Peste 50 de persoane au fortat frontiera

De la 1 ianuarie si pana la inceputul lunii in curs, la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta (IJPF), s-au inregistrat nu mai putin de 39 de cazuri de trecere ilegala a granitei. Acestea au implicat mai mult de 50 de persoane.

In aceeasi perioada, au fost dejucate trei tentative de fortare a granitelor, in care au fost implicate cinci persoane. Potrivit afirmatiilor comisarului sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF, protagonistii tentativelor sunt mai ales cetateni bulgari, care au interdictie de a parasi tara. In baza Acordului de readmisie romano-bulgar, cetatenii sunt returnati tarii din care incearca sa plece. Totusi, granitele dobrogene nu sunt un loc mai putin sigur si nici tara noastra nu reprezinta, in mod necesar, tinta finala. Astfel, cei mai multi dintre cei care incearca in general sa forteze punctele de trecere provin din zone cu specific migrationist. Aici se incadreaza tarile care sunt teatre de razboi, cele care inregistreaza un nivel economic scazut, precum si statele africane. In aceste treceri frauduloase este vizat cu precadere spatiul european si, in special, state ca Franta, Germania si, respectiv, Spania, unde clandestinii pretind ca au rude. Nu toate trecerile ilegale sunt insa premeditate sau intentionate.

Granicerii colaboreaza cu populatia

Astfel, in luna aprilie, un cetatean roman, cioban la o stana din apropiere, a trecut granita de la Negru Voda spre Bulgaria, aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Emotii ceva mai mari s-au inregistrat la punctul de trecere a frontierei Ostrov, chiar de Ziua Politiei de Frontiera, pe 24 iulie. O echipa comuna formata din politisti de frontiera romani si bulgari a retinut, in zona satului Garlita, trei cetateni irakieni, care au trecut ilegal granita dinspre Bulgaria spre Romania. In ciuda naturii controversate a tarii de provenienta, s-a dovedit ca cei trei nu reprezentau un pericol, ci urmareau sa ajunga intr-o tara europeana, pentru a munci. Cele mai incercate puncte de trecere a frontierei sunt Negru Voda, Baneasa si Ostrov, din cauza terenului accidentat si a zonelor impadurite, elemente pe care clandestinii le considera favorabile. De un real ajutor sunt insa locuitorii regiunilor in discutie, care sprijina actiunile politistilor de frontiera. "Apreciem foarte mult colaborarea oamenilor din zona, care intotdeauna ne-au informat oportun despre cetateni care nu isi justifica prezenta", a precizat Adrian Burcea. In ceea ce priveste prezenta stupefiantelor, inca de la inceputul anului, in Portul Constanta, a fost prins un bucatar de pe un vas care avea asupra sa aproximativ zece grame de hasis. Cateva luni mai tarziu, in aprilie, la intrarea dinspre Bulgaria spre Romania a punctului Ostrov a fost retinut un cetatean bulgar de origine libaneza. Acesta incerca sa introduca in tara sase kilograme de hasis, ascunse intr-o geanta. Potrivit declaratiilor bulgarului, destinatia sa era Bucurestiul. In iulie, tot in port, doi marinari turci au oferit spre vanzare 20 de comprimate de amfetamina. In urma realizarii unui flagrant, acestia au fost prinsi. Chiar luna trecuta, in Vama Veche, soferul unui autocar a fost prins avand asupra sa cinci grame de hasis, pentru consum propriu. Cu toate acestea, potrivit comisarului sef Adrian Burcea, a fost intensificat controlul in mod special in zona punctelor de trecere a granitei si a porturilor maritime si au fost dezvoltate sisteme de supraveghere integrata a frontierei. Cel mai probabil, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va ramane fara urmari in ceea ce priveste cresterea numarului de treceri ilegale a frontierelor, direct proportional insa cu sporirea activitatii si vigilentei politistilor de frontiera. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al IJPF, in ultimii doi ani, au fost desfasurate sapte actiuni de evaluare din partea unor experti UE privind securizarea frontierelor.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Atenție, șoferi! Accident rutier pe DN 22, între localitățile Tariverde și Mihai Viteazul (GALERIE FOTO)

26 Apr 2024 811

Trafic îngreunat pe Autostrada A2 București - Constanța!

25 Apr 2024 469

Curtea de Apel Constanța, motivare importantă în cazul tragediei de la 2 Mai! „Nu rezultă suspiciuni care ar putea pune sub semnul îndoielii imparțialitatea şi obiectivitatea judecătorilor de la Mangalia“

25 Apr 2024 874

IGPR InfotraficTrafic îngreunat pe centura București

25 Apr 2024 230

Un copil a fost lovit de mașină în municipiul Constanța

25 Apr 2024 668

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 668

Accident rutier în stațiunea Mamaia! Unul dintre șoferi, sub influența substanțelor interzise

24 Apr 2024 629

Motivare CSM Consiliul Superior al Magistraturii respinge cererea de suspendare din magistratură a judecătoarei Popoviciu Ioana Ancuța (MINUTA)

24 Apr 2024 821

IGPR InfotraficTrafic restricționat pe DN 6 Craiova-Strehaia,

24 Apr 2024 296

Năvodari Oficial de la IPJ, în legătură cu evenimentul rutier în care a fost implicat un copil de 8 ani

23 Apr 2024 591

Inspecția Judiciară propune suspendarea din funcție a judecătoarei Popoviciu Ancuța, de la Mangalia! Totul s-ar putea decide azi la CSM!

23 Apr 2024 563

UPDATE Năvodari Accident rutier - copil aflat pe bicicletă, rănit

23 Apr 2024 945

IPJ Constanța mută Poliția din Vama Veche, din container, într-o clădire a Gărzii de Coastă! Urmează reparații generale (FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 903

IGPR Infotrafic Circulație îngreunată pe DN 2

22 Apr 2024 253

Accident rutier în zona Taberei Năvodari! Două autoturisme, implicate (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 842