Eveniment

Peste 50 de persoane au fortat frontiera

De la 1 ianuarie si pana la inceputul lunii in curs, la Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Constanta (IJPF), s-au inregistrat nu mai putin de 39 de cazuri de trecere ilegala a granitei. Acestea au implicat mai mult de 50 de persoane.

In aceeasi perioada, au fost dejucate trei tentative de fortare a granitelor, in care au fost implicate cinci persoane. Potrivit afirmatiilor comisarului sef Adrian Burcea, purtatorul de cuvant al IJPF, protagonistii tentativelor sunt mai ales cetateni bulgari, care au interdictie de a parasi tara. In baza Acordului de readmisie romano-bulgar, cetatenii sunt returnati tarii din care incearca sa plece. Totusi, granitele dobrogene nu sunt un loc mai putin sigur si nici tara noastra nu reprezinta, in mod necesar, tinta finala. Astfel, cei mai multi dintre cei care incearca in general sa forteze punctele de trecere provin din zone cu specific migrationist. Aici se incadreaza tarile care sunt teatre de razboi, cele care inregistreaza un nivel economic scazut, precum si statele africane. In aceste treceri frauduloase este vizat cu precadere spatiul european si, in special, state ca Franta, Germania si, respectiv, Spania, unde clandestinii pretind ca au rude. Nu toate trecerile ilegale sunt insa premeditate sau intentionate.

Granicerii colaboreaza cu populatia

Astfel, in luna aprilie, un cetatean roman, cioban la o stana din apropiere, a trecut granita de la Negru Voda spre Bulgaria, aflat sub influenta bauturilor alcoolice. Emotii ceva mai mari s-au inregistrat la punctul de trecere a frontierei Ostrov, chiar de Ziua Politiei de Frontiera, pe 24 iulie. O echipa comuna formata din politisti de frontiera romani si bulgari a retinut, in zona satului Garlita, trei cetateni irakieni, care au trecut ilegal granita dinspre Bulgaria spre Romania. In ciuda naturii controversate a tarii de provenienta, s-a dovedit ca cei trei nu reprezentau un pericol, ci urmareau sa ajunga intr-o tara europeana, pentru a munci. Cele mai incercate puncte de trecere a frontierei sunt Negru Voda, Baneasa si Ostrov, din cauza terenului accidentat si a zonelor impadurite, elemente pe care clandestinii le considera favorabile. De un real ajutor sunt insa locuitorii regiunilor in discutie, care sprijina actiunile politistilor de frontiera. "Apreciem foarte mult colaborarea oamenilor din zona, care intotdeauna ne-au informat oportun despre cetateni care nu isi justifica prezenta", a precizat Adrian Burcea. In ceea ce priveste prezenta stupefiantelor, inca de la inceputul anului, in Portul Constanta, a fost prins un bucatar de pe un vas care avea asupra sa aproximativ zece grame de hasis. Cateva luni mai tarziu, in aprilie, la intrarea dinspre Bulgaria spre Romania a punctului Ostrov a fost retinut un cetatean bulgar de origine libaneza. Acesta incerca sa introduca in tara sase kilograme de hasis, ascunse intr-o geanta. Potrivit declaratiilor bulgarului, destinatia sa era Bucurestiul. In iulie, tot in port, doi marinari turci au oferit spre vanzare 20 de comprimate de amfetamina. In urma realizarii unui flagrant, acestia au fost prinsi. Chiar luna trecuta, in Vama Veche, soferul unui autocar a fost prins avand asupra sa cinci grame de hasis, pentru consum propriu. Cu toate acestea, potrivit comisarului sef Adrian Burcea, a fost intensificat controlul in mod special in zona punctelor de trecere a granitei si a porturilor maritime si au fost dezvoltate sisteme de supraveghere integrata a frontierei. Cel mai probabil, intrarea Romaniei in Uniunea Europeana nu va ramane fara urmari in ceea ce priveste cresterea numarului de treceri ilegale a frontierelor, direct proportional insa cu sporirea activitatii si vigilentei politistilor de frontiera. Conform declaratiilor purtatorului de cuvant al IJPF, in ultimii doi ani, au fost desfasurate sapte actiuni de evaluare din partea unor experti UE privind securizarea frontierelor.

Scris de: {autor}Cecilia ZAREA{/autor}


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Accident rutier cu o victimă pieton, în Constanța

20 Aug 2019 451

Accident cu victimă în localitatea constănțeană, Lumina

20 Aug 2019 357

Accident în zona Cora - Brătianu, cu o victimă (galerie foto)

20 Aug 2019 541

Accident rutier la sensul giratoriu de pe şoseaua Mangaliei, la ieşire din Constanţa spre Cumpăna

20 Aug 2019 541

Accident grav pe Valea Oltului, între un tir și un autoturism

19 Aug 2019 564

Accident la intersecția străzii Alba Iulia cu strada Verde din Constanța. O victimă

19 Aug 2019 487

UPDATE. Accident cu trei victime la Cap Aurora

19 Aug 2019 456

UPDATE Accident soldat cu două victime, la ieşire din Mangalia

19 Aug 2019 440

Accident rutier în Bihor, soldat cu o persoană decedată (galerie foto)

19 Aug 2019 544

Copil de şase ani, pieton, accidentat în Costineşti. În toiul nopţii

19 Aug 2019 1076

Accident pe Autostrada A2. Se circulă dirijat, pe banda de urgență și banda 1

18 Aug 2019 2653

Accident cu două victime în Năvodari, pe strada Rândunelelor

18 Aug 2019 4505

Doliu în lumea muzicii populare Victima decedată în accidentul de la Cicârlău este cântăreața Anamaria Pop (video)

18 Aug 2019 19681

ISU Maramureș O persoană decedată și una rănită grav într-un tragic accident

18 Aug 2019 1563

Eveniment rutier pe Autostrada A2. Se circulă cu dificultate

18 Aug 2019 1357