Eveniment

Tragedie în România. Patru copii luaţi de viituri. Alţi patru salvaţi. Peste o sută de oameni s-au autoevacuat (galerie foto)

În urma fenomenelor meteorologice periculoase produse în zona de competenţă a inspectoratului, pompierii prahoveni au intervenit în cursul zilei de vineri și noaptea de vineri spre sâmbătă cu motopompe și alte mijloace pentru evacuarea apei din 15 locații, respectiv Berceni, Valea Călugărească, Gherghița, Râfov, Albești Paleologu, Dumbrava, Câmpina, Sângeru, Lapoș, Urlați, Mizil, Sinaia, Ploiești, Ceptura și Bălțești fiind afectate 76 locuințe și 132 gospodării.

În localitatea Lapoș, s-a produs o viitură care a afectat mai multe locuințe, anexe gospodărești, autoturisme și animale.

Totodată, 100 de persoane au fost evacuate, acestea fiind cazate temporar la rude. În localitatea Valea Călugărească 29 de persoane au fost evacuate din calea apelor.

Unda de viitură a surprins și localitatea Sângeru, unde o femeie și 4 copii au fost luați de ape. Femeia a fost salvată, însă patru minori cu vârste cuprinse între 9 luni și 6 ani au fost dați dispăruți. Echipajele de pompieri au găsit un copil, în vârstă de 3 ani, care se afla în stop cardio – respirator, s-au executat manevre de resuscitare, însă din nefericire, a fost declarat decedat de către echipajul medical sosit la locul evenimentului.

Pe timpul nopții, pompierii au monitorizat zonele inundabile și cele afectate, respectiv, Lapoș și Sângeru, verificând creșterea debitelor pe Cricovul Sărat și afluenții săi. Totodată, în comuna Sângeru s-au format șase echipe mixte, care au verificat dacă mai sunt persoane în locuințele aflate în zona inundată.

În satul Radila au fost salvați 3 adulți și 4 copii, iar la Dârvari un adult a fost scos din viitură. În localitatea Sângeru, un copil de 5 ani a fost salvat, fiind surprins pe o insulița formata între malurile Cricovului Sărat. În comuna Valea Călugărească, satul Dârvari, pe DJ 101F, din cauza unei viituri, un microbuz cu 25 pasageri a derapat într-un șanț, fiind evacuați cu ajutorul salvatorilor.

În Sinaia, pompierii au acționat pentru degajarea carosabilului inundat și a unui autoturism surspins de de ploaia abundentă.
În municipiul Ploiești, pompierii au evacuat apă dintr-o locuință și două subsoluri (unitate de învățământ și Spitalul Județean).
162 pompieri militari cu 31 mijloace au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice de protecție a comunităților precum și pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Preventiv, la nivelul județului au fost transmise mesaje de avertizare pentru populație, prin intermediul sistemului Ro-ALERT, la primirea avertizărilor de tip now casting de cod portocaliu și roșu.

Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.
La căutările de la Sangeru vor acționa 50 pompieri cu 2 autospeciale de comanda, un autocamion de intervenție și o barca de salvare.

De asemenea, în judeţul Ialomiţa, în urma manifestării fenomenelor meteorologice periculoase din data de 31.05 și 01.06.2019,
pompierii militari, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au acționat în cursul nopții pentru evacuarea apei din case și gospodării, astfel:
- s-au înregistrat probleme deosebite pe raza comunei Săveni, unde 35 de gospodării (curți) și 2 case au fost inundate cu ape pluviale.
În sprijinul populației afectate au fost mobilizate forțe de la subunitățile inspectoratului cu 6 motopompe, 2 autospeciale de stingere, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă și 13 cadre care au acționat continuu pentru evacuarea apei. Intervenția este în desfășurare și la această oră. 
- Detaşamentul Slobozia a intervenit cu o motopompă și 4 subofițeri pentru evacuarea apei din 4 gospodării (curți) și 3 case inundate din loc. Marculești.
În urma acestor situații de urgență nu s-au înregistrat victime.
Pompierii rămân la datorie, pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte ale fenomenelor periculoase, monitorizarea situației din zonele vizate precum și evoluția acesteia.

UPDATE: Ministerul Afacerilor Interne transmite că 5 persoane (1 mamă și 4 copii) au fost surprinse de o viitură. Femeia a fost salvată, un copil a fost găsit decedat seara trecută, iar în această dimineață a fost găsit al doilea minor, de asemenea decedat.

Ceilalți doi copii sunt căutați în continuare de echipe formate din pompieri, polițiști și jandarmi.
 
Sursa foto: ISU Prahova+ISU Ialomita

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Situație gravă la Cumpăna, după furtuna de ieri seara O nouă fisură în taluzul afectat de alunecări de teren pe strada Dunării

04 Aug 2019 1876

Inundații în Istria! Pompierii au intervenit pentru scoaterea apei din gospodării (video)

03 Aug 2019 2128

Cod galben de inundații pe mai multe râuri din țară. Sunt vizate și județele Constanța și Tulcea

03 Aug 2019 364

Lucrări ample ale CFR Constanţa, pe linia Palas - Constanţa. Ce firmă se va ocupa (document)

13 Jul 2019 756

Cod portocaliu de inundații pentru mai multe județe

23 Jun 2019 1287

Probleme din cauza inundațiilor în mai multe județe din țară. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

22 Jun 2019 687

Elevi din zone afectate de inundaţii ajutați de pompieri să ajungă la evaluarea națională

20 Jun 2019 908

Inundații în mai multe județe din țară, printre care și Constanța. Pompierii au intervenit în ajutorul cetățenilor

20 Jun 2019 1002

UPDATE. Inundații în centrul orașului Cernavodă, județul Constanța. Zeci de pompieri intervin în zonă (galerie foto)

19 Jun 2019 1258

Avertizare cod portocaliu pe râurile mici din vestul județului Tulcea

19 Jun 2019 1235

Cod galben de inundaţii pe râurile mici din 16 judeţe. Când expiră atenționarea hidrologilor

16 Jun 2019 763

Alertă pe Dunăre. Hidrologii au emis avertizări cod portocaliu și cod galben de inundații. Este vizat și județul Constanța

14 Jun 2019 1120

Nivel ridicat al Dunării pe faleza din Tulcea. În ce zone au fost înregistrate probleme

13 Jun 2019 739

Probleme pe Dunăre! Nivelul fluviului a atins la Galaţi, cota de atenţie

11 Jun 2019 630

Un drum național și un drum județean blocate din cauza fenomenelor meteo extreme din ultimele ore. În ce județe au acționat efectivele MAI

08 Jun 2019 659