Iată ce a decis Tribunalul Constanţa Mandate de arestare prelungite în dosarul presupusei corupţii de la UMC

La instrumentarea acestei cauze, procurorii au colaborat cu ofiţerii din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Constanţa şi au beneficiat de sprijinul tehnic şi informativ al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, precum şi de sprijinul angajaţilor din Jandarmeria Română

Emilian Anatoli Costache, lector al Universităţii Maritime Constanţa, rămâne în arest. Decizia a fost luată, ieri, de judecătorii din cadrul Tribunalului Constanţa, la solicitarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Cercetat în acelaşi dosar, şi Dumitru Florin Merăuţă, fost student la aceeaşi universitate, este vizat de decizia menţionată mai sus. Emilian Anatoli Costache este suspectat de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Asta în timp ce în sarcina lui Merăuţă s-a reţinut comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă, dare de mită, fals privind identitatea şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul a fost adus în atenţia publicului în urmă cu aproximativ o lună, când procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au anunţat că, „în perioada februarie - 16 septembrie 2013, fost student la Universitatea Maritimă Constanţa, Merăuţă Dumitru-Florin a primit sume de bani cuprinse între 100 şi 150 de euro de la 17 studenţi din cadrul aceleiaşi universităţi”. Aceştia ar fi trebuit să-şi folosească, spun procurorii, „influenţa asupra cadrelor didactice din cadrul universităţii, astfel încât studenţii să promoveze examenele restante fără rezolvarea subiectelor pe lucrările scrise, ci numai să-şi scrie numele, prenumele, anul de studiu, forma de învăţământ, precum şi cerinţa subiectului”.

Organele de anchetă mai susţineau că, „pentru traficarea influenţei sale, Merăuţă Dumitru-Florin mai pretindea pentru sine de la cumpărătorii de influenţă sume cuprinse între 100 şi 150 de lei”. „În sarcina inculpatului Merăuţă Dumitru-Florin s-a mai reţinut că, în aceeaşi perioadă infracţională, în mod repetat, a substituit la examene alţi studenţi, folosind carnete de student cu fotografia sa şi numele cumpărătorului de influenţă, întocmind în numele acestora lucrările de examinare, studentul substituit primind astfel notă de promovare.
Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuată la reşedinţa inculpatului Merăuţă Dumitru-Florin în ziua de 19 septembrie 2013, au fost descoperite şi ridicate mari sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de corupţie, respectiv: 14.850 de euro, 2.400 de dolari, 11.400 de lei, înscrisuri ce cuprindeau însemnări cu nume de persoane, sume de bani, copiuţe, adeverinţe de student, carnete de student, ce urmează a fi examinate şi verificate în interesul cauzei”, se mai arată în cercetarea procurorilor.

Autodenunţ urmat de percheziţii

În sarcina lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache s-a reţinut că, în perioada 1 - 16 septembrie, ar fi primit „suma totală de 5.725 de euro, de la 17 cumpărători de influenţă, studenţi la Universitatea Maritimă Constanţa, prin intermediul învinuitului Ştefan Răzvan Călin, care ulterior s-a autodenunţat, existând date şi imagini la dosar cu privire la primirea de către lectorul universitar Costache Emilian-Anatoli a sumei de 300 de euro, în bancnote de câte 50 de euro şi a sumei de 100 de euro, de la învinuitul Ştefan Răzvan Călin”, potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa. Cu prilejul percheziţiei domiciliare efectuate în locuinţa lectorului universitar Emilian-Anatoli Costache, în ziua de 19 septembrie au fost descoperite şi ridicate lucrările de examinare a 17 cumpărători de influenţă, studenţi care i-ar fi oferit prin intermediul învinuitului Răzvan Călin Ştefan sume cuprinse între 100 şi 1.000 de euro, astfel încât să obţină nota de promovare 5 la disciplinele predate de acesta, respectiv Analiză matematică I, Analiză matematică II şi Matematici Speciale.
După cum arătam şi mai sus, ieri, la solicitarea procurorilor, Tribunalul a prelungit mandatele de arestare emise pe numele lui Emilian-Anatoli Costache şi al lui Dumitru-Florin Merăuţă. Tot ieri, Tribunalul a respins ca nefondate cererile formulate de inculpaţi privind înlocuirea măsurii preventive a arestului cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea. Deciziile Tribunalului nu sunt definitive, ele putând fi atacate la Curtea de Apel Constanţa.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Exclusiv Şeful Catedrei de Matematică dintr-o cunoscută universitate din Constanţa merge la închisoare

25 Jan 2018 6887

Exclusiv Judecătorii s-au pronunţat în dosarul presupusei corupţii din Universitatea Maritimă din Constanţa

24 Oct 2017 4607

Judecătorul Lucian Lică, recuzat de profesorul Emilian Costache în dosarul presupusei corupţii de la UMC!

18 Nov 2016 3394

O nouă reţinere în învăţământul universitar din Constanţa. Cine sunt profesorii care au intrat în colimatorul procurorilor

05 Oct 2016 7089

Un lector şi mai mulţi studenţi, trimişi în judecată Iată care sunt infracţiunile reţinute în dosarul presupusei corupţii de la UMC!

29 Apr 2016 4220

Începe judecata în dosarul UMC

18 Mar 2016 2051

Dosarul UMC, înregistrat la Tribunalul Constanța

15 Jan 2016 2786

Cercetat în Dosarul UMC Emilian Anatoli Costache a cerut să se întoarcă la catedră

22 Aug 2014 3010