Rușii se mobilizează pentru strângerea de semnături în susținerea lui Boris Nadejdin, posibil contracandidat al lui Putin la prezidențiale

Sursa foto: Wikipedia



 
  • Sute de locuitori ai Moscovei au stat la coadă pentru a susţine un fost deputat liberal Boris Nadejdin, care strânge semnături pentru a deveni candidatul „păcii”, împotriva lui Vladimir Putin, în alegerile prezidenţiale din martie, relatează AFP, potrivit știripesurse.ro.

Începând de sâmbătă, în pofida unui frig glacial, mii de ruşi au stat la coadă pentru a semna în susţinerea lui Boris Nadejdin, o imagine rară pe rețelele de socializare rusești. Acest fost ales, care a trecut prin opoziţia liberală, dar şi prin mişcări aliniate mai mult autorităţilor, se declară împotriva ofensivei ruse în Ucraina.

Prima acțiune promisă

Duminică, în timpul unei dezbateri cu o jurnalistă rusă, Iulia Latînina, pe YouTube, el a reafirmat că „primul lucru pe care-l voi face va fi îndemn la pace şi să termin cu mobilizarea”.

În ultimele luni, el a proclamat că Rusia trebuie „să aleagă un nou preşedinte” şi a catalogat intervenţia în Ucraina drept o „greşeală fatală” a lui Vladimir Putin.

Pentru a candida la preşedinţie, el este necesar să strângă - până la 31 ianuarie - 100.000 de semnături de la alegători. El anunţa luni seara pe site că a strâns 85.000 de semnături.

Luările sale de poziţie publice sunt o excepţie în Rusia, unde aproape toţi liderii politici care se opun asaltului din Ucraina au fost nevoiţi să fugă din ţară sau au fost încarceraţi, la fel ca mii de anonimi. Toţi ceilalţi candidaţi la preşedinţie şi-au exprimat susţinerea nu doar faţă de ofensiva rusă, ci şi faţă de Vladimir Putin.


Susținere „fără frica de a fi arestat sau concediat”

Un student la Biotehniologie, Ivan Semionov, în vârstă de 19 ani, declară că a venit să semneze în favoarea lui Boris Nadejdin pentru că a fost „emoţionat de aceste imagini uimitoare difuzate în weekend pe reţele de socializare în care apar oameni veniţi să-l susţină” cu miile.

„Pentru mulţi oameni aceasta este posibilitatea de a-şi exprima dezacordul faţă de ce ea ce se întâmplă, fără să le fie frică de faptul că vor fi arestaţi sau concediaţi”, declară tânărul.

O infirmieră, Natalia Avdeieva, originară din Omsk, în Siberia, care se afla în trecere prin Moscova, s-a dus la biroul electoral al opozantului. Ea a declarat că a fost „plăcut surprinsă” să vadă o mulţime mare.

„Suntem toţi solidari aici, în susţinerea unui candidat care se opune operaţiunii speciale”, declară această femeie în vârstă de 53 de ani, folosind eufemismul oficial prin care este desemnat Războiul din Ucraina.

Profilul lui Boris Nadejdin

Boris Nadejdin, un deputat liberal în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, la începutul anilor 2000, a fost un apropiat al opozantului Boris Nemţov, asasinat în 2015.
În ultimii ani, el s-a apropiat de formaţiuni politice mai apropiate Kremlinului, fără să urmeze în totalitate linia preşedinţiei ruse.Vladimir Putin, care se află la putere de aproape un sfert de  secol, urmează să fie reales în al cincilea mandat la Kremlin, la jumătatea lui martie.
 
 
Citește și
11 aspiranți au rămas în cursa pentru validarea candidaturilor, la alegerile prezidențiale 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.