Afaceriştii înhăţaţi de DNA Constanţa, băgaţi cu businessman-ii arestaţi la Craiova

La doar 26 de ani, Doru-Ştefănel Corcodel, renumit afacerist constănţean, a fost deferit instanţei ieri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Constanţa, care l-au acuzat că, împreună cu unul dintre partenerii săi de business, Ion Neacşu, ar fi creat un prejudiciu de circa 5 milioane de euro. Foarte interesant, surse avizate spun că numele lui Corcodel apare în firme care au legătură cu celebrul caz instrumentat de procurorii DIICOT Craiova, în urma căruia şapte afacerişti din Constanţa au fost închişi preventiv, la sfârşitul lunii martie. La rândul său, şi în firma lui Neacşu apare unul dintre suspecţii de la Craiova.

Potrivit DNA, Corcodel şi Neacşu sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi uz de fals. Doru Corcodel a fost deferit instanţei în calitate de asociat unic şi administrator al SC Lazăr Pan SRL Constanţa, iar Neacşu, care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, a fost trimis în judecată în calitate de asociat unic şi administrator al SC Saema Import Export Râmnicu Vâlcea. În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că faptele s-ar fi petrecut în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009, când Corcodel, în calitatea menţionată mai sus, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale firmei Lazăr Pan operaţiuni comerciale fictive şi cheltuieli nereale, „reprezentând plăţi pretins efectuate către producători agricoli particulari, în baza unor borderouri de achiziţie cereale de la persoane fizice, completate integral cu date false". Aceiaşi procurori l-au acuzat pe afaceristul de 26 de ani că ar fi înregistrat în acelaşi mod şi „operaţiuni comerciale de încasări şi plăţi pretins efectuate în cadrul relaţiei comerciale fictive cu SC Saema Import Export SRL Râmnicu Vâlcea". De asemenea, „inculpatul nu a înregistrat în contabilitate veniturile realizate din vânzarea mărfurilor aflate în stoc". La rândul lui, Neacşu i-ar fi înlesnit lui Corcodel înregistrarea în evidenţele contabile ale Lazăr Pan a unor operaţiuni comerciale fictive şi a unor cheltuieli nereale, „prin încredinţarea documentelor constitutive şi a ştampilei societăţii pe care o administra, precum şi prin emiterea unor facturi fiscale cu conţinut nereal, prin care se atesta fictiv existenţa unor raporturi comerciale între cele două societăţi comerciale".

Prejudiciu de 22 de milioane

DNA Constanţa a arătat că „în această modalitate, inculpatul Corcodel Doru Ştefănel, cu concursul inculpatului Neacşu Ion, a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în sumă totală de 22.237.632 de lei (echivalentul a aproximativ 5.263.095 de euro), reprezentând impozit pe profit şi TVA". Mai mult, aceiaşi procurori au acuzat că „pentru a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiar-fiscale, în cursul anului 2008, cei doi inculpaţi au declarat autorităţilor competente stabilirea în mod fictiv a sediilor sociale ale firmelor pe care le reprezentau, la adrese la care acestea nu au funcţionat şi la care inculpaţii nici nu au intenţionat vreodată să desfăşoare vreo activitate comercială". De altfel, se pare că pentru a retrage sumele de bani din conturile bancare ale firmei sale, Corcodel ar fi folosit mai multe borderouri de achiziţie cereale de la producători particulari, falsificate în întregime. Statul român s-a constituit parte civilă în proces, cu suma de 23.091.633 de lei. Dosarul a fost trimis pe rolul Secţiei penale a Tribunalului Constanţa. Foarte interesant, numele lui Corcodel ar fi apărut, potrivit unor surse, în forma Balcan Best Construct, afacere ce ar fi fost preluată de Constantin Neculuşcă, unul dintre partenerii de afaceri ai particularilor constănţeni arestaţi în luna martie la Craiova, în urma anchetei procurorilor Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT. În altă ordine de idei, potrivit vrajitorul.eu, numele lui Doru-Ştefănel Corcodel figurează în firma Lazăr Pan începând cu anul 2008, când societatea a fost preluată de la Adrian Roşca. Conform datelor oficiale, firma Lazăr Pan este radiată, începând cu acest an. Înainte de radiere, firma s-ar fi ocupat de „comerţul cu amănuntul al cărnii". Numele lui Corcodel se leagă şi de firma Navy Blue Star, pe care tânărul afacerist a preluat-o împreună cu Claudiu Gheorghe Codrea de la Alexandru Bucur, în 2004. În prezent, şi firma Navy Blue este radiată. La rândul ei, şi firma Saema Import Export este radiată, după ce, în 2009, în firmă a fost cooptată Alina Antoanela Caulea, unul dintre suspecţii arestaţi la Craiova.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.