Eveniment

Un an de la trecerea în neființă a unui mare general al României. Era în noaptea de Înviere. A fost comandantul Brigăzii 9 Mărășești (galerie foto)

Se împlinește un an de când, în noaptea de Înviere-2017, se stingea generalul de brigadă Adrian Soci fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizată din Constanța.
 

”Generalul nostru nu mai este. Generalul Adrian Soci a murit azi noapte. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi lumină” scria atunci, pe pagina sa de Facebook Dan Albu, președintele Ligii Militarilor Profesioniști.


Într-un ceremonial restrâns, vinerea trecută, militarii Brigăzii 9 Mecanizată “Mărăşeşti” l-au comemorat pe fostul lor comandant, la un an de când acesta nu mai este printre noi.

La evenimentul organizat la Capela militară a brigăzii cu hramul Sfinții Împărați Constantin și Elena au fost prezenți colonelul Florin Marian barbu, actualul comandant, generalii Constantin Zeca și Vasile Hermeneanu, foși comandanți ai unității, cadre militare în activitate, rezervă sau retragere care l-au cunoscut.

În perioada de dinainte de a muri Adrian Soci fusese internat la Spitalul Militar Central.
 

Generalul de brigadă Adrian Soci era din octombrie 2016 împuternicit la comanda Diviziei 2 Infanterie Getica.

A fost comandantul Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești din decembrie 2013, odată cu plecarea la pensie a generalului Vasile Hermeneanu.
 
Generalul Adrian Soci avea 52 de ani și participase la mai multe misiuni în teatrul de operațiuni din Afganistan.

A fost distins de-a lungul anilor și cu mai multe medalii printre care Virtutea militară în grad de cavaler, cu însemne pentru militari, în 2004, și cu Emblema de Onoare, în anul 2009.
 

Personalitatea lui Soci evocată la evenimentul organizat de ZIUA de Constanța
 
La 23 noiembrie anul trecut, cu prilejul mesei rotunde dedicate celor 139 de ani de la reintegrarea Dobrogei la statul român, cotidianul ZIUA de Constanța a instituit acordarea distincției Meritul dobrogean și a medaliei comemorative Remus Opreanu.

Acestea se acordă anual, începând cu 2017, unor personalități române și străine în viață sau post-mortem, care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea și consolidarea culturii dobrogene în țară și în lume.

La prima ediție distincţia, însoţită de medalia „Remus Opreanu“, a fost conferită post-mortem următorilor:

- Virgil Coman,
- Zaharia și Petre Covacef,
- Gheorghe Dumitrașcu,
- Puiu Enache,
- Mitică Lupu,
- Constantin Novac,
- Gavrilă Simion,
- gen. Adrian Soci,
- Adrian Rădulescu
- Olimpiu Vladimirov.

Atunci, la evenimentul din 23 noiembrie, personalitatea generalului Adrian Soci, a fost evocată de locotenentul Mirela Gheorghe, ofiţer de relaţii cu presă în cadrul Brigadei 9 Mecanizată „Mărăşeşti“.


Laudatio:

General de brigadă Adrian Soci:

(25 martie 1965, Săboani, judeţul Neamţ – 16 aprilie 2017)

Militar extrem de apreciat, generalul de brigadă Adrian Soci a fost comandantul Brigăzii 9 Mecanizată „Mărăşeşti” în perioada 2009 - 2016 apoi a îndeplinit funcţia de locţiitor al Diviziei 2 Infanterie „Getica” la Buzău.

Ofiţer de elită al Armatei României, un adevărat lider, care a strălucit prin rezultate și performanțe de-a lungul întregii sale cariere, a fost decorat cu numeroase distincții: Medalia de bronz a Statelor Unite ale Americii, Medalia „NATO - Non Article Five”, Virtutea militară în grad de cavaler, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Credinţa andreiană - Episcopia „Dunării de Jos”.

A pus în practică ideea realizării parcului militar tematic pe o suprafață de un hectar, care a fost inaugurat la 25 octombrie 2015 lângă Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” într-un perimetru al Comandamentului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești”.

Sursa foto: ZIUA de Constanța+Facebook/Brigada 9 Mecanizată Mărășești
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

In Memoriam general de brigadă dr. Adrian Soci. La doar 52 de ani, se stingea în noaptea de Înviere

16 Apr 2020 3250

Adrian Soci - ofiţer de elită al Armatei României

27 Nov 2019 3669

Constanţa. Momente emoționante la Brigada 9 Mecanizată Mărășești. Bust în memoria generalului Adrian Soci (galerie foto)

02 Nov 2019 1380

Slujbă de pomenire în Afganistan în memoria generalului de brigadă Adrian Soci. A condus Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”

25 Mar 2019 1026

Monument al Eroilor închinat memoriei generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată ”Mărăşeşti” Constanţa (galerie foto + video)

27 Oct 2018 2960

#SărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu pentru compozitorul Dumitru Lupu

13 Dec 2017 2572

#sărbătoreșteDobrogea Distincția Meritul dobrogean și medalia comemorativă Remus Opreanu acordate generalului Adrian Soci fost comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești

24 Nov 2017 8075

Dobrogea 139 de ani Laudatio general de brigadă dr. Adrian Soci

24 Nov 2017 606

A fost numit succesorul generalului Adrian Soci la comanda Diviziei 2 Infanterie Getica de care aparțin unitățile militare terestre din județul Constanța

23 Oct 2017 11358

Generalul Adrian Soci condus pe ultimul drum. Sicriul înfăşurat cu tricolorul pe afetul de tun. Patru generali ultima gardă la sicriu

20 Apr 2017 20773

Astăzi va fi înmormântat generalul Adrian Soci. Era născut de Bunavestire. A murit în noaptea de Înviere. O delegație de la Brigada 9 Mecanizată Mărășești participă la funeralii

19 Apr 2017 20889

Când va fi înmormântat, și unde, generalul Adrian Soci, fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești. Date neștiute din CV

18 Apr 2017 34025

Dispariţia fulgerătoare a generalului de brigadă Adrian Soci, deplânsă de personalul Diviziei 2 Infanterie 'Getica'

16 Apr 2017 5366

S-a stins în noaptea de Înviere A murit generalul de brigadă Adrian Soci fostul comandant al Brigăzii 9 Mecanizată Mărășești

16 Apr 2017 55433

Un nou comandant la Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti” (galerie foto)

28 Oct 2016 6284