Retea de traficanti de monede anihilata

Jaf in tezaurul de la Enisala

Politistii Serviciului Investigatii Criminale Tulcea au desfasurat o actiune in localitatile Enisala si Sarichioi pe linia protejarii patrimoniului arheologic * Cu aceasta ocazie, au fost recuperate cinci monede otomane din aur, 63 monede din argint de dimensiuni mari, 61 monede din cupru de dimensiuni medii, 1384 monede din argint de dimensiuni mici, toate din secolul XVIII, precum si cinci monede de argint habsburgice de dimensiune mare * Acest tezaur a fost descoperit intamplator in data de 13 mai, anul acesta, pe raza localitatii Enisala, fiind susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national categoria Tezaur (fond), fiind detinute fara drept de cele noua persoane care intentionau sa le valorifice unor traficanti de astfel de obiecte * Reporterii nostri au atras atentia in mai multe randuri asupra existentei unor retele de traficanti de monede in zona Enisala, acestia fiind dotati cu aparatura ultrasofisticata pentru cautarea de tezaure istorice

Politistii Serviciului Investigatii Criminale Tulcea au desfasurat in urma cu doua zile, o actiune in localitatile Enisala si Sarichioi impreuna cu reprezentantii Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu pe linia protejarii patrimoniului arheologic. Potrivit declaratiei inspectorului sef Lucian Tugui, purtator de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Tulcea "cu aceasta ocazie, au fost efectuate noua descinderi domiciliare, fiind recuperate, de la noua persoane, cinci monede otomane din aur, 63 monede din argint de dimensiuni mari, 61 monede din cupru de dimensiuni medii, 1384 monede din argint de dimensiuni mici, toate din secolul XVIII, precum si cinci monede de argint habsburgice de dimensiune mare". Toate monedele au fost descoperite intamplator in data de 13 mai anul acesta pe raza localitatii Enisala, fiind susceptibile a face parte din patrimoniul cultural national, categoria Tezaur (fond), fiind detinute fara drept de cele noua persoane care intentionau sa le valorifice unor traficanti de astfel de obiecte.

Nimeni nu este interesat de ce se intampla

Reporterii nostri au atras atentia in mai multe randuri asupra existentei unor retele de traficanti de monede din zona Enisala, acestia fiind dotati cu aparatura ultrasofisticata pentru cautarea de tezaure istorice. Unul dintre atacurile savarsite de acestia a avut loc in urma cu cateva saptamani, cand doua morminte din perioada medievala, situate in apropiere de Cetatea Enisala, au fost distruse de cateva persoane care, chipurile, au incercat sa ia pamant din perimetrul protejat.Constatarea ca niste amarati nevoiasi care cauta sa-si faca vreo suta de chirpici pentru construirea unei maghernite constituie doar praf aruncat in fata credulilor, pentru ca specialistii spun cu totul altceva. Nu este imposibil ca aceasta lucrare sa fi fost executata de cautatorii de comori, care sa fi stiut ca acolo exista astfel de morminte, de unde ar fi putut da marea lor lovitura, mai ales ca activitatea lor este inca intensa, nerecunoscuta de politisti, dar stiuta de localnici. Cei care sustin aceasta teorie exclud doar intamplarea in acest caz, pusa pe seama unor saraci. Asa-zisii chirpicari nu ar fi avut vreun utilaj mecanic cu care sa efectueze excavatia, stiindu-se ca acestia de regula se aseaza cu intreaga activitate, constituita ca o colonie, cat mai aproape de locul de munca, deci acolo unde este si pamant, si unde se gaseste, sau se poate aduce usor apa.Locuitorii care traiesc prin zonele fostelor cetati antice de la Isaccea, Enisala, Murighiol sau Slava Rusa spun ca aici inca mai exista jefuitori de antichitati, care cauta cu ajutorul detectoarelor de metale monede antice sau podoabe din aceste perioade istorice. Specialistii in domeniu sustin ca de mare pret sunt obiectele din metal din perioada romana care se vand cu sute de euro bucata, cele mai cautate fiind monedele, bijuteriile din metal sau obiectele de cult. Aceiasi specialisti mai spun ca in zona sunt constituite adevarate retele in aceasta afacere, iar in judetul Tulcea, dar si in imprejurimi, exista cel putin cinci-sase grupuri de cautatori prin santierele arheologice care dispun de detectoare sofisticate de metale. La randul lor, acestia sunt in legatura cu retelele de vanzari in strainatate ale respectivelor obiecte.Cetatea Enisala, situata in comuna Sarichioi, a fost construita de puterea imperiala bizantina si de cea comerciala genoveza la sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea, arheologii descoperind in perimetrul acesteia morminte din prima epoca a fierului si din perioada medievala.Aceasta se afla pe una din culmile strajuite de lacurile Babadag si Razelm si s-a aflat, in a doua parte a secolului al XIV-lea, in grija lui Mircea cel Batran. In zona au fost descoperite patru sute de morminte dacice din secolul al IV-lea i.Hr., ceea ce arata o straveche locuire.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un preot a sfințit o curbă în care au avut loc mai multe accidente rutiere grave (VIDEO)

03 Feb 2022 1784

Fost comandant de echipaj și șofer în ISU Dobrogea, în arest. Cererea de eliberare, respinsă (minută)

14 Oct 2021 2481

Un fost angajat al ISU Dobrogea a cerut să fie eliberat din arest

28 Jul 2021 2708

Șef echipaj SMURD Angajat al ISU Dobrogea, arestat pentru agresiune sexuală, racolarea minorilor în scopuri sexuale și coruperea sexuală

30 May 2021 7136

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 iunie 2018

20 Jun 2018 3440

Doliu în cinematografie. Un cunoscut cineast s-a stins din viață. Împlinise de curând 64 de ani

18 Feb 2018 3617

În plină vară, în România, a nins! Temperaturile au scăzut brusc

12 Aug 2016 6230

Primarul comunei Jilava a fost trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani și fals în declarații

11 Jul 2016 2745

Riseproject.ro Riseblog - Cu cât ne-a umflat Cocoş preţul analizelor medicale

07 Jul 2016 5741

Accesul câinilor şi vehiculelor pe plajă este interzis

24 Mar 2016 4293

Rolul unui set de TV Plasma din lemn masiv in amenajarea sufrageriei

30 Jan 2016 9480

Iohannis a semnat decretul de trecere în rezervă a rectorului Academiei Navale. Vergil Chițac - „Analizez şi posibilitatea de a candida... Nu am decis sub ce formă“

28 Jan 2016 4105

15 ianuarie – Marele poet naţional Mihai Eminescu omagiat la Cumpăna, de Ziua Culturii Naţionale

13 Jan 2016 3290

Comunicat de presă - DIICOT

07 Jan 2016 2722

Măsuri de prevenire a incendiilor specifice campaniei de recoltare a cerealelor

23 Jul 2015 2798