Editorial Proba scrisă la Limba română, ameninţată de profesori?

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, încep luni, 29 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Cu toate acestea, listele cu profesori supraveghetori sunt incomplete.
 
Profesorii refuză să meargă la supravegherea probelor scrise. Unii se tem că ar putea fi reclamaţi, chiar şi fără motiv, că au încălcat regulile de organizare. Alţii susţin că banii pe care i-ar primi pentru orele de supraveghere nu îi motivează. Mai mult, cazurile din sesiunile anterioare, când cadre didactice au fost prinse „cu mâţa-n sac“, îi determină pe mulţi profesori să nu mai ia parte la Bacalaureat. Prin urmare, probele scrise ale examenului naţional riscă să rămână fără profesori supraveghetori.

Sancţiuni dure

Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de Bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 1 5%, pe o perioadă de 1 - 6 luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă. Cadrele didactice care, în perioada examenului, comit fapte cu caracter infracţional, respectiv furnizarea soluţiilor problemelor, înlocuiri de lucrări, falsificări de lucrări care permit sau favorizează fraudarea examenului sau care au manifestări ce atestă neglijenţă în îndeplinirea atribuţiilor ce le revin, sunt sancţionate în conformitate cu prevederile metodologiei sau ale Codului Penal. În astfel de cazuri, Comisia Naţională de Bacalaureat sau, după caz, Comisia Judeţeană de Bacalaureat va sesiza în scris organele de cercetare penală. Pentru cercetarea abaterilor săvârşite de personalul didactic, se constituie comisii formate din 3 - 5 membri, dintre care unul reprezintă organizaţia sindicală din care face parte persoana aflată în discuţie sau este un reprezentant al salariaţilor, iar ceilalţi sunt cadre didactice care au funcţia didactică cel puţin egală cu a celui care a săvârşit abaterea. Abaterile săvârşite de cadrele didactice în timpul participării la comisiile pentru examenul de Bacalaureat sunt luate în considerare la acordarea calificativului anual. Constatarea de nereguli grave sau repetate în desfăşurarea activităţii unei comisii de Bacalaureat aduce după sine diminuarea cu 20% - 70% a indemnizaţiei preşedintelui. De asemenea, constatarea de nereguli grave duce la înlocuirea din comisie a vinovaţilor. În cazul înlocuirii din comisie, pentru abateri grave, persoana înlocuită nu primeşte indemnizaţia cuvenită respectivei funcţii din comisia de Bacalaureat. Preşedinţii de comisii, cadre didactice universitare, care nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce le revin în conformitate cu metodologia, nu vor mai participa la sesiunile următoare ale examenului de Bacalaureat. Cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar care nu îşi îndeplinesc corespunzător atribuţiile în comisiile de Bacalaureat, care manifestă neglijenţă sau încalcă prevederile metodologiei li se suspendă, pe o perioadă de 1-5 ani, dreptul de a participa la sesiunile următoare ale examenului de Bacalaureat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prof. Iulia Cristina Cabrancea, mentor proiect ROSE „Nu Bacalaureatul trebuie regândit, ci atractivitatea orelor, motivarea elevilor pentru învăţare“

06 Apr 2019 13782

Ministrul Educaţiei susţine că structura bacalaureatului trebuie regândită. Câţi elevi au promovat bacalaureatul în ultimii trei ani

02 Dec 2017 2371

Victorie în instanţă pentru o șefă de promoție eliminată anul trecut din examenul de bacalaureat

10 May 2016 2344

Semestrul II al anului şcolar 2015-2016, la linia de start Se apropie simularea Evaluării naţionale şi a Bacalaureatului

15 Feb 2016 3291

Încep emoțiile privind simulările examenelor naționale

21 Jan 2016 1886

Primăria Comunei Agigea caută un bibliotecar

13 Oct 2015 3545

Ordinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial Când se va desfăşura examenul de Bacalaureat 2016

16 Sep 2015 3068

Veste bună pentru Sorin Constantinescu, şeful DNA Constanţa! (rechizitoriu)

15 Sep 2015 3943

Universităţile renunţă la 86 de specializări începând cu anul universitar 2015-2016

09 Sep 2015 2303

Au fost publicate rezultatele finale la Bac, după contestaţii. Niciun candidat nu a obținut media generală 10

04 Sep 2015 2257

Rezultatele finale ale sesiunii de toamnă a bacalaureatului vor fi făcute publice astăzi

04 Sep 2015 2149

Rezultatele iniţiale ale sesiunii de toamnă a Bacalaureatului Doar 25,99 la sută dintre elevi au promovat

02 Sep 2015 4179

Se anunţă dezastru Rezultate Bacalaureat, sesiunea toamnă

29 Aug 2015 4383

1.324 de absolvenți de liceu, prezenți la ultima probă din cadrul examenului de bacalaureat

28 Aug 2015 2070

Zeci de mii de absolvenţi ai claselor a XII-a s-au luptat până acum cu proba scrisă la matematică sau istorie

27 Aug 2015 1933