Poliţişti şi şefi de Fisc condamnaţi cu executareArestări pe capete în cazul „Elada Service"

Justiţia a dictat: închisoare pentru cazul „Elada Service" - operaţiunea în urma căreia fostul poliţist Tedi Nătăvală a fost acuzat că s-ar fi îmbogăţit cu miliarde de lei vechi pe spinarea statului, din rambursări ilegale de TVA. Cu un proces tărăgănat în instanţele constănţene mai bine de şapte ani, protagoniştii aşa-numitei afaceri de succes „Elada Service" au fost condamnaţi definitiv să execute în penitenciar pedepse de ani de zile pentru faptele de care au fost găsiţi vinovaţi.

Cele mai mici pedepse aplicate au fost de trei ani, cea mai mare ajungând până la cinci ani şi patru luni de închisoare. În urma hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul poliţist Tedi Nătăvală va petrece cinci ani de zile în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Poarta Albă, în timp ce fostul său partener de afaceri, Constantin Doru Codreanu, a fost primit cinci ani şi patru luni de închisoare. Achitat în primele două instanţe, Ştefan Brânză, a fost osândit la trei ani de detenţie, tot cu executare efectivă în penitenciar, în timp ce Gheorghe Nicuţ Tănăsescu şi Marian Manta s-au trezit cu pedepsele majorate de la un an şi opt luni de detenţie la trei ani de închisoare. Suspecţii au mai fost condamnaţi la plata în solidar a sumei de 33.927.350.000 de lei vechi, reprezentând despăgubiri civile către statul român, prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În plus, magistraţii au dispus menţinerea sechestrului asigurător asupra apartamentului lui Ştefan Brânză. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, astfel că surse apropiate cazului spun că suspecţii ar putea fi încarceraţi în cel mai scurt timp, imediat ce vor fi emise mandatele pe numele lor.

Caz vechi de şapte ani

Ancheta a demarat în urmă cu mai bine de şapte ani, după ce ofiţerii din cadrul Serviciului Poliţiei Economico - Financiare au solicitat Direcţiei Generale a Finanţelor Publice să efectueze verificări la SC „Elada Service" SRL Constanţa, administrată de Tedi Nătăvală. Poliţiştii suspectau că, în perioada septembrie - octombrie 2002, firma a beneficiat de o rambursare de TVA de peste 34 de miliarde de lei vechi. Ulterior, s-a constatat că nu a existat nicio operaţiune de export, documentele pentru rambursarea TVA fiind întocmite în fals.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.