Știri Constanța LIVE VIDEO-TEXT. Gabriel- Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin” la Biserica Sf. Anton de Padova (FOTO+VIDEO)


UPDATE 4

Ia cuvântul Nicolae. 
Sunt foarte multe de spus și foarte multe lucruri de descoperit. Vă mulțumesc foarte mult ca sunteți aici prezenți într-o oarecare zi de joi. Magrin s-a născut pe 9 decembrie, el a venit în Dobrogea în 1878, iar Dobrogea a revenit la România în același an.
 A ajuns la Constanța și a deschis la 20 de ani primul atelier de fotografie la Constanța.
 
Este o poveste extraordinară. Împreuna cu dvs., sperăm să ducem mai departe proiectele. Cam tot ce a făcut, a făcut la un nivel extraodinar.


UPDATE 3 

Ia cuvântul Ciorbea. 

Îndeplinim o dorință a lui Magrin. Într-o fotografie păstrată de strănepotul său, pe care a pus-o la dispoziție pentru a întregi bogăția de fotografii și alte documente strânse cu trude de către prietenul și fostul meu student Nicolae - a notat pe ea “ca să vă aduceți aminte”.

Noi avem să recunoaștem meritele multor francezi. Din 1441 când se menționează un francez care a avut o legătură cu Dobrogea și până în 1878 au fost vreo 27 de francezi care au lăsat ceva în legătură cu Dobrogea, a punctat Ciorbea. 


UPDATE 2

 Sunt prefect de trei ani, și fotograf de-o viață. În ziua de astăzi cred că începem să uităm de fotografie ca artă, uităm de lumină, de culori, de compoziție. Fotografia este un vehicul pentru o emoție pe care vrem să o dăm mai departe, a punctat prefectul Coșa. 

UPDATE 1 

Monseniorul a luat cuvântul în cadrul evenimentului. 
Anatol Martin a fost un diplomat, cum spun moldovenii un fecior de biserică. A fost primul mare fotograf al Dobrogei, a spus acesta. 
 
La vârsta de 20 de ani vine în Dobrogea, iar peste trei ani învață arta fotografică, a mai spus monseniorul.



Astăzi, 7 decembrie 2023, Gabriel – Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea își lansează cartea „Notre ami. Anatole Magrin”. 

 
Evenimentul editorial este programat la ora 15:00, la Biserica Sf. Anton de Padova Constanța. 

La eveniment este prezent și prefectul Coșa, care a vorbit despre eveniment. 

Este un eveniment superb, inclusiv prin prisma locației alese. Spiritualitatea nu este doar religie, înseamnaă să atingem fiecare coardă a sufletului nostru.
 
 Fotografia mereu actuală este foarte bine aleasă, a precizat prefectul. 
 
 
Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea a vorbit cu mândrie despre  eveniment. 
 
Contribuția mea a constatat într-o parte din textul care argumentează de fapt această expoziție care este cuprinsă între paginile acestui album deosebit, a unei personalități cu totul remarcabile, care ne-a lăsat, aș spune o valoare foarte mare.

Adică imaginea Dobrogei după 1878 fără fotografiile lui, noi și spun eu, ca istoric, ar fi greu să ne imaginăm cam cum arăta Constanța, cum arăta portul, cum arăta Tulcea, cum arăta Medgidia, Mangalia. 
 
Îi datorăm foarte mult, a precizat Ciorbea.  


Gabriel-Octavian Nicolae, unul dintre autori vorbește despre motivul alegerii locației.
Locația în care ne aflăm, frumoasa biserică Sfântul Anton de Padova este un loc foarte legat de viața, de activitățile lui Anatole Magrin.

În vremurile lui cele mai bune a fost unul din  stâlpii acestei comunități catolice, filantrop, a făcut donații către această parohie, a susținut foarte mult dezvoltarea acestei parohii în Constanța.
 
