Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

  • Aleșii locali au adoptat două proiecte de hotărâre care vizează construirea noului CET
  • La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL
  • O dată cu problemele falimentarei RADET, constănțenii au tot migrat spre centralele de apartament sau spre alte surse de încălzire
  • Nici măcar strategia de subvenționare a gigacaloriei care ne costă în fiecare an, zeci de milioane de lei nu i-a determinat pe constănțeni să renunțe la debranșări
  • Și dacă începutul anilor 90, sistemul centralizat avea 105.000 de consumatori, în momentul de față sunt sub de 40.000 cu tot cu agenți economici
  • Încă câteva mii și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare
  • Iar șansele unui astfel de deznodământ sunt mari, până când noua sursă va fi funcțională!
 

Îmbătați de noul Regulament al parcărilor care a venit la pachet cu o serie de gratuități pe tot parcursul anului, în zilele de weekend și de sărbători legale,s-a trecut foarte ușor peste faptul că aleșii locali au adoptat două proiecte de hotărâre care vizează construirea noului CET.

 
Prima de modificare și completarea HCL nr. 357/2022 privind aprobarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța” şi a doua legată de cheltuielile din proiect care va fi depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL.

O dată cu problemele falimentarei RADET, constănțenii au tot migrat spre centralele de apartament sau spre alte surse de încălzire.
Nici măcar strategia de subvenționare a gigacaloriei care ne costă în fiecare an, zeci de milioane de lei nu i-a determinat pe constănțeni să renunțe la debranșări.

Și dacă începutul anilor 90, sistemul centralizat avea 105.000 de consumatori, în momentul de față sunt sub de 40.000 cu tot cu agenți economici.

Încă câteva mii și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare.

Iar șansele unui astfel de deznodământ sunt mari, până când noua sursă va fi funcțională!

În atare situație, înainte de ridice mâna, au luat în discuție, domnii consilierii locali, dacă strategia propusă de primar privind termoficarea în Constanța, este cea mai bună variantă?

Adică, o sursă modernă, magistrale și puncte termice modernizate, distribuție schimbată dar fără clienți?!
 
În momentul de față, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este vechi de 50 de ani iar ceea ce constănțenii numesc CET este doar un cazan de apă fierbinte care printr-o tubulatură de transfer, ajunge în punctele termice iar de aici, prin distribuție, în apartamente. Clar nu mai este eficient.


Această sursă încă aparține de Ministerul Energiei iar restul, transferul și distribuția, aparțin Termoficare Constanța, SRL aflat în subordinea Consiliului Local.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Cel mai important vizează construirea noului CET. Proiectele depuse de Primăria Constanța, aflate în evaluare și care așteaptă finanțare europeană

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Să nu uităm să fim mândri că suntem români

01 Dec 2022 396

Editorial Cozonacul de lux, în epoca instabilității

28 Nov 2022 557

Eveniment editorial de excepție - Enciclopedie. Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri

25 Nov 2022 929

Discover Dobrogea „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials”, un volum despre patrimoniul arheologic dobrogean

24 Nov 2022 1938

Editorial A început Campionatul Mondial. Amintirile ne chinuiesc, dar haideți să uităm pe moment și să ne bucurăm de fotbal!

21 Nov 2022 839

Editorial Când militarii sunt arestați pentru furt!

19 Nov 2022 900

Suferă oare România de "sindromul salvatorului"?

17 Nov 2022 661

Editorial Black Friday sau cum să arunci cu banii pe care nu îi ai

12 Nov 2022 1305

Editorial Cât de utile sunt activitățile preventive organizate de polițiști în școli. Mai mulți elevi, în pericol la școală

10 Nov 2022 894

„Centrul de reeducare" de pe lângă Primăria Constanța și stâlpii anti-parcare!

07 Nov 2022 1336

Editorial Farul cel Voinic și tinerii de aur

31 Oct 2022 1315

Editorial Să ne vedem, fiecare, de treaba noastră!

29 Oct 2022 821

Editorial Portul Constanța trebuie resuscitat cum trebuie!

27 Oct 2022 1012

Editorial! Prima vacanță din anul școlar 2022-2023, pentru prima dată pentru toți elevii

24 Oct 2022 811

Stinge lumina, arată-mi calea!

22 Oct 2022 1636