Apariţie ''foarte neobişnuită'' a unui urs polar. "Nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva, nici măcar agenţii de la faună sălbatică sau poliţiştii"

Urs polar, foto: Pexels

Un urs polar a fost observat sâmbătă într-o zonă din Quebec, la sud de fluviul Saint-Laurent (St. Lawrence), locuitorii unei mici aşezări din vecinătate fiind avertizaţi de autorităţi asupra vizitei extrem de neobişnuite, relatează duminică AFP.


Animalul cu blană albă, simbol al încălzirii globale, a fost văzut sâmbătă dimineaţă la Madeleine-Centre din Gaspésie, potrivit martorilor. Ursul polar era încă în libertate în cursul după-amiezii, iar autorităţile responsabile de gestionarea şi protecţia speciilor sălbatice încercau să-l localizeze.

 

"Câinele lătra, apoi l-am auzit pe soţul meu strigând că este un urs", a declarat pentru AFP Sophie Bonneville, care locuieşte câteva luni pe an în acest sat cu aproximativ 2.000 de locuitori, situat la peste 800 de kilometri nord-est de Montreal, şi care este în prezent acoperit de zăpadă.

Sureté du Québec (SQ, poliţia provincială) i-a avertizat ulterior pe locuitori prin intermediul Twitter: "Un urs polar a fost văzut în zona Madeleine-Centre. Poliţia securizează zona. (...) Rugăm locuitorii să rămână la adăpost şi să nu se aventureze afară".


Uimită de prezenţa prădătorului arctic în curtea sa, martora a declarat că "nimeni nu a văzut vreodată aşa ceva, nici măcar agenţii de la faună sălbatică sau poliţiştii. Oamenii au crezut că e o glumă".


"Este foarte neobişnuit că o astfel de specie nordică se găseşte atât de departe de limita sa sudică de distribuţie", a declarat pentru AFP Lyne Morissette, biolog şi ecolog marin, precizând că "actualele perturbaţii climatice au un cuvânt de spus în acest caz".


Poliţia a securizat sâmbătă regiunea în care a fost observat animalul şi în care numeroase persoane obişnuiesc să se plimbe pe jos.

"Ne-am dus din uşă în uşă pentru a-i sfătui pe locuitorii din zonă să rămână înăuntru", a explicat pentru AFP Stéphane Tremblay, purtător de cuvânt al SQ. "Nu am văzut niciodată" o astfel de situaţie, a precizat el.

"Odată cu schimbările climatice, totul este posibil", a adăugat martora din Gaspésie, care a avut timp să facă câteva fotografii cu animalul înainte ca acesta să se îndrepte spre pădure.


În Canada, ursul polar - cel mai mare carnivor terestru - este o specie cu statut "îngrijorător". Un studiu din 2020 publicat în Nature Climate Change a arătat că încălzirea globală ar putea conduce la extincţia acestui animal emblematic ca urmare a dispariţiei treptate a banchizei de gheaţă, habitatul său. 


Sursa: Agerpres 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Zece ani de când ursul polar are o zi numai a sa

27 Feb 2021 2172

Un bărbat a fost filmat râzând în timp ce arunca un câine viu unui urs polar. Imagini șocante! (video)

05 Mar 2016 2647

Ştiaţi că...? Ziua ursului polar este sărbătorită în toată lumea astăzi

26 Feb 2016 4693

Lista speciilor de animale protejate prin lege s-a mărit

10 Nov 2014 3659

Banc Ursuleţul polar

23 Sep 2014 2401