LIVE VIDEO Cea mai mare rachetă din lume, Starship, se pregătește de decolare

În cel mai scurt timp, la aproximativ 16.27 ora României va avea loc lansarea navei Starship. Lansarea giganticei rachete urmează să aibă loc de la baza spaţială Starbase din extremitatea sudică a statului american Texas, după ce compania lui Elon Musk a primit autorizaţia mult aşteptată din partea autorităţilor aeriene americane.

Cu o înălţime record de 120 de metri, Starship face parte din categoria lansatoarelor super-grele, capabile să transporte o încărcătură de peste 100 de tone pe orbita Pământului. Puterea ei de lansare este de două ori mai mare decât cea a legendarei Saturn V, racheta utilizată în cadrul programului lunar Apollo şi care avea înălţimea de 111 metri.

Luni dimineaţă, condiţiile meteorologice erau ideale şi umplerea rachetei cu carburantul său criogenic, oxigen şi metan lichid, se petrecea aşa cum era prevăzut. Însă, „o valvă pare să fie îngheţată”, a scris în cele din urmă pe Twitter Elon Musk, CEO-ul SpaceX, înainte ca amânarea lansării să fie anunţată în mod oficial, cu mai puţin de 10 minute înaintea orei prevăzute pentru lansare. „Am învăţat multe lucruri astăzi”, a adăugat Musk.

Racheta Starship nu a zburat niciodată în configuraţia sa completă, care include o primă treaptă foarte puternică, cea mai puternică făcută vreodată, denumită Super Heavy. Doar a doua treaptă a rachetei, vehiculul Starship, care a dat prin extensie numele întregii rachete, a efectuat până în prezent zboruri de testare suborbitale (la altitudinea de circa 10 km).


UPDATE

Dupa aproximativ trei minute de zbor, nu a fost cu succes separarea, aceasta explozând. 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Racheta Starship a atins majoritatea obiectivelor misiunii, însă a ratat reintrarea în atmosferă

14 Mar 2024 645

VIDEO SpaceX a lansat Starship, cea mai mare și puternică rachetă din lume

18 Nov 2023 789

Prima lansare a Starship, cea mai mare rachetă din lume, a fost amânată

17 Apr 2023 1299

S-a apucat de tatuat copii bolnavi. Ce a urmat e pur şi simplu minunat! (galerie foto+video)

25 May 2016 3640

Ştiaţi că...? Astăzi, celebra cântăreaţă Sarah Brightman... (video)

14 Aug 2014 3814