Nicolae Matei ignora legea si isi umileste angajatii

SC "Legmas" SA Navodari, enclava ilegalitatilor si a legii bunului plac

In mai putin de doi ani, la firmele la care Nicolae Matei este actionar majoritar au avut loc numeroase accidente de munca, principala cauza a acestora fiind conditiile necorespunzatoare de lucru * Victimele fac parte, in special, din randul angajatilor din sectia de turnatorie si acoperiri metalice * Potrivit legislatiei in vigoare, in aceste sectoare exista conditii speciale de munca, dar Matei refuza sa acorde lucratorilor aceste drepturi, printre care si cele suplimentare salariale * Viceprimarul patron s-a comportat ca un adevarat stapan de sclavi, concediind muncitori pentru motive ireale * Cel care se doreste primarul orasului Navodari si-a facut un obicei din a folosi munca la negru * El a trimis in somaj mai multi angajati de la "Legmas", dupa care i-a chemat sa munceasca la negru * Un exemplu in acest sens este cel al lacatusului Marcel Bors * In august 2003, in urma unor sesizari primite de la mai multi cetateni, o comisie de control a venit din capitala si, in urma unei verificari minutioase, a amendat firmele lui Matei cu 30 de milioane de lei pentru neinregistrarea unor contracte de munca

Candidatul Partidului Social Democrat la functia de primar al orasului Navodari, Nicolae Matei, este actionar principal la mai multe firme care isi desfasoara activitatea pe raza localitatii. Actual viceprimar al urbei, Matei a luat "in primire" cateva societati si in perioada 2000-2004, desi nu avea acest drept intrucat functia de edil si cea de patron sunt incompatibile. Pentru a-si ascunde adevarata calitate, Matei a folosit drept paravan mai multi apropiati, printre care pe Marcel Catana, "patron" al firmei "Electricclass". In toate firmele pe care le conduce, Nicolae Matei foloseste munca la negru si se comporta asemeni unui stapan de sclavi, fara sa tina seama de prevederile legale. In perioada 2 aprilie 2002 - iunie 2003, in atelierele de la "Legmas" au avut loc nu mai putin de sapte accidente de munca. Principala cauza a acestor evenimente au fost conditiile necorespunzatoare de lucru, patronul fiind mult mai interesat de profit decat de soarta muncitorilor. Printre cei accidentati se numara Tudorel Onicas, Stelian Hagi, Stela Limpezoiu, Gheorghe Bugescu, Dan David, Fane Rata si I. Corbu. Persoanele in cauza s-au ales cu fracturi, arsuri si alte traumatisme si leziuni, toate provocate de dotarea precara existenta in unitate. Desi patronatul a mers pe ideea neglijentei in serviciu, in fiecare caz a fost vorba despre conditiile grele de munca si de lipsa echipamentului adecvat. De mentionat ca "Legmas" este o societate profilata pe producerea de utilaje agricole si piese de schimb. Activitatea are ca principale metode de lucru prelucrarea la cald si prin aschiere a metalelor, dar si de montaj. Majoritatea victimelor lucrau insa in sectia de turnatorie si acoperiri metalice, activitate care se incadreaza in hotararea de Guvern 1025/2003 privind metodologia si criteriile de incadrare a persoanelor in locuri de munca in conditii speciale. Din acest motiv, oamenii trebuie sa beneficieze de facilitatile categoriei I de munca. Actul normativ la care ne referim prevede ca in categoria I de munca se incadreaza, printre altele, activitatile desfasurate de personalul din otelarii si turnatorii, de zidarii-samotori, precum si a celor care se ocupa cu tratarea sau acoperirea metalelor. Conditiile grele de munca pentru realizarea productiei in sectoarele amintite conduc, in timp, la reducerea prematura a capacitatii de munca si la imbolnaviri cu risc deosebit. Lui Matei, insa, nu-i pasa de lege. El nu se sinchiseste de astfel de norme, neoferind salariatilor sai drepturile care li se cuvin. Potrivit legii, angajatorul este cel care trebuie sa initieze solicitarea de verificare a activitatilor de acest gen, numai ca pentru asa ceva trebuie sa si plateasca suplimentar sporuri salariale.

Stapanul isi concediaza angajatii care isi cer drepturile

Un caz special este cel al lui Gheorghe Bold, un angajat al "Legmas" care a fost concediat de Matei pentru o vina ireala. Pentru ca salariatul era unul dintre angajatii vechi si care discuta intotdeauna deciziile aberante luate de patronat, viceprimarul patron a asteptat ca barbatul sa faca o greseala cat de mica pentru a-l concedia. Gheorghe Bold s-a angajat la "Legmas" in 1971, unde a lucrat pana in septembrie 2002, cand a fost concediat abuziv de catre Matei. Dupa ce a suferit un accident, Bold a ajuns sa lucreze ca fochist la centrala termica. El isi vedea linistit de treaba, dar problemele sale au aparut o data cu venirea ca patron a lui Matei. Acesta s-a aratat nemultumit de izolatia efectuata de cinci muncitori, dar a decis doar concedierea lui Bold, desi acesta era cel mai batran si mai experimentat. Dupa ce i-a desfacut contractul cu art. 130 litera i, Bold s-a ales cu o pensie de doua milioane de lei, dupa 30 de ani de lucru la "Legmas" si fara nici un beneficiu in plus pentru munca grea depusa. Un alt obicei neortodox al lui Matei este acela de a folosi munca la negru. Mai mult, cel care se vrea primarul orasului Navodari si-a facut un obicei din a-si trimite in somaj angajatii, pentru ca apoi sa ii cheme sa lucreze la negru. Un exemplu in acest sens este cel al lacatusului Marcel Bors. In luna mai 2003, acesta este dat in somaj pe motiv ca firma este in lichidare judiciara. Dupa cateva zile, este chemat insa inapoi si, fara a se incheia un nou contract de munca, munceste la negru in schimbul a 1800.000 de lei. Acesta nu este singurul caz, in ultimii ani fiind consemnate mai multe astfel de situatii. Desi viceprimarul a declarat de mai multe ori ca totul este in regula la firmele sale si ca alte afirmatii nu sunt decat actiuni rau-intentionate, realitatea a demonstrat ca situatia nu este asa roza precum "ciocoiul" ar vrea sa para. Astfel, in august 2003, in urma mai multor sesizari trimise de muncitori din Navodari, la "Legmas" a sosit o comisie de control. In urma verificarilor, societatea a scapat relativ usor, dar comisia a constatat oricum ca nu fusesera inregistrate mai multe contracte de munca. Pentru aceasta, societatea a fost amendata cu 30 de milioane de lei. Cine mai poate garanta ca Matei isi va revizui comportamentul discretionar daca va ajunge primar? Oricum, din comportamentul sau reiese ca Matei se considera deja un fel de stapan al Navodariului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 985

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 475

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 955

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 230

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 670

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 672

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 629

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 822

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 299

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 591

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 563

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 946

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 904

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 253

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 845