Nicolae a vorbit și despre munca pe care a depus-o pentru album. 
Ca să apară în forma pe care o să o vedem astăzi, cred că aproape 2 ani. A fost destul de de complex să spunem așa, în primu rând, pentru că sunt informații  obținute din diverse surse inclusiv din Franța.
 
Am călătorit acolo, inclusiv în locul lui natal, am văzut certificatul lui de naștere.
 
Deci... a trebuit ceva timp.



Despre autori
 
Cei doi autori sunt Gabriel-Octavian Nicolae și Valentin Ciorbea.
 
Gabriel-Octavian Nicolae este absolvent al Liceului Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, județul Prahova și al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” Constanța, Facultatea de Navigație, secția Marinei Militare. De-a lungul timpului, el a urmat diverse cursuri de perfecționare în psihopedagogie, piețe financiare, asigurări navele etc.
 
Potrivit CV-ului său, Gabriel-Octavian Nicolae este membru al Asociației Filateliștilor „TOMIS” Constanța din anul 1982. În trecut, a fost vicepreședinte al AF „TOMIS” (2000 – 2009) și președinte al AF „TOMIS” (2009 – 2023).
 
Din anul 2012 până în prezent, el este membru al Consiliului Director al FFR, iar din iunie 2022 este membru în Consiliul Director al FFR și președintele Comisiei de Cartofili.

 
Mai deține funcția de co-editor al revistei „Magazin de filatelie, cartofilie și numismatică”.
 
Este fondator și organizator, începând cu anul 1994 , al „Târgului Colecționarilor“.
 
El a organizat mai multe expoziții de cartofilie, cele mai importante fiind: „Carto Constanța 2011”, „Regata cartofilă 2014”, „Povestiri de altădată”.

 
Din anul 2003, Nicolae a participat, în Piatra Neamț, la numeroase expoziții interne și internaționale de cartofilie din care amintim câteva titluri de exponate, locul și palmaresul obținut, astfel: 
 
• Ex „Cântare viței de vie” - Piatra Neamț 2003, aur, Timișoara 2003, vermeil mare, Cluj Napoca 2008, aur,
• HUNFILA 2011, vermeil mare, HELSINKI, argint, Bistrița 2021, aur
• Ex „Salutări din Dobrogea - musulmani” - București EFIRO 2004, aur, București , Salonul Internațional 2005, aur , ISTANBUL 2007, Premiul Academiei Europene
• Ex „Trăiască berea” - Constanța 2011, aur
• HUNFILA 2012, vermeil mare, Liberec - Cehia 2022, vermeil, Timișoara - 2023 TIMFILEX, medalie de aur și premiul special al juriului
• EX „Vizita Țarului Nicolae al II lea la Constanța” - Constanța 2011, aur
• Ex „Poveștile Constanței” - Constanța 2011 AUR
• Ex „Serviciul Maritim Român - 125 ani” - București EFIRO 2019, aur, Atena NOTOS 2021, vermeil, Londra LONDON 2022, argint mare, Timișoara TIMFILEX 2022, vermeil mare, Ankara expo ANKARA100 2023, vermeil mare
Gabriel-Octavian Nicolae este autor și co-autor al mai multor albume de cartofilie, din care amintim: „Constanța Remember” - 2010; „Marina Militară Română - 150 Ani” - 2010, colecția „Povești marinărești”; „Petrolul românesc în imagini de epocă” - 2012, reeditare 2018; „Mircea Voievodul velelor” - 2014, colecția „Povești marinărești”; „Vizita Țarului Nicolae al II-lea la Constanța” – 2014; „Comunitatea musulmană din România în ilustrate (1898 -1940)” – 2017; „Serviciul Maritim Român - 125 ani” - 2020, colecția „Povești marinărești”; „Constanța port. De la începuturi până în prezent – 2022”, colecția „Povești marinărești”.
Articole de cartofilie publicate
 
