Israelul va răspunde Iranului pentru atacul de zilele trecute. Va fi o ripostă "clară şi puternică"

Foto: PixabayIsraelul va răspunde Iranului pentru atacul efectuat de acesta cu peste 300 de drone şi rachete, a declarat luni şeful Statului Major al armatei israeliene, generalul Herzi Halevi, relatează Reuters citat de Agerpres.ro

"Lansarea atâtor rachete, rachete de croazieră şi drone asupra teritoriului israelian va primi un răspuns", a indicat Herzi Halevi, vorbind la baza aeriană Nevatim, care a înregistrat unele pagube în urma atacului iranian.


Cabinetul de război israelian, reunit luni pentru a decide asupra modului cum va acţiona Israelul după atacul iranian de sâmbătă noaptea, a decis asupra unei riposte "clare şi puternice" contra Iranului, potrivit postului israelian Channel 12, citat de The Times of Israel, în timp ce postul american CNN relatează, citând un oficial neprecizat, că la respectiva reuniune au fost examinate planurile militare pentru un potenţial răspuns împotriva Iranului, dar încă nu este clar dacă s-a luat o decizie.

Totuşi, chiar dacă nu există încă o decizie, cabinetul de război rămâne hotărât să acţioneze şi consideră că trebuie să acţioneze rapid, mai afirmă oficialul citat de CNN, adăugând că au fost discutate la reuniunea cabinetului de război şi opţiunile diplomatice pentru a spori izolarea diplomatică a Iranului, suplimentar faţă de un răspuns militar.

Conform postului israelian Channel 12, acest răspuns militar va fi menit să transmită mesajul că Israelul "nu va permite ca un atac de o asemenea magnitudine împotriva sa să treacă fără reacţie". Răspunsul va fi de asemenea menit să arate clar că Israelul nu le va permite iranienilor "să stabilească ecuaţia" pe care au căutat să o impună în ultimele zile.

Această afirmaţie din urmă pare să fie o referire la avertismentul Iranului conform căruia orice viitoare lovituri israeliene asupra teritoriului iranian, inclusiv cele asupra sediilor misiunilor sale diplomatice (care se află pe teritoriu iranian, conform convenţiilor internaţionale), vor fi urmate de asemenea de lovituri de represalii asupra Israelului.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, şi comandantul Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Herzi Halevi, consideră necesar ca Israelul să răspundă atacului iranian, dar fără a dăuna alianţei cu Washingtonul, care a ajutat militar direct la respingerea salvei iraniene de drone şi rachete, mai relatează postul israelian citat, menţionând de asemenea că Israelul nu doreşte ca prin represaliile sale să provoace un război război regional şi are în vedere să-şi coordoneze acţiunile cu SUA.

Cabinetul de război israelian se va reuni din nou marţi, dar "regulamentele de comandă pentru frontul intern" nu au fost modificate, ceea ce sugerează că un atac israelian este puţin probabil să survină luni, explică The Times of Israel.

Iranul a lansat sâmbătă noaptea circa 300 de drone şi rachete asupra Israelului, ca represalii după atacul aerian din 1 aprilie asupra consulatului iranian la Damasc, soldat cu moartea a şapte membri din Corpul Gardienilor Revoluţiei, dintre care doi generali, şi a şapte cetăţeni sirieni.

Israelul afirmă că a doborât 99% din dronele şi rachetele iraniene, beneficiind şi de ajutorul aliaţilor săi, în special SUA, dar şi Marea Britanie şi Franţa, ale căror avioane de luptă au acţionat pentru doborârea acestor ţinte.


De atunci, cabinetul de război israelian tot discută despre cum să răspundă atacului iranian. Potrivit CNN, în cadrul acestui cabinet fostul ministru al apărării Benny Gantz a cerut o reacţie rapidă, dar premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie.

Agerpres.ro 

Citește și: 

Mesajul Israelului la atac„Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesajul Israelului la atac „Vom răspunde Iranului prin acţiune, nu prin cuvinte"

14 Apr 2024 456

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă „România este alături de Israel și poporul israelian și condamnă ferm atacul Iranului asupra acestuia“

14 Apr 2024 391

Premierul Marcel Ciolacu „Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în faţa atacului Iranului“

14 Apr 2024 389

Președintele Klaus Iohannis „România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului“

14 Apr 2024 455

Iranul a lansat de pe teritoriul său un atac cu drone împotriva Israelului

14 Apr 2024 510

Hamas Atacul din 7 octombrie asupra Israelului a fost „o etapă necesară" împotriva ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene

21 Jan 2024 689

Victime cad și din rândul jurnaliștilor Doi jurnaliști palestinieni au murit în timpul unui atac israelian

07 Jan 2024 676

Șase palestinieni au fost uciși în urma unui atac aerian israelian, în Cisiordania

07 Jan 2024 586

Israel-Hamas Hezbollah anunţă că a lansat zeci de rachete împotriva unei baze militare din nordul Israelului

06 Jan 2024 1152

Ostatic ucis în timpul unei operațiuni de salvare în Gaza

03 Jan 2024 672

Israel-Hamas Israelul se pregăteşte pentru „orice scenariu” după eliminarea numărului doi al Hamas

03 Jan 2024 668

Israel-Hamas Avioane de luptă israeliene atacă peste 100 de ţinte în Fâșia Gaza

26 Dec 2023 824

Armistițiul Hamas - Israel sare în aer Atac armat cu mai mulți morți într-o colonie evreiască din Ierusalim

30 Nov 2023 739

Ofensivă Hezbollah. Gruparea atacă și lovește zone civile din Israel

12 Nov 2023 802

Hezbollah amenință cu jihadul, după atacurile israeliene. „ Vom răspunde dublu la orice atac al Israelului”

07 Nov 2023 1059