Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat un acord de securitate

Foto: Google Maps
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două ţări, relatează Reuters.
     
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul britanic Rishi Sunak au semnat vineri la Kiev un acord de securitate între cele două ţări, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Este un „acord de securitate fără precedent”, care va rămâne în vigoare până când Ucraina va adera la NATO, a declarat preşedintele ucrainean.

Acesta s-a declarat totodată „bucuros de încheierea primului acord cu Regatul Unit” ce constituie „baza pentru lucrul cu alţi parteneri”.

Kievul şi Londra vor putea încheia ulterior acorduri suplimentare, pentru anumite sectoare, dacă va fi necesar, a mai spus Zelenski.

În timpul vizitei sale la Kiev, premierul britanic a anunţat în ce-l priveşte o majorare a ajutorului militar pentru Ucraina şi livrarea fără precedent a mii de drone.

Ajutorul militar britanic pentru 2024/2025 se va ridica astfel la 2,5 miliarde de lire sterline, în creştere cu 200 de milioane faţă de cei doi ani precedenţi, suma totală a ajutorului britanic pentru Ucraina ajungând astfel la aproape 12 miliarde de lire (14 miliarde de euro).

În răspuns la anunţul premierului britanic la Kiev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, fostul preşedinte Dmitri Medvedev, important aliat al preşedintelui Vladimir Putin, a avertizat vineri că Moscova va privi orice mişcare a Marii Britanii în sensul desfăşurării unui contingent militar în Ucraina ca fiind o declaraţie de război împotriva Rusiei, a mai consemnat Reuters.

„Sper că inamicii noştri eterni - aroganţii britanici - înţeleg că desfăşurarea unui contingent militar oficial în Ucraina ar fi o declaraţie de război împotriva ţării noastre”, a scris Medvedev pe Telegram.


Acesta a mai întrebat cum s-ar simţi publicul occidental dacă delegaţia lui Sunak ar ajunge sub tiruri cu muniţie cu dispersie în centrul Kievului, notând că aşa li s-a întâmplat recent civililor ruşi din oraşul Belgorod.

El s-a referit la incidentul din 30 decembrie din oraşul din apropierea graniţei cu Ucraina şi în care Rusia afirmă că au fost ucişi cel puţin 20 de oameni, între care doi copii, alţi 111 fiind răniţi într-un raid ucrainean cu bombe cu dispersie.

Agenţia RBC-Ucraina a relatat citând surse anonime că forţele ucrainene au vizat ţinte militare din Belgorod în răspuns la un bombardament rus masiv asupra unor localităţi ucrainene în ziua precedentă, aminteşte Reuters, a încheiat sursa citată.



Citește și:
Reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU în urma raidului americano-britanic asupra rebelilor houthi

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Preşedintele Volodimir Zelenski Rusia a lansat în jur de 110 rachete asupra Ucrainei noaptea trecută. Cel puțin 10 persoane au murit

29 Dec 2023 693

Reacția lui Zelenski la atacul masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei 'Vom răspunde inamicului. Vom răspunde puternic!'

03 Nov 2023 1396

Guvernul României Întrevederea între premierul, Marcel Ciolacu, și Volodîmîr Zelenski, președintele Ucrainei

10 Oct 2023 909

Zelenski în România România și Ucraina au semnat Parteneriatul strategic dintre cele două țări

10 Oct 2023 961

UPDATE. Volodimir Zelenski face astăzi prima sa vizită în România (VIDEO)

10 Oct 2023 970

Volodimir Zelenski cere mai multe arme din Occident

06 Jul 2022 1029

Ucraina a câștigat Eurovision 2022. Mesajul președintelui Volodimir Zelenski

15 May 2022 2559

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Bogdan Aurescu, întrevedere cu Volodomir Zelenski la Kiev

26 Apr 2022 1565

Președintele Ucrainei „Cele 50 de zile de apărare sunt o realizare. O realizare a milioane de ucraineni“ (VIDEO)

15 Apr 2022 1332

LIVE Volodimir Zelenski susţine un discurs în Parlamentul României. Principalele declarații

04 Apr 2022 1649

Președintele Volodomir Zelenski susține luni discursul la Parlament

01 Apr 2022 1506

Florin Cîțu Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski va susţine un mesaj în Parlamentul României

30 Mar 2022 1090

Preşedintele Ucrainei a decis să retragă forţele de menţinere a păcii ucrainene din toate misiunile de pe mapamond

08 Mar 2022 2279

Președintele Volodimir Zelensky „Sunt sigur că în curând vom putea spune semenilor noștri! Reveniți din Polonia, România, Slovacia și toate celelalte țări“ (VIDEO)

05 Mar 2022 2445

Președintele Ucrainei „Lucrez la Kiev, la serviciu. Nimeni nu a plecat nicăieri” (VIDEO)

05 Mar 2022 1324