Fotoreportaj Castelul Reginei Maria, din Balcic, izvor de istorie și splendoare (FOTO)


Castelul din Balcic situat în orașul Balcic (Bulgaria) a fost o reședință a reginei Maria a României, în perioada în care Cadrilaterul a aparținut României.

Clădit pe malul mării Negre, castelul cuprinde o grădină botanică, o sală a fumătorilor, o pivniță, o chilie mănăstirească, un izvor de apă, mai multe vile rezidențiale și diverse alte clădiri.

Castelul, poreclit de regină Tenha Yuva („Cuibul Singuratic” în limba turcă) este de fapt o vilă mare cu pereți albi și acoperișuri de țiglă roșie străjuite de un minaret, construită anume după planurile și gusturile Reginei Maria, de-a lungul a trei terase. Combină elemente ale stilului otoman cu cel al caselor bulgărești. Originalitatea acestui stil eclectic și denumirea turcă se explică prin interesul reginei (și al altor persoane din aristocrația și marea burghezie din acea perioadă) pentru religia bahaistă propovăduită inițial de predicatorii Bahaulla și fiul său Șoghi Effendi Rabbani, iar reginei de către profesoara americană Martha Louise Root (1872 – 1939).



Țărmul mării forma inițial terasa inferioară, cu o mică faleză, dar în anii 1950 aceasta fost despărțită de talazurile care o săpau, printr-un dig și o nouă terasă de beton, pe care vara funcționează cafenele și restaurante. Domeniul castelului cuprinde șase case, câte una pentru fiecare copil al Reginei Maria. Tot din dorința acesteia a fost ridicat și paraclisul „Stella Maris”, în stil ortodox, unde regina se reculegea. Atât de bine se simțea în „Cuibul Singuratic”, încât regina a lăsat dorința ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta paraclisului. 

Istoria Castelului din Balcic

Castelul a fost construit pe un teren oferit reginei de către bancherul Ioan Hrissovelonis, teren mărit prin achiziționarea de către statul român a altor terenuri vecine de la localnici.

Lângă palat s-a construit un minaret, accentuând ambianța orientală. Vila "Cuibul singuratic" a fost proiectată de arhitectul E. Guneș și a fost construită între anii 1925 și 1929, lucrările fiind executate de firmele italiene Agostino Fabro (decorațiunile) și Giovanni Tomasini (zidăria, pavajul, mozaicurile și asfaltarea), sub directa supraveghere a secretarului particular al reginei : Gaëtan Denise.



A doua clădire a domeniului regal de la Balcic era vila Mavi Dalga („Valul albastru” în limba turcă), compusă din 16 camere, în care se aflau apartamentele principelui Nicolae și ale doamnelor de onoare. Lângă ea se afla „Casa Suitei”, având camerele distribuite în formă de potcoavă, cu colonade spre mare și coloane spre interior. Unul dintre vizitatorii celebri la Castelul din Balcic a fost Paul Morand, scriitor și diplomat, care a fost găzduit în palatul reginei.


La restituirea Cadrilaterului către Bulgaria prin Tratatul de la Craiova din septembrie 1940, castelul a trecut din proprietatea ramurei române a familiei Hohenzollern-Sigmaringen în cea a ramurei bulgare a familiei Saxa-Coburg-Gotha (din care se trăgea și Regina Maria). În septembrie 1944, Armata sovietică s-a cantonat în castel care a fost integral prădat inclusiv ușile și ferestrele.

În anii 1950, Partidul Comunist Bulgar a decis renovarea și transformarea castelului în „casă de odihnă” pentru activiștii săi. În anii 1960 a fost transformat în muzeu, autoritățile culturale bulgare încercând să facă rost de mobilă, tablouri și icoane în stilul celor care apăreau în puținele fotografii figurând interiorul Castelului, așa cum arăta inițial. Grădina a devenit atunci botanică, trecând în custodia Universității din Sofia.



Ca locuri de rugăciune, regina și-a construit o bisericuță (inițial anglicană, religia dânsei în tinerețe), un templu bahaist numit „Maria Ruh” și paraclisul ortodox „Stella Maris”, plănuit de arhitectul Rogha Bihab, al cărui interior a fost pictat în 1930 de zugravii locali A. Damian și Papatriandafilos.[6] În acest paraclis a fost depusă în iulie 1938, și la cererea testamentară a reginei, o casetă conținând inima sa, aceasta fiind mutată în toamna 1940, după predarea Cadrilaterului către Bulgaria, la castelul Bran și după război în tezaurul Muzeului Național de Istorie, la București.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul României în Bulgaria și președintele ICR au vizitat expoziția Anastasiei Stoiciu de la Balcic (GALERIE FOTO)

28 May 2023 1160

Anastasia Stoiciu, vernisaj de excepție la Balcic 18 - 30 mai 2023! (GALERIE FOTO+VIDEO)

18 May 2023 2048

Anastasia Stoiciu își va expune lucrările din cadrul expoziției „Balchik”. Unde și când va avea loc evenimentul

17 May 2023 1362

Pe 20 noiembrie sistemul de bike-sharing va fi oprit la Constanța. Cine deține recordul folosirii bicicletelor

11 Nov 2022 1194

Sistemul de bike sharing, o alternativă de transport pentru constănțeni după ieșirea din starea de urgență!

13 May 2020 2818

Grădinariu Import Export va livra Primăriei Mangalia un vehicul multifuncțional de întreținere drumuri (document)

01 May 2020 3575

Constanța Sistemul de bike sharing, din nou funcțional. Ce condiții trebuie să respecte utilizatorii

06 Mar 2020 2049

Primăria Constanța Sistemul bike sharing, disponibil de astăzi. Cum poți închiria gratuit o bicicletă

02 Mar 2020 8962

Veste bună pentru constănțeni Sistemul de bike sharing va fi din nou funcțional

26 Feb 2020 1932

Saga Infrastructură SRL din Călăraşi a semnat cu Primăria Mangalia. Contract de peste 11 milioane de lei (document)

23 Dec 2019 4326

Sondaj de opinie Sistemul de bike-sharing din Constanţa, întrerupt de ieri. Sunteţi mulţumiţi de acest proiect?

02 Dec 2019 3903

Contractul pentru sistematizarea pe verticală în municipiul Mangalia, atribuit unei societăți din Pantelimon (document)

02 Sep 2019 2708

Proiectul „Rețea pentru o cooperare inteligentă a comunităților din regiunea transfrontalieră a Mării Negre”, implementat de Primăria Năvodari, s-a încheiat

20 Aug 2019 1416

Constănţeanul supărat Cine repară bicicletele defecte şi asigură mentenanţa în proiectul „Black Sea Bike“?

19 Jun 2019 7609

Sondaj de opinie Peste 50% dintre respondenţi consideră că sistemul bike-sharing este o alternativă de deplasare pentru constănţeni şi turişti

10 Jun 2019 2252