Oficial de la DNA Șeful Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni și doi agenți, reținuți pentru fapte de corupție

Foto cu ROL ILUSTRATIVProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 22 noiembrie 2023, a inculpaților:
 
MANCAȘ CRISTIAN, subcomisar de poliție, șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea a 9 infracțiuni de luare de mită,
 
BERTEA GABRIEL-ALEXANDRU, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită (șase fapte),
- dare de mită,
- complicitate la luare de mită,
 
BACIU IULIAN-TEOFIL, agent de poliție în cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, județul Iași, pentru comiterea infracțiunilor de:
- luare de mită și
- dare de mită,
 
Potrivit DNA, în perioada 07 iulie – 08 noiembrie 2023, inculpații Mancaș Cristian, Bertea Gabriel-Alexandru și Baciu Iulian-Teofil, în calitățile menționate mai sus, în mod repetat, ar fi pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani (până la 700 euro), necuantificate până în prezent, de la persoane care efectuau activități de transport de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei trei polițiști de frontieră și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul peste graniță a anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile.
În același context, inculpatul Mancaș Cristian, în calitate de șef al Punctului de Trecere a Frontierei Sculeni, ar fi pretins și primit de la o parte dintre subordonații săi sume de bani necuantificate până în prezent, pentru a “închide ochii” la “mercurialul” sumelor de bani percepute cu titlu de mită de către polițiștii din subordinea sa persoanelor care tranzitau punctul de trecere a frontierei, menționat mai sus“ - au mai precizat procurorii DNA

 
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

 
La data de 23 noiembrie 2023, cei trei inculpați urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 

În cauză se mai efectuează acte de urmărire penală și față de alte 24 de persoane (agenți ai poliției de frontieră, vameși și persoane fizice).
 

„În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat reprezentanții DNA.

Citește și: 

Percheziții DNA Iași la vama Sculeni

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Surse DNA Constanța a trimis în judecată doi vameși și un polițist de frontieră

16 Mar 2023 4858

Ca urmare a denunțului din partea unui polițist de frontieră Șase persoane condamnate pentru dare de mită și contrabandă

06 Apr 2020 1820

Constanța Un polițist de frontieră a sesizat ofițerii DGA după ce i s-a oferit mită

12 Mar 2020 1835

Cetățean albanez trimis în judecată pentru dare de mită, după denunțul unui polițist de frontieră

18 Feb 2020 1885

Polițist de frontieră prins în flagrant în timp ce primea șpagă. Ce sumă de bani ar fi cerut de la un cetățean

04 Apr 2018 1969

Un poliţist de frontieră a refuzat să primească mită

20 Nov 2015 2210

Comunicat DGA - Un politist de frontiera a refuzat 300 euro mita de la doi cetateni albanezi

05 Nov 2015 1886

Cicerone Dincă, ridicat pentru mită în dosarul Beirut Poliţist de frontieră cercetat de procurorii DNA pentru o presupusă luare de mită

08 Jul 2015 2285

DNA Poliţist de frontieră, reţinut la Oradea pentru luare de mită

11 Jul 2014 2602