Atenţionare de călătorie Grecia! Pericol major de incendii și fenomene meteo extreme

Foto: Google MapsMinisterul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează  sau intenționează să călătorească în Republica Elenă că autoritățile locale au anunțat, pentru ziua de 27 iulie 2023, menținerea riscului ridicat de producere a incendiilor de vegetație (gradul 4 și 5), după cum urmează:
- Stare de alertă (categoria de risc 5, nivel extrem de incendiu) pentru: partea de vest a regiunii Attica, insula Evia, Grecia centrală (cu excepția insulei Skyros), peninsula Peloponez (regiunile Argolida, Corint și Messinia), vestul Greciei (regiunile Achaia și Ilia), Thessalia (regiunile Larissa, Magnisia și insulele Sporade), Macedonia Centrală (Salonic, Halkidiki și Muntele Athos) și arhipelagul Insulelor Ionice;
- Risc de incendiu foarte ridicat (categoria de risc 4) pentru: regiunea Attica (cu excepția zonei de vest), insula Creta, peninsula Peloponez (regiunile Arcadia și Laconia), vestul Greciei (regiunile Aitoloakarnania, Ahaia), Grecia Centrală (Beotia, Fthiotida, Fokida), Thessalia (regiunea Larissa), Macedonia centrală (regiunile Kilkis, Serres și Pieria) și partea de nord a Mării Egee (insulele Lesbos, Chios, Samos și Ikaria).
Ministerul Afacerilor Externe informează că Serviciul local de Meterorologie a emis și o avertizare prin care sunt anunțate fenomene meteo extreme, generate de scăderea bruscă a temperaturilor (cu până la 8 grade) și a intensificării vântului din direcția nord-nord-vest, după cum urmează:

  *   Joi, 27 iulie 2023: scăderea bruscă a temperaturilor, furtuni puternice și intensificări însemnate ale vântului în Tracia, estul Macedoniei, (în principal zone din regiunea Halkidiki) și nord-estul Mării Egee.
Având în vedere faptul că în ultima perioadă de timp, din cauza condițiilor meteo extreme, pe teritoriul Republicii Elene sunt în curs de desfășurare mai multe incendii de vegetație, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în această perioadă în Republica Elenă să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un risc iminent de producere a acestora.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români care se află într-o zonă în care se manifestă un incendiu să respecte cu strictețe instrucțiunile autorităților locale și să urmărească în permanență sursele oficiale de informare publică.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că legislația elenă interzice și sancționează drastic orice activitate în aer liber care poate produce scântei sau foc și poate genera astfel apariția unui focar de incendiu.

Cetățenii români aflați în R. Elenă care observă producerea unui incendiu pot anunța imediat evenimentul la numerele de telefon 112 (număr unic de urgență) sau 199 (serviciul de pompieri).

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă: +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic: +306946049076.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web: http://atena.mae.ro,                       http://salonic.mae.ro,
https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org<http://www.meteoalarm.org>, www.mae.ro<http://www.mae.ro> şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.


Citește și: 

Un avion care acționa pentru stingerea incendiilor în Grecia s-a prăbușit

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă de călătorie în Grecia! Risc ridicat de incendii forestiere

07 Apr 2024 589

Numărul turiștilor străini atinge un nivel record într-o destinație mediteraneană, în ciuda incendiilor și caniculei!

23 Oct 2023 864

Continuă solidaritatea Alți 56 de pompieri români pleacă în Grecia pentru a stinge incendiile de pădure (FOTO)

30 Aug 2023 708

IGSUMisiunile pompierilor români în Grecia continuă

23 Aug 2023 575

Pompierii români intervin pentru stingerea unui incendiu lângă autostrada către Alexandroupolis (GALERIE FOTO)

23 Aug 2023 831

Atenţionare de călătorie în Grecia! Se menține pericolul major de producere a incendiilor de vegetație

23 Aug 2023 970

UPDATE Prima misiune de stingere a pompierilor români, în Grecia. Salvatorii intervin în apropierea unui spital (GALERIE FOTO)

22 Aug 2023 752

MAE Atenție dacă mergeți în vacanță în Grecia! Se menține riscul ridicat de producere a incendiilor de vegetație

21 Aug 2023 1261

Grecia Incendiu de amploare la o carieră de piatră din regiunea Attica. Intervin pompierii români (GALERIE FOTO)

06 Aug 2023 769

Un avion care acționa pentru stingerea incendiilor în Grecia s-a prăbușit

25 Jul 2023 1065

Grecia Mii de locuitori și turiști, evacuați din insula Rodos din cauza unor incendii de amploare

23 Jul 2023 1028

IGSU Misiunea pompierilor în Grecia continuă! Incendiile de pădure sunt cele mai eminente (FOTO+VIDEO)

18 Jul 2023 893

IGSU Misiunea pompierilor români în Grecia

18 Jul 2023 479

IGSU Al doilea contingent de pompieri a plecat în Grecia. Ce vor face acolo! (FOTO)

14 Jul 2023 855

MAE Recomandări pentru românii care doresc să călătorească în Grecia în contextul incendiilor de vegetație

20 Jul 2022 896