Putin promulgă revocarea ratificării Tratatului de interzicere a testelor nucleare

Foto: PixabayPreşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi legea de revocare a ratificării Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBT), după aprobarea acesteia de către ambele camere ale Adunării Federale ruse (parlamentul bicameral), potrivit EFE şi Reuters, conform Agerpres.

Documentul respectiv a fost publicat joi pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus.

Acest proiect de lege a fost adoptat de Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) la 25 octombrie, după ce a fost aprobat de Duma de Stat (camera inferioară) cu o săptămână mai devreme.

Autorităţile ruse au subliniat că revocarea documentului nu înseamnă că Kremlinul va relua testele nucleare, cel puţin pentru moment, întrucât "moratoriul rămâne" în vigoare.

"Preşedintele rus a spus foarte clar: trebuie să ne pregătim poligoanele de testare pentru reluarea testelor. În practică, însă, testele vor fi reluate numai după ce SUA vor efectua teste similare", a declarat ministrul adjunct rus de externe Serghei Riabkov.

CTBT, adoptat de Adunarea Generală a ONU la 10 septembrie 1996, a fost semnat de 185 de ţări, inclusiv de Rusia, care l-a ratificat la 30 iunie 2000.

Cu toate acestea, nouă ţări nu l-au ratificat niciodată, inclusiv SUA, China, Iran şi Israel, în timp ce India, Pakistan, Coreea de Nord şi Siria nici măcar nu au semnat pactul respectiv.

Citește și

Preşedintele rus Vladimir Putin a mers în vizită la Beijing cu valiza nucleară

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.