângem că nu avem locuri de joacă, însă gunoaiele colcăie inclusiv în cele renovate. Părinţii dau vina pe adolescenţii care vin seara şi fac mizerie, însă imagini mediatizate de Poliţia Locală înfăşiţează inclusiv mămici şi tătici cu astfel de obiceiuri.
Iar situaţia concretă o pot constata cu uşurinţă toţi cei care îşi duc copiii în parcuri şi care au curajul să îi lase să se joace în nisipul de la locurile de joacă.
Sunt şi voci care solicită, întrucâtva pe bună dreptate, amendarea agresivă a celor prinşi în fapt. Alţii se plâng de faptul că paznicii parcurilor şi ai locurilor de joacă fie nu există, fie nu îşi fac treaba.
Ca o paranteză, cunosc un paznic al unui astfel de spaţiu renovat care, în fiecare dimineaţă, nu numai că verifică fiecare aparat în parte, dar care şi adună şerveţele ce odată au fost umede, pungi goale de pufuleţi ori alte ambalaje de pe jos. Iar asta, în timp ce colegul de pe cealaltă tură nu le adună. Nu spun asta pentru a-l ridica în slăvi pe cel care o face ori pentru a-l pârî pe celălalt, ci doar pentru a arăta că, deşi nu este obligat să o facă, omul acesta chiar se implică. Şi se implică mult mai mult decât anumiţi părinţi.
Dincolo însă de toate aceste aspecte, ce mi se pare cel mai grav este faptul că exemplul părinţilor este transmis, adesea involuntar, şi copiilor. Faptul că îi spui copilului tău să nu arunce gunoaie pe jos nu mai valorează absolut nimic dacă el vede că tu faci ceea ce îi spui lui să nu facă.
Puterea exemplului în sine este mai mare decât puterea vorbelor. Aşa că, dragi părinţi, vă rog, nu mai transformaţi parcurile în scrumiere!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 Mircea Dobre și Răzvan Filipescu (Pro România), despre soluțiile de finanțare a proiectelor propuse

19 Sep 2020 738

#alegerilocale2020 Răzvan Filipescu (Pro România) și Remus Negoi (USR PLUS), candidați pentru președinția CJ Constanța și-au prezentat soluțiile pentru un județ mai aproape de cetățeni

12 Sep 2020 1314

Primăria Constanța continuă dezinfecția pe străzile din oraș. Unde se va acționa în această noapte

07 Sep 2020 481

Poliția Locală Constanța Timpii de reacție pentru echipajele de pe teren au scăzut

21 Aug 2020 1225

Interviu cu locotenent colonel Puiu Răzvan Ivan, din Inspectoratul de Jandarmi Cum sunt respectate măsurile anti-Covid la Constanța!

08 Aug 2020 2493

Candidatul Alianței USR- PLUS, Stelian Ion spune că renașterea Parcului Tăbăcărie, care suferă sub administrația Făgădău este una dintre prioritățile sale!

25 Jul 2020 2365

Dezinfecția și dezinsecția orașului, prioritare pentru Primăria Constanța!

24 Jul 2020 444

#alegerilocale2020 Proiect Pro România pentru Tomis Nord. Resistematizarea cartierului și peste 4.500 de locuri de parcare noi

18 Jul 2020 2123

Primăria Constanța Plângeri penale pentru fiecare act de vandalism din municipiul Constanța!

10 Jul 2020 765

Fost stagiar al Primăriei Constanța, în vremea lui Mazăre Laurenția Cătălina Gușavan, reconfirmată administrator al Companiei Municipale Parcuri și Grădini București

08 Jun 2020 900

Parcurile din municipiul Constanța nu au fost închise pe perioada stării de urgență. Țara Piticilor din Tăbăcărie, deschisă imediat ce lucrările vor fi gata

15 May 2020 2726

Horia Constantinescu - „Asociația eTREZIREA se implică în acțiuni de dezinfectare a spațiilor comune de locuit, a mobilierului urban, a echipamentelor de joacă și oriunde suntem solicitați”

28 Mar 2020 4281

Primăria Ovidiu, locul trei în județul Constanța în ceea ce privește gradul de absorbție a fondurilor europene și guvernamentale

03 Mar 2020 3856

Locuri de joacă din Constanța, reabilitate și modernizate de SC Confort Urban SRL (galerie foto)

22 Nov 2019 1283

60.000 de constănţeni au semnat pentru Klaus Iohannis. PNL Constanţa vă mulţumeşte! (galerie foto)

21 Sep 2019 2683