Editorial Fotbalul românesc, din ce în ce mai sărac

La nivel mondial, fotbalul este cel mai iubit sport, iar numărul suporterilor care urmăresc confruntările dintre echipe, atât la televizor, cât şi pe stadion, este foarte ridicat. Fotbalul este un fenomen, o industrie care s-a dezvoltat de la un an la altul şi ne rezervă surprize şi pentru viitor. Se nasc fotbalişti cu mult talent, îi vedem cum se afirmă de la cele mai fragede vârste şi, după câţiva ani de experienţă, devin vedete şi sunt transferaţi de la un club la altul pe sume impresionante. Mai precis, se fac transferuri care depăşesc 60 de milioane de euro, iar cluburile care au bani nu ezită să dea lovituri de imagine şi să-i aibă în curtea lor pe cei mai scumpi fotbalişti din lume.
 
Fotbalul a fost şi rămâne un sport foarte frumos, care atrage publicul şi produce audienţe neaşteptate la confruntările cele mai importante. La nivel naţional însă, sportul despre care vorbim dezamăgeşte. Multe cluburi cu tradiţie din România au probleme financiare, alte echipe au ajuns în diviziile inferioare, iar suporterii sunt din ce în ce mai puţini pe stadioanele ţării. Mi-este dor de anii când vedeam zeci de mii de suporteri la derby-urile din Liga I, când, în provincie, iubitorii fotbalului se urcau pe blocurile aflate în vecinătatea stadioanelor sau prin copaci, ca să-şi vadă formaţiile favorite la treabă, când se făceau cozi înainte de meciuri la chioşcurile de bilete.
 
Mi-aş dori să retrăiesc momentele când, primăvara, oamenii ieşeau şi urmăreau partide în nocturnă, de umpleau stadioanele. Spre stupefacţia mea, în prezent, nici măcar Steaua, un club cu performanţe notabile în trecut, nu mai aduce public numeros în tribune. Sunt puţine echipele care şi-au păstrat un număr constant de spectatori de la meci la meci, şi nu vorbim aici de echipele mari, ci de cele pentru care fotbalul se practică de plăcere şi performanţele nu sunt neapărat un obiectiv de îndeplinit.
 
Fotbalul românesc nu mai este, de ceva timp, ceea ce ne-am obişnuit. Am pierdut pasul în privinţa participărilor la competiţiile de nivel internaţional, iar o calificare în grupele Ligii Campionilor este o adevărată sărbătoare. Jucătorii de valoare sunt şi mai puţini, iar Naţionala suferă enorm din această cauză. Sperăm totuşi ca fotbalul autohton să renască, într-un viitor, mai apropiat sau îndepărtat, şi publicul iubitor al sportului cu balonul rotund să se reîntoarcă la vechea dragoste, să vină pe stadion, să-şi încurajeze echipele favorite şi să scoatem, din nou, capul în lume.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 837

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1431

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 374

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 406

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1835

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 664

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1029

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 975

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 656

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 818

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 689

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 949

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1563

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 828

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 563