Histria Perla deschide seria de 10 tancuri chimice construite de SNC

Eforturile Santierului Naval Constanta de a recupera timpul pierdut, in privinta constructiei de nave de mare tonaj, au fost incununate cu un real succes. In acest sens, au fost semnate contracte pentru realizarea a zece nave tip tanc pentru transportul produselor petroliere sau chimice cu un deplasament de 41.000 tone. Programul a demarat odata cu "punerea chilei" pentru tancul destinat produselor chimice si petroliere care reinnoada traditia constructorilor navali constanteni in construirea de nave mari. Dupa 1989 nu s-au mai construit petroliere mari. La mai putin de un an de la privatizarea celui mai mare santier naval romanesc, managementul SNC a reusit sa construiasca Histria Perla. Petrolierul a fost botezat ieri. La eveniment au participat reprezentanti ai armatorului Alabaster Seaways SA, ai bancii Eximbank SA, care a sustinut proiectul, si ai firmelor care au fost implicate in acest proiect. Detaliile de baza ale proiectului au fost dezvoltate pe santier in cooperare cu armatori, companii majore de transport petrolier si consultanti internationali, in timp ce proiectul de clasa si cel de executie au fost dezvoltate de ICEPRONAV Galati si SNC SA. Acest tanc este considerat o premiera fiind primul nava de acest tip cu corp dublu proiectat si construit integral in Romania. Nava asigura astfel o buna protectie a mediului marin prin evitarea poluarilor in caz de incidente. Tancul petrolier este dotat cu motoare, agregate si aparatura de navigatie de ultima generatie furnizate de producatori de echipamente vest-europeni de prestigiu. Histria Perla poate transporta toata gama de produse chimice pana la pacura la kerosen, putand prin sistemele pe care le detine, sa curete foarte repede tancurile de marfa pentru a trece de la produsele grele la cele usoare fara contaminarea acestora. Nava este un colos, cu o lungime de 180 m, latime 32,2 m, inaltime 16,5 m. Viteza, in conditii de plina incarcare la pescajul proiectat, este de 15 noduri. Motorul este un MAN cu o putere de 227 CP si a fost adus din Coreea de Sud de firma Stx Heavy Industries. Tot sistemul de automatizare este controlat printr-un program unic ISCS, care supravegheaza toate informatiile de pe nava, sistemele de navigatie, propulsie si operare marfa. Nava va opera cu un echipaj de 17 persoane, dar are posibilitati de cazare in cabine confortabile pentru 34 de persoane. La constructia tancului si-au adus un important aport o serie de societati multinationale, fara de care derularea unui proiect de o asemenea anvergura ar fi fost imposibila.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CS Victoria Cumpăna Gimnastele, peste 30 de medalii la „Chișinău Rhythmic Stars“. „Ne oferiți motive de mândrie cu fiecare participare!“ (GALERIE FOTO)

01 May 2024 812

Fotbal județul Constanța Unirea Topraisar - Avântul Comana, meci cu 11 goluri. Liga a 5-a, rezultate și clasamente

01 May 2024 1387

Constructorul Sălii Polivante, amendat de Garda de Mediu Constanța! (FOTO)

30 Apr 2024 373

Maarif Instituții Internaționale de Învățământ SA continuă demersurile pentru edificarea campusului școlar din orașul Ovidiu, județul Constanța

30 Apr 2024 388

Simona Halep, acționar la Farul Constanța? Iată ce a răspuns Stere Halep

28 Apr 2024 1815

Investiție de peste 140.000 de euro a companiilor Chimpex și AmeropaGrains Sală de sport, inaugurată la Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța chiar de ziua unității școlare (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 660

Ședință CJC Au fost stabiliți câștigătorii proiectelor sportive care vor beneficia anul acesta de finanțări nerambursabile (DOCUMENT)

23 Apr 2024 1020

LIVE TEXT Companiile Chimpex și Ameropa Grains investesc în infrastructura școlară din Constanța. Sală de sport inaugurată la Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 969

Cumpărări directe Constanța Primăria Topraisar dotează sala de sport cu aparatură și echipamente specifice (DOCUMENT)

22 Apr 2024 639

Chimpex și Ameropa Grains - companii cu tradiție în proiecte destinate comunității Școala Gimnazială Nr. 30 „Gheorghe Țițeica” din Constanța are o nouă sală de sport, construită integral cu sprijinul grupului de companii AMEROPA

22 Apr 2024 815

Peste 15 milioane lei fără TVA Primăria Constanța încheie un nou acord-cadru pentru toaletarea copacilor şi a spaţiilor verzi din zona II a municipiului Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2024 681

Constanța Micii voleibaliști au jucat în amintirea lui Paul Cămui, la memorialul care-i poartă numele (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Apr 2024 935

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1558

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 817

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 559