LIVE VIDEO-TEXT Nicolae al României, prezent la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)



Marţi, 10 mai, în sala “Gheorghe Coriolan” a Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” are loc întâlnirea elevilor și profesorilor Colegiului cu Nicolae al României, nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai, în cadrul proiectului “Istoria Regalităţii în școli”, promovat de Asociaţia “Principele Nicolae”.


Ziua Regelui va fi deci celebrată cum altfel decât printr-o întâlnire cu un membru al familiei regale care le va vorbi celor prezenţi despre ce înseamnă regalitatea pentru devenirea României.


Nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai este întâmpinat de către elevi ai Colegiului Naţional “Mircea cel Bătrân” cu pâine și sare. 


 

În debutul evenimentului, ia cuvântul directorul colegiului Mircea cel Bătrân. 

Avem privilegiul să-l avem alături de noi pe nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai, pe care am fost foarte onorat să-l întâlnesc. Vă oferim un album aniversar în care este și fotografia cu Majestatea sa., a spus directorul colegiului, înmândând-ui albumul Majestății.


 

Nepotul Regelui este bucuros să se afle în mijlocul elevilor. 

Mă bucur foarte mult să fiu aici, în mijlocul vostru. Am venit azi să am o discuție cu voi. Este o oportunitate pentru mine și pentru voi să discutăm, într-un mediul mai relaxat mai deschis, despre istoria noastră, despre un capitol din istoria noastră care nu e prea discutat în școli. Scopul meu este să deschis acest capitol si să vorbim relaxat prin întrebări și răspunsuri. , a spus Majestatea Sa. 



În continuarea evenimentului, elevi ai Colegiului Mircea prezintă diverse materiale cu privire la proiectul “Istoria Regalităţii în școli”. 


Primul dintre elevi vorbește despre semnificația zilei de 10 Mai. 



Se poate observa cu câtă mândrie și emoție vorbesc elevii Colegiului Mircea cel Bătrân despre istoria țării lor. 


Vorbind de Regele Carol I, primul rege al României, sigur că vorbim și despre progrese. Marile progrese realizate încep cu Constituţia din 1866, inspirată de cea belgiană, deci extrem de liberală, prin care se asigura acordul activ al principiilor suveranităţii naţionale, al guvernării reprezentative şi al separării puterilor în stat. Libera circulaţie a ideilor politice, posibilitatea dialogului public, erau protejate de o legislaţie foarte indulgentă a presei.


Monarhul, care din 1881 îşi ia titlul de rege, deţinea o autoritate limitată faţă de cea asumată de Cuza în 1864, când îşi rezervase iniţiativa legilor, dar viageră şi ereditară, pe linie exclusiv masculină.


Actele de stat erau valabile doar dacă purtau dubla semnătură, a regelui şi a unui ministru. Legile votate de parlament în această perioadă, extrem de numeroase, au reglementat toate situaţiile posibile, de la instalarea firelor telegrafice şi telefonice (1892) până la concursurile pentru ocuparea posturilor medicale, importul strugurilor de masă, atribuţiile jandarmeriei, fabricarea chibriturilor, repaosul duminical, expunerea operelor artistice etc., a vorbit cu mândrie unul dintre elevii Colegiului Mircea.  




În continuarea evenimentului, Majestatea Sa a venit în sală, printre elevii Colegiului Mircea și a purtat un dialog interactiv cu aceștia, prin tehnica întrebare-răspuns. 



Nepotul Majestăţii Sale Regele Mihai le -a înmânat elevilor un tablou și o medalie pe care elevii le privesc cu multă curiozitate și încântare. 



Într-un dialog liber cu una dintre eleve, Majestatea Sa vorbește despre Regina Maria. Acesta evocă momente importante din viața personalității sale marcante. 



Se distribuie prin sala obiecte veritabile: săbii, decorații, fotografii.


Nicoale al României a transmis un mesaj căte toți românii, în contextul situației actuale. 
 

Să nu ne panicăm. Mergem înainte! Să fim solidari și să fim uniți. Să fim atenți la ce citim, la ce și cum analizăm.

 


Despre Ziua de 10 Mai 

Data de 10 Mai reprezintă pentru România Ziua Regelui. Pe 10 Mai 1866, prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen ajungea în București și era încoronat domnitor al României.

De asemenea, ziua de 10 Mai era și Ziua proclamarea independenței față de Imperiul Otoman, ce a avut loc în anul 1877.

În 1881, pe 10 Mai, a fost încoronat Regele Carol I, iar România a devenit regat.

În perioada 1866 – 1916 și 1918-1947, data de 10 Mai, Ziua Regelui sau Ziua Regalității, era Ziua națională a României.

În 1917, Ziua Regelui a fost interzisă, ca urmare a ocupației germane, însă din anul 1918 s-a reluat sărbătorirea acesteia.

Interzisă de regimul comunist în 1947, ziua de 10 Mai a fost declarată sărbătoare națională prin Legea nr.103/2015, fără însă a fi numită efectiv Ziua Regelui.
În textul legislativ din 2015 se arată că „Z iua de 10 Mai va fi sărbătorită în fiecare an ca sărbătoare naţională. Articolul 2 (1) Parlamentul, Preşedintele României, Guvernul, celelalte autorităţi publice centrale, precum şi autorităţile administraţiei publice locale organizează manifestări cultural-artistice prilejuite de sărbătorirea zilei prevăzute la art. 1. (2) Fondurile necesare pentru sărbătorirea diverselor evenimente prilejuite de Ziua de 10 Mai pot fi asigurate şi din bugetele locale sau din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice, în limita alocaţiilor bugetare aprobate“.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Șapte elevi din Constanța vor participa la Olimpiada de Lingvistică

03 Apr 2024 720

Premianții Concursului național de matematică „Laurențiu Panaitopol” de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

21 Mar 2024 857

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12414

#Dobrogea145 Vasile Nicoară, directorul Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

15 Nov 2023 1791

Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța închiriază un spațiu comercial

03 Oct 2023 962

Festivitate de decernare a diplomelor atestatului de limbă germană la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța

02 Oct 2023 1254

Performanță internațională a elevilor din Constanța! Iată pe ce loc s-au clasat elevii în competiția 2023 Summer International Design Competition Humans to Mars

30 Aug 2023 954

EDITORIAL Emoțiile absolvenților de clasa a VIII-a s-au încheiat. Media anilor de gimnaziu, neluată în calcul la admiterea în liceu

19 Jul 2023 1307

Eveniment la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanța Premierea elevilor care au participat la Concursul Internaţional de Creație „Marco e Alberto Ippolito” (FOTO+VIDEO)

14 Jun 2023 2370

Festivalul internațional de teatru și film „Aplauze”, organizat de Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța

20 May 2023 1427

Revista Zări Alb Astre ZăriAlbAstre2013- „Chestionar de evaluare a nivelului de satisfacţie a elevilor“ de Prof. Lucian Oprea

19 May 2023 903

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" Constanța Care este programul Festivalului internațional de teatru și film “Aplauze”

19 May 2023 1106

LIVE TEXT Elevii Colegiului Național „Mircea cel Bătrân" Constanța ce au obținut premiul I la Concursul Internațional CanSat, despre calificarea la etapa internațională (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1485

Echipa TOMIS 9 de la Colegiul "Mircea cel Bătrân", pe locul I la Concursul Național de microsateliți CanSat 2023 (FOTO)

15 May 2023 1184

Precizările Primăriei Constanța De ce a fost reziliat contractul de finanțare a lucrărilor de reabilitare a colegiului Național Mircea cel Bătrân Constanța

05 May 2023 1225