Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită

Foto: MAPN Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, au participat marți, 5 decembrie, în Baza 86 Aeriană „Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniţă”, la ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce aflat în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită.

Activitatea s-a desfășurat în prezența ambasadorului Republicii Turcia la București, Özgür Kıvanç Altan, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Juan Pablo Sánchez De Lara, a comandantului Forțelor Aeriene din Turcia, generalul Ziya Cemal Kadioğlu, și a locțiitorului șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi.

„Această misiune NATO de Poliție Aeriană Întărită, cu participarea, în premieră, a Forțelor Aeriene ale Republicii Turcia, este de o importanță vitală pentru postura de descurajare și apărare, pentru protejarea spațiului aerian aliat și menținerea securității și stabilității regiunii noastre. Republica Turcia este un partener strategic și aliat al României. Apreciem angajamentul și contribuția Ankarei la securitatea colectivă și regională, în cadrul proiectelor multinaționale aliate din România și nu numai”, a declarat secretarul de stat Simona Cojocaru în cadrul ceremoniei.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a amintit că, în acest an, solidaritatea aliată pentru întărirea serviciului de Poliție Aeriană al Forțelor Aeriene Române s-a materializat prin participarea la misiunile de supraveghere și apărare aeriană a unor detașamente americane, franceze, germane, italiene, spaniole și, acum, a detașamentului turc. 

„Complementar misiunii esențiale de protejare a spațiului aerian, un beneficiu important este creșterea interoperabilității capabilităților aeriene naționale cu cele similare ale NATO. Mulțumesc aliaților turci pentru contribuția lor și în acest domeniu. În regiunea Mării Negre, extinderea cooperării militare dintre forțele armate române și turce este, în context aliat, un argument al determinării comune pentru stabilitate și pace", a declarat generalul Gheorghiță Vlad.

Detașamentul din Turcia, format din aproximativ 80 de militari (piloți și personal tehnic) și patru aeronave F-16, va executa, împreună cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Turce.

Citește și: 

Constanța sărbătorește Ziua Națională a României! Programul activităților organizate la malul mării

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MapN Ceremonia de repatriere a militarilor detașamentului Carpathian Vipers

04 Aug 2023 773

MApN Ceremonie de recepție a aeronavei F-16, în Baza 86 Aeriană de la Borcea

26 Mar 2021 1804

FOTOREPORTAJ Zi istorică pentru Forţele Aeriene Române la Baza Borcea. Primele şase avioane F16 cu tricolorul pe ele

07 Oct 2016 3965

UPDATE 9. Premierul Cioloş şi ministrul Motoc, prezenţi Ceremonie prilejuită de sosirea în ţară a primelor avioane F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea (galerie foto+video)

07 Oct 2016 5776