Martie 2021, inițiator și președinte fondator al Asociației Societatea Culturală „Magrin 1878”, proiecte: 
• Album biografic Anatole Magrin  - realizat
• Salonul de fotografie „Anatol Magrin” ediția I , apoi eveniment anual - realizat
• Denumirea unei străzi din orașul vechi cu numele lui Anatole Magrin
• Realizarea statuii stradale „Anatole Magrin”
• Realizarea filmului documentar „Mă numesc Anatole”
• Realizarea unui muzeu al Constanței din vremea lui Magrin
• Promovarea și punerea în valoare și a altor personalități ale Constanței contemporane cu Anatole Magrin
 
August 2023 inițiator și președinte fondator al Asociației Societatea de cartofilie „Stella Maris”, proiecte: 
• Editarea revistei de cartofilie „STELLA MARIS”, prima apariție decembrie 2023.
Apoi două apariții pe an, mai și decembrie. 
• Organizarea a cel puțin doua expoziții de cartofilie în Constanța și în alte orașe din țară, prima în luna mai 2024 la Muzeul Peleș, Sinaia.
• Colaborarea cu Carto-Cluburi (asociații de cartofilie) din Europa, realizarea unor evenimente comune.
 
De partea cealaltă, Valentin Ciorbea, născut în 1946 în localitatea Întregalde, judeţul Alba, a absolvit cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istoria României, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, secţia Istorie.
 
Destinul l-a adus la Constanţa, unde a fost repartizat, ca tânăr profesor de istorie, la Şcoala Generală nr. 18 din oraş. În 1995, prin concurs, s-a titularizat profesor universitar în cadrul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa, apoi, din 2002, a fost reconfirmat profesor universitar doctor la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa.
 
A publicat, ca autor sau coautor, peste 30 de volume despre devenirea geopolitică, economică, militară şi culturală a acestei provincii.
Efortului său de conservare a memoriei timpului trecut peste aceste meleaguri îi datorăm preţioase pagini monografice despre Portul Constanţa sau Bricul „Mircea“, studii care vor rămâne repere pentru cercetătorii mai tineri ai istoriei navale româneşti.
 
„Notre ami. Anatole Magrin”
 
Volumul „Notre ami. Anatole Magrin” este editat de Societatea Culturală Magrin.
 
Cartea spune povestea lui Anatole Arthur Seraphin Magrin, francez de origine și diplomat și fotograf de profesie, care a trait jumătate de secol la Constanța. 
 
Volumul poate fi citit atât în limba română, cât și în engleză și franceză.



 
Mai multe amănunte despre volum, aici: 

„Notre ami. Anatole Magrin”Volum de peste 200 de pagini care prezintă viața și opera fotografului și diplomatului francez, ajuns o personalitate a Constanței

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sărbătoarea Crinilor, la Constanța! Detalii mai puțin cunoscute din istoria Bazilicii Sfântului Anton de Padova din oraș

13 Jun 2023 2471

Paștele Catolic 2023. Noaptea Sfântă a Învierii Domnului, celebrată la Biserica „Sfântul Anton de Padova" din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2023 1525

Tradiția ouălelor roșii. Mielul de Paști la catolici Când va începe Liturghia învierii Domnului la Biserica „Sfântul Anton de Padova" din Constanța (FOTO)

08 Apr 2023 1466

Oficial O nouă cerere de suspendare a Regulamentului din Peninsulă! Biserica Catolică, printre reclamanţi

17 Nov 2021 2333

86 de ani de la alegerea patronului Bisericii Romano - Catolice „Sfântul Anton de Padova“

09 Aug 2021 3266

Trezena, la Biserica catolică, din Constanța. Între 25 august și 17 noiembrie

26 Aug 2020 2793

Sărbătoarea Crinilor, la biserica Sfântul Anton de Padova din Constanța. Mare sărbătoare pentru credincioșii catolici (video)

13 Jun 2018 5354

Azi se sfinţesc crinii. Mare sărbătoare la biserica Sfântul Anton de Padova din Constanţa

13 Jun 2017 9169