Eveniment

Peste 50 de persoane au fortat frontiera

De la 1 ianuarie si pana la inceputul lunii in curs, la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta (IJPF), s-au inregistrat nu mai putin de 39 de cazuri de trecere ilegala a granitei. Acestea au implicat mai mult de 50 de persoane.

In aceeasi perioada, au fost dejucate trei tentative de fortare a granitelor, in care au fost implicate cinci persoane. Potrivit afirmatiilor comisarului sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF, protagonistii tentativelor sunt mai ales cetateni bulgari, care au interdictie de a parasi tara. In baza Acordului de readmisie romano-bulgar, cetatenii sunt returnati tarii din care incearca sa plece. Totusi, granitele dobrogene nu sunt un loc mai putin sigur si nici tara noastra nu reprezinta, in mod necesar, tinta finala. Astfel, cei mai multi dintre cei care incearca in general sa forteze punctele de trecere provin din zone cu specific migrationist. Aici se incadreaza tarile care sunt teatre de razboi, cele care inregistreaza un nivel economic scazut, precum si statele africane. In aceste treceri frauduloase este vizat cu precadere spatiul european si, in special, state ca Franta, Germania si, respectiv, Spania, unde clandestinii pretind ca au rude. Nu toate trecerile ilegale sunt insa premeditate sau intentionate.

Granicerii colaboreaza cu populatia

Astfel, in luna aprilie, un cetatean roman, cioban la o stana din apropiere, a trecut granita de la Negru Voda spre Bulgaria, aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Emotii ceva mai mari s-au inregistrat la punctul de trecere a frontierei Ostrov, chiar de Ziua Politiei de Frontiera, pe 24 iulie. O echipa comuna formata din politisti de frontiera romani si bulgari a retinut, in zona satului Garlita, trei cetateni irakieni, care au trecut ilegal granita dinspre Bulgaria spre Romania. In ciuda naturii controversate a tarii de provenienta, s-a dovedit ca cei trei nu reprezentau un pericol, ci urmareau sa ajunga intr-o tara europeana, pentru a munci. Cele mai incercate puncte de trecere a frontierei sunt Negru Voda, Baneasa si Ostrov, din cauza terenului accidentat si a zonelor impadurite, elemente pe care clandestinii le considera favorabile. De un real ajutor sunt insa locuitorii regiunilor in discutie, care sprijina actiunile politistilor de frontiera. "Apreciem foarte mult colaborarea oamenilor din zona, care intotdeauna ne-au informat oportun despre cetateni care nu isi justifica prezenta", a precizat Adrian Burcea. In ceea ce priveste prezenta stupefiantelor, inca de la inceputul anului, in Portul Constanta, a fost prins un bucatar de pe un vas care avea asupra sa aproximativ zece grame de hasis. Cateva luni mai tarziu, in aprilie, la intrarea dinspre Bulgaria spre Romania a punctului Ostrov a fost retinut un cetatean bulgar de origine libaneza. Acesta incerca sa introduca in tara sase kilograme de hasis, ascunse intr-o geanta. Potrivit declaratiilor bulgarului, destinatia sa era Bucurestiul. In iulie, tot in port, doi marinari turci au oferit spre vanzare 20 de comprimate de amfetamina. In urma realizarii unui flagrant, acestia au fost prinsi. Chiar luna trecuta, in Vama Veche, soferul unui autocar a fost prins avand asupra sa cinci grame de hasis, pentru consum propriu. Cu toate acestea, potrivit comisarului sef Adrian Burcea, a fost intensificat controlul in mod special in zona punctelor de trecere a granitei si a porturilor maritime si au fost dezvoltate sisteme de supraveghere integrata a frontierei. Cel mai probabil, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va ramane fara urmari in ceea ce priveste cresterea numarului de treceri ilegale a frontierelor, direct proportional insa cu sporirea activitatii si vigilentei politistilor de frontiera. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al IJPF, in ultimii doi ani, au fost desfasurate sapte actiuni de evaluare din partea unor experti UE privind securizarea frontierelor.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Premoniţie? Uluitorul mesaj al judecătoarei Mihaela Şerban, de la Curtea de Apel Constanţa, cu o lună înainte de accident

25 Mar 2019 2090

Constanța. Accident rutier la intersecția străzilor Amurgului cu Liliacului. Un autoturism a ajuns în stâlp și un altul într-un imobil. Trei răniți

24 Mar 2019 749

Imagini de la eveniment Accident rutier la Gura Dobrogei, județul Constanța. O mașină, răsturnată. Două victime (galerie foto+video)

24 Mar 2019 2017

Accident rutier grav în județul Suceava. O femeia a murit și o alta a fost rănită (galerie foto)

24 Mar 2019 451

Imagini de la eveniment Accident rutier la intersecția străzilor Pandurului cu Liliacului. O persoană, rănită (galerie foto+video)

24 Mar 2019 2605

CSM, mesaj după moartea Mihaelei Iuliana Șerban, judecător la Curtea de Apel Constanța

24 Mar 2019 3649

„A fost o persoană optimistă, cu un caracter puternic“ Colectivul Curții de Apel Constanța regretă decesul judecătoarei Mihaela Șerban (VIDEO)

24 Mar 2019 3093

Cine este victima care a murit în zona magazinului Tomis din Constanţa. "Era ca o primăvară" (video)

24 Mar 2019 3972

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident rutier în Constanţa, pe straja Soveja. Un rănit (galerie foto + video)

24 Mar 2019 786

UPDATE. Imagini de la eveniment Accident în Constanţa, la intersecţia străzilor Mihai Viteazu şi Cuza Vodă, între un taxi şi o maşină de butelii. O persoană a fost rănită (galerie foto + video)

24 Mar 2019 1464

Accident rutier la Topraisar, judeţul Constanţa. Au intervenit cadrele medicale

24 Mar 2019 1355

Pasagera de pe triciclu, implicată în accidentul din zona magazinului Tomis din Constanţa, a murit

24 Mar 2019 5663

Constanţa Scandal în urma unui accident rutier la intersecţia străzilor Baba Novac şi Merişor. Poliţiştii au încătuşat mai multe persoane (galerie foto+video)

24 Mar 2019 8444

LIVE-VIDEO Accident rutier urmat de incendiu în Constanța la intersecția străzilor Mihai Viteazu cu Constantin Brătescu. Mai multe victime. O judecătoare, rănită grav (galerie foto+video)

23 Mar 2019 13794

Imagini de la eveniment. Accident rutier la Valu lui Traian, județul Constanța zona Popas. Un autoturism s-a răsturnat (galerie foto+video)

23 Mar 2019 5035