Avioanele franceze Mirages ar putea întări forţele aeriene ale Ucrainei

Sursa foto: Pixabay


 
  • Ucraina nu va putea renunţa peste noapte la aeronavele sovietice în favoarea celor occidentale, iar avioanele militare franceze ar putea coexista pe aerodromurile ucrainene cu cele americane şi sovietice, a declarat duminică şeful Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleşciuk, transmite Reuters, potrivit Bursa.ro.

De când a început invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, Kievul a presat aliaţii occidentali să furnizeze arme şi muniţii din ce în ce mai sofisticate, inclusiv vehicule blindate, tancuri, rachete cu rază lungă de acţiune şi avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, informează sursa citată.

Se aşteaptă ca primele avioane F-16 să sosească în Ucraina mai târziu în 2024, deşi impactul lor asupra războiului ar putea fi limitat de puterea forţelor aeriene ruse, potrivit sursei menţionate.

Comandantul forţelor terestre ale Ucrainei a declarat vineri că Kievul are nevoie de mai multe avioane militare pentru efortul său de război, cum ar fi avioanele de atac americane A-10 Thunderbolt II, pentru a sprijini infanteria şi avioanele care ar putea trage rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune, relatează sursa.

Comandantul Forţelor Aeriene Ucrainene, Mikola Olesşciuk, spune că nu numai A-10-urile americane, ci şi avioanele franceze Dassault Mirages ar putea intra în serviciu în Ucraina, informează reuters.

Conform sursei menţionate "Prin urmare, împreună cu F-16, şi MiG-29 vor funcţiona pe cer şi este posibil ca puterea de luptă a bombardierelor Su-24M să fie îmbunătăţită de Mirage-2000D, iar aeronavele de atac Su-25 să fie întărite de A-10 Thunderbolt II", a spus Oleshchuk în aplicaţia de mesagerie Telegram.
Mirage 2000 este un avion de luptă francez multirol, cu un singur motor, din a patra generaţie, precizează sursa.

Potrivit reuters, „Prioritatea de astăzi este, desigur, F-16, pentru care piloţii ucraineni sunt deja recalificaţi. Cu toate acestea, experţii noştri studiază şi alte oportunităţi de creştere a potenţialului de luptă al aviaţiei în general", a spus Oleshchuk.


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în septembrie că a încheiat „un acord foarte important privind pregătirea piloţilor noştri în Franţa", în conversaţia cu preşedintele Emmanuel Macron. El nu a explicat ce formare va fi urmată, transmite sursa indicată. Franţa nu are avioanele de luptă F-16, precizează sursa. Ucraina a primit recent promisiuni pentru F-16 din partea Danemarcei şi Ţărilor de Jos. Ţara are avioane de război Rafale de fabricaţie franceză şi avioane Mirage 2000 din generaţia anterioară, conform reuters.
 

Citește și
O cunoscută companie multinațională se disociază de războiul din Ucraina
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.