Un stareţ ucrainean, hotărât să renunţe la veşmintele preoţeşti şi să pună mâna pe armă. "Deocamdată, biserica se roagă, dar, când va sosi momentul, vom lupta"

Mănăstirea ortodoxă ucraineană Lavra Pecerska Foto Facebook Лавра ПечерськаStareţul mănăstirii ortodoxe ucrainene Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor) nu are o dilemă morală: dacă este nevoie, va pune mâna pe armă pentru a apăra Kievul de duşmanul rus, chiar dacă pentru aceasta va trebui să renunţe la sutană, prezintă EFE într-un reportaj povestea părintelui Makarii.



"Deocamdată, biserica se roagă, dar, când va sosi momentul, vom lupta", a declarat pentru EFE părintele Makarii, stareţ al mănăstirii situate în capitala ucraineană.


Feţe bisericeşti precum Makarii au jucat din timpuri imemoriale un rol foarte activ în societatea ucraineană, nelimitându-se doar să-i spovedească şi să-i aline pe credincioşi.


De la declararea independenţei faţă de URSS, în 1991, preoţi ortodocşi şi sacerdoţi catolici au participat la toate revoluţiile, ba chiar s-au dus la război cu arma în mână.



Când ajung armele



"Acesta este un război împotriva poporului ucrainean, acesta este un genocid. Am mai trecut prin aşa ceva sub Imperiul rus. Ne amintim de Holodomor (când liderul sovietic Iosif Stalin a condus şi orchestrat înfometarea până la moarte a milioane de ucraineni - n.r.), foametea din 1932. Şi acum din nou", deplânge el.


Makarii, un ucrainean robust, a dat deja comandă de cască şi de vestă antiglonţ, iar armele pe care le-a comandat au plecat deja din Polonia.



"Puştile vor sosi în trei sau patru zile. Când vor ajunge, vom pune chiar noi mâna pe ele. Ştiu să mă apăr", dă el asigurări.

Spune totuşi că "rugăciunea este cea mai puternică armă din toate câte există".



"Însă trebuie să fim pregătiţi să-l primim pe duşman cu rugăciuni şi cu o armă pe umăr. Poporul ucrainean va lupta pentru identitatea sa", insistă el.

Makarii, care mărturiseşte că nu vrea să pună în cui veşmintele monahale şi să renunţe la 20 de ani de preoţie în Kiev, este pregătit să reziste între zidurile mănăstirii.

Sacii de nisip cu care să ridice o baricadă trebuie să ajungă dintr-un moment în altul.

 


"Dacă un preot luptă şi ucide altă persoană, chiar dacă este un duşman, nu mai poate continua să-l slujească pe Dumnezeu. Poate fi călugăr, dar nu preot", a explicat el.



"Sunt momente în viaţă în care unii fraţi dintre noi suntem dispuşi să punem mâna pe o armă şi să ne apărăm mănăstirea şi patria. Chiar şi sacrificându-ne misiunea noastră religioasă şi monahală", spune Makarii.


Nu toţi cei de la mănăstirea sa îi împărtăşesc părerea. Un alt preot încuviinţează timid când este întrebat dacă se opune să lupte împotriva armatei ruse.



Makarii subliniază că "şi sacerdoţii catolici - de la Biserica Uniată - sunt dispuşi să lupte".


"Ba chiar şi ortodocşii care ţin de Patriarhia Moscovei. Între ei sunt şi mulţi patrioţi ucraineni. Suntem tovarăşi de arme", subliniază el, şi adaugă: "Iisus nu aparţinea de nicio patriarhie". "El a spus: vă voi judeca după faptele voastre. Cum putem sta liniştiţi când în fiecare zi mor copii sub gloanţe?", se întreabă el.


Sursa Agerpres





Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce mare sărbătoare este astăzi în calendarul ortodox, în data de 11 aprilie 2024

11 Apr 2024 3471

Ce sărbătoresc creștinii ortodocși astăzi, 6 aprilie 2024

06 Apr 2024 755

Episcopia Maramureșului și Sătmarului despre acuzațiile tinerei din Ucraina „Este o intenție de discreditare a Mănăstirii care s-a implicat activ în problema refugiaților“

19 Apr 2022 1172

S-a stins din viață Simeon Gana, fost stareț la Mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”, din comuna Ion Corvin, județul Constanța

27 Sep 2021 8844

Stareț nou la Mănăstirea Văcăreștii Noi de la Lumina-județul Constanța

18 Aug 2020 11913

Doliu în Biserica Ortodoxă Română. A trecut în veșnicie unul dintre cei mai iubiți duhovnici. Era stareț de mănăstire

20 Feb 2018 6456

Se împlinesc 27 de ani de la moartea lui Arsenie Boca

28 Nov 2016 3246

Călători străini prin Dobrogea - Arsenie Suhanov (Rusia) (XXXI) - galerie foto

01 Aug 2016 3991

Ce sfânt sărbătoresc ortodocșii și cum a fost canonizat la propunerea Sinodului Mitropoliei Munteniei si Dobrogei

03 Dec 2014 2052

Un tinar novice si un calugar

11 Jun 2014 2696