UPDATE Proiectul „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”, la momentul prezentării (GALERIE FOTO +VIDEO)


UPDATE 8 

Președintele CJC mai spune că eroziunea a fost cel mai mare dușman al monumentului.

Proiectul de reabilitare va include și lucrări de reabilitare în interiorul monumentului.


Reabilitarea va respecta rigorile astfel încât monumentul să rămână pe lista indicative Unesco, cu posibilitatea de a întra în patrimoniul mondial. 


UPDATE 7 

Terasele monumentului vor putea fi vizitate după reabilitare. Doar terasele, nu și bisericuțele. Va fi organizată o licitație internațională pentru acest proiect de restaurare. 

UPDATE 6


Alexandra Stoica și Alina Sorescu din partea Institutului Național al Patrimoniului au fost consultanți în acest proiect tehnic.

Stoica spune că după reabilitare acest sit va putea fi vizitat. 

Nu se știe in acest moment dacă pentru implementarea proiectului necesita alte lucrări de cercetare. Legătura cu doamnele este foarte slabă și nu au putut răspunde. 

UPDATE 5

 Arhitectul Dan Hoinărescu prezintă proiectul. Este atestat de Ministerul Culturii ca expert. 

„Sunt realizate alte construcții pentru protecție. Casa paznicului și Casa Cercetătorilor. Din ansamblu fac parte patru bisericuțe, cavoul, carierele antice”



UPDATE 4

Petre Enciu vorbește despre proiect. 

Petre Enciu

"Avem proiectul tehnic inclusiv Dali pentru acest monument de clasa A iar fondurile sunt europene. Peste 300.000 de euro prin POR asistență tehnică", explică Petre Enciu.

 Ultima încercare de punere în valoare a acestui monument aflat în pericol s-au realizat în anii 70. Singurele lucrări de protecție la acoperiș au fost realizate de MINAC. 

 Urmează emiterea autorizației de construire și execuția proiectului care costa foarte mult, în jur de 35 de milioane de euro. Bani pe care îi vom atrage din fonduri europene

Facem precizarea că suma de 300.000 de lei a fost doar pentru proiectare. 

UPDATE 3 

La eveniment sunt prezenți președintele CJC, Mihai Lupu, vicepreședintele Petre Enciu. Și prin intermediul sistemului de videoconferință sunt prezenți și proiectanții. 


UPDATE 2 

Astăzi are loc prezentarea proiectului  urmând ca de anul viitor să fie elaborat caietul de sarcini și apoi se va organiza licitația pentru atribuirea lucrărilor la bisericuțelor de cretă.

UPDATE 1 

Evenimentul a început în jurul orei 12.17. 

Luni, 28 noiembrie, în sala Remus Opreanu a Palatului Administrativ are loc prezentarea proiectului „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar”.

Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa, Ansamblul Rupestru este un monument istoric de clasă A, aflat în domeniul public al județului Constanța. Obiectivul are o vechime de peste 1000 ani, iar în prezent se află într-o stare avansată de degradare, accentuată de acțiunile iresponsabile de „restaurare sau punere în valoare” demarate la sfârșitul anilor ’90.

În cauză, într-o primă etapă, documentațiile tehnico-economice în valoare de aproximativ 300.000 euro au fost solicitate la finanțare în cadrul Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020, iar ulterior, proiectul va fi depus la finanțare în cadrul perioadei de programare 2021-2027.

Amintim că, directorul adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului, Irina Iamandescu, a dat asigurări că Ansamblu Rupestru Murfatlar se află pe Lista Indicativă UNESCO, dar a subliniat faptul că România este obligată, prin angajamentul semnat cu UNESCO, să facă tot posibilul pentru conservarea acesuia din punct de vedere al autenticităţii.
 
Reprezentanţii proiectantului, Remon Proiect SRL, care au proiectat, printre multe altele, restaurările de la Cazinoul Constanța, Castelul Corvinilor și Cetatea Rupea și care se ocupă acum și de  proiectul tehnic pentru „Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar" au prezentat stadiul proiectului de restaurare care prevede construcţia a două clădiri: Corpul A, amplasat peste monument pentru a proteja vestigiul, va avea:trasee de vizitare cu pasarele, echipamente pentru asigurarea unui climat interior necesar conservării și acoperiş verde pentru a se încadra în relieful zonei și Corpul B, amplasat în faţa monumentului, care va avea: centru de primire vizitatori; expoziţii permanente şi temporare; magazine; cafenea și spaţii utilitare şi destinate angajaţilor.
 
Dezbaterea a avut loc la Palatul Parlamentului cu participarea membrilor comisiei UNESCO, reprezentanţii Ministerului Culturii, autorităţile locale, istorici, arhitecţi, arheologi și parlamentari din judeţul Constanța.




Citește și: Reabilitarea, primul pas pentru ca Ansamblul Rupestru de la Murfatlar să poată intra în patrimoniul mondial UNESCO

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.