Chişinău- Jurnal.md Aeroportul Chişinău, cea mai mare creştere a traficului de pasageri în Europa

Aeroportul Chişinău ocupă prima poziţie în clasamentul european al aeroporturilor care au raportat cea mai mare creştere a traficului aerian în 2014.

Raportul realizat de Airports Council International-Europe arată că anul trecut traficul de pasageri prin Aeroportul Chişinău a sporit cu 34,8 %, de şase ori peste media europeană de 5,4 %.

În top urmează Santorini (+31,3 %), Belgrade (+30,9 %), Mikonos (26,9 %) şi Istanbul SAW (+25,4 %).

Dacă ne referim la categoriile aeroporturilor, atunci în prima - aeroporturi cu peste 25 mil. de pasageri - în faţa clasamentului se află Istanbul, Moscova Sheremetyevo, Londra Gatwick, Moscova Domodedovo şi Barcelona.

La categoria 10-25 mil. de pasageri, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Istanbul Sabiha Gokcen, Atena, Bruxelles, Lisabona şi Londra Stansted.

În categoria sub cinci milioane de pasageri, primele aeroporturi în top sunt Chişinău, Santorini, Belgrad, Mikonos şi Maribor.

Amintim că Aeroportul Internaţional Chişinău a fost desemnat ca fiind instituţia cu cea mai dinamică dezvoltare din ţările CSI în anul 2013, la categoria aeroporturilor cu trafic de pasageri de până la 1,5 milioane anual. În anul 2013 Aeroportul a înregistrat noi cifre record, deservind peste 1 mil. 321 mii 360 de călători. De asemenea, a înregistrat creşteri şi numărul de decolări şi aterizări, acestea cifrându-se la 17 mii 555.

În septembrie 2013, aeroportul a fost dat în concesiune companiei Avia Invest pentru o perioadă de 49 de ani, care s-a angajat să facă investiţii de cel puţin 240 de mil. de euro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.