Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

  • Aleșii locali au adoptat două proiecte de hotărâre care vizează construirea noului CET
  • La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL
  • O dată cu problemele falimentarei RADET, constănțenii au tot migrat spre centralele de apartament sau spre alte surse de încălzire
  • Nici măcar strategia de subvenționare a gigacaloriei care ne costă în fiecare an, zeci de milioane de lei nu i-a determinat pe constănțeni să renunțe la debranșări
  • Și dacă începutul anilor 90, sistemul centralizat avea 105.000 de consumatori, în momentul de față sunt sub de 40.000 cu tot cu agenți economici
  • Încă câteva mii și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare
  • Iar șansele unui astfel de deznodământ sunt mari, până când noua sursă va fi funcțională!
 

Îmbătați de noul Regulament al parcărilor care a venit la pachet cu o serie de gratuități pe tot parcursul anului, în zilele de weekend și de sărbători legale,s-a trecut foarte ușor peste faptul că aleșii locali au adoptat două proiecte de hotărâre care vizează construirea noului CET.

 
Prima de modificare și completarea HCL nr. 357/2022 privind aprobarea proiectului „Sursă de producție energie utilă termică și electrică prin cogenerare de înaltă eficiență, în municipiul Constanța” şi a doua legată de cheltuielile din proiect care va fi depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

La mijloc este vorba despre aproape 743 de milioane de lei. Doar o parte din bani vin din PNRR iar alte 230 de milioane de lei reprezintă cheltuieli neeligibile pe care le va suporta nu se știe cum, bugetul municipiului, adică noi toți, în beneficiul celor puțini, care vor mai fi în următorii ani, abonații Termoficare Constanța SRL.

O dată cu problemele falimentarei RADET, constănțenii au tot migrat spre centralele de apartament sau spre alte surse de încălzire.
Nici măcar strategia de subvenționare a gigacaloriei care ne costă în fiecare an, zeci de milioane de lei nu i-a determinat pe constănțeni să renunțe la debranșări.

Și dacă începutul anilor 90, sistemul centralizat avea 105.000 de consumatori, în momentul de față sunt sub de 40.000 cu tot cu agenți economici.

Încă câteva mii și sistemul nu va mai avea gradul minim de umplere și de încărcare.

Iar șansele unui astfel de deznodământ sunt mari, până când noua sursă va fi funcțională!

În atare situație, înainte de ridice mâna, au luat în discuție, domnii consilierii locali, dacă strategia propusă de primar privind termoficarea în Constanța, este cea mai bună variantă?

Adică, o sursă modernă, magistrale și puncte termice modernizate, distribuție schimbată dar fără clienți?!
 
În momentul de față, sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este vechi de 50 de ani iar ceea ce constănțenii numesc CET este doar un cazan de apă fierbinte care printr-o tubulatură de transfer, ajunge în punctele termice iar de aici, prin distribuție, în apartamente. Clar nu mai este eficient.


Această sursă încă aparține de Ministerul Energiei iar restul, transferul și distribuția, aparțin Termoficare Constanța, SRL aflat în subordinea Consiliului Local.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Cel mai important vizează construirea noului CET. Proiectele depuse de Primăria Constanța, aflate în evaluare și care așteaptă finanțare europeană

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Justiția este oarbă și uneori cam lentă

26 Apr 2024 270

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 344

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 445

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 451

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 700

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 391

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 530

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 642

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 575

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 585

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 442

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 536

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 758

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 504

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 855