Editorial Oamenii mor. Cine este de vină?

Vina este relativă. Oamenii mor pur și simplu sau sunt victimele unui eveniment. Atunci când vorbim de victimă ne gândim și la un vinovat. Pentru că acele persoane ar mai fi avut o lună, un an, o viață întreagă înainte.
 
Am avut în săptămâna anterioare mai multe accidente rutiere, iar unul dintre ele a fost pe buzele multor constănțeni și nu numai. Un tânăr de 28 de ani, care era tatăl cuiva, fiul cuiva, soțul cuiva a murit. A murit după ce motocicleta sa a fost lovită de un autoturism la volanul căruia se afla un bărbat de 80 de ani.
 
Vă imaginați deja valul de indignare al populației. „Ce căuta moșul ăla la volan?”. Nu conta circumstanțele producerii accidentului, care din cele două personaje a greșit. Nu conta că și bătrânul este bunicul cuiva, tatăl cuiva, soțul cuiva. El era vinovat în ochii tuturor. Și poate așa este. Nu avem noi puterea de a declara o persoană vinovată, fie că vorbim din prisma juridică – a fost deschis un dosar penal și urmează o anchetă și, probabil, un proces , fie că vorbim în ordin religios.
 
Nu cred că bărbatul care se afla la volanul autoturismului poate dormi liniștit pentru că în urma accidentului a murit un băiat care i-ar fi putut fi nepot. Este greu să gândești limpede, când cel mai ușor este să aruncăm cu pietre înspre cei pe care îi considerăm vinovați.
 
Să mergem într-o situație absurdă. Bătrânul nu ar mai fi fost în stare să conducă din motive medicale. Cât de bine la punct este pusă legislația care trebuie să ducă la anularea dreptului de a conduce? Vă spun că legislația este în continuare fragilă. Apt medical a devenit un fenomen standardizat. Toată lumea este aptă medical. Apoi se trezesc peste ani cu probleme medicale pe care ar fi putut să le rezolve la timp dacă acel apt medical avea o bază în spate.
 
Câți dintre voi vă faceți vizita medicală anuală sau câți dintre voi mergeți la medicina muncii? Cu ce preveniți mai mult decât acel „moș care a omorât un puști”? Din păcate, adevărul doare. Suntem cu toții vinovați pentru că a murit băiatul acela pentru că nu ne învățăm minte.
 
Nu ne învățăm minte să mergem regulat la un medic, fie că avem 18 ani sau 90. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Accident rutier grav pe DN2A între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu! Un pieton, decedat

28 Apr 2024 750

UPDATE Accident rutier în Duminica Floriilor la Cernavodă! Două persoane, rănite

28 Apr 2024 483

Apus de soare spectaculos la Constanța! Imagini de senzație surprinse în Duminica Floriilor (GALERIE FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 409

UPDATE Șofer beat și fără permis implicat într-un accident rutier la Costinești. Conducea o mașină furată

28 Apr 2024 314

Autotren înmatriculat în Ucraina, răsturnat pe Autostrada A2 București Constanța! Traficul, blocat în zonă (GALERIE FOTO)

28 Apr 2024 545

Șocant! Accidentul mortal de la Sinoe, județul Constanța, surprins de camerele de supraveghere! (VIDEO)

28 Apr 2024 2401

„Dumnezeu să te odihnească în pace, drag prieten“ Cine este tânărul mort în accidentul de la Sinoe, județul Constanța? (VIDEO)

28 Apr 2024 3566

Accident mortal la Sinoe! Date oficiale de la IPJ Constanța! (VIDEO)

28 Apr 2024 782

UPDATE. Accident rutier cu victimă în Constanța! Primele informații

28 Apr 2024 685

Știri Constanța azi Accident mortal în Sinoe! Un tânăr de doar 21 de ani a murit după ce s-a răsturnat cu mașina (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 5069

UPDATE Accident rutier în Medgidia, județul Constanța

27 Apr 2024 637

UPDATE Accident rutier în Năvodari, județul Constanța. Ambulanța a intervenit

27 Apr 2024 727

UPDATE Accident rutier cu persoana încarcerată în județul Tulcea. Un elicopter SMURD din județul Constanța intervine (FOTO+VIDEO)

27 Apr 2024 808

„Cu 2 MAI puțini“ – pelerinaj din Vama Veche spre locul tragediei de la 2 Mai! „Fie ca vocea noastră să fie ecoul luptei lor pentru dreptate“

27 Apr 2024 535

Prima intervenție Tânărul polițist Ștefan acționează prompt chiar și în timpul liber, la un accident în Costinești, județul Constanța!

27 Apr 2024 543