Descoperire istorică în buricul Constanţei! Probleme pentru proprietarii restaurantului Bueno? (galerie foto)



În ediţia din 7 aprilie, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat articolul „Încă un spaţiu verde din Constanţa înghiţit de construcţii. Familia Bucovală vrea o investiţie complexă lângă Palatul de Justiţie“. În acel material, prezentam situaţia unui spaţiu verde situat lângă Palatul de Justiţie din Constanţa, vizavi de Consiliul Judeţean, unde doi investitori privaţi, Enache şi Stelian Bucovală, deţinătorii Bueno Comp SRL (pe care funcţionează restaurantul Bueno), au demarat procedurile legale pentru realizarea unei investiţii. Pentru început, ţinând cont de zona istorică în care este situat terenul, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC) s-au apucat de treabă.
 
Arheologii MINAC, care sapă de zor pe terenul (odinioară spaţiu verde) situat chiar lângă Palatul de Justiţie, au descoperit acolo mai multe vestigii.
 
„S-au găsit nişte resturi arheologice din perioade diferite. Întotdeauna înainte de o investiţie se face o cercetare arheologică preventivă. Este un fel de cercetare sistematică pe care noi o facem la şantierele tradiţionale pe care le avem: Histria, Adamclisi, Capidava, Hârşova. Atâta doar că aici se face pe un perimetru limitat, ţinând cont de construcţia unui imobil. În momentul în care se încheie cercetarea arheologică, se face un raport, din care vom vedea imaginea terenului aşa cum a fost în antichitate. Sunt resturi care merită conservate, cum ar fi resturi de construcţii, ziduri, canale de scurgeri, străzi. Se face o analiză şi se propune conservarea parţială sau totală, după valoarea monumentelor.


 
După aceea, arhitectul care se va ocupa de investiţie poate să realizeze proiectul acelei investiţii. Din punct de vedere legal, noi nu putem să împiedicăm realizarea unei investiţii. O putem face doar în cazuri excepţionale, spre exemplu dacă descoperim o construcţie cu mozaic. În asemenea situaţii, se complică lucrurile. Acolo se poate face o amenajare muzeistică, iar statul poate cumpăra terenul sau da altul la schimb. Dar, în mod obişnuit, arheologii fac un raport, în care avansează propuneri pentru restaurarea şi conservarea unui sector care este mai interesant din punct de vedere arheologic. Este un circuit al acestui raport, care merge şi la Direcţia de Cultură, şi la Ministerul Culturii. În final, se ia hotărârea definitivă“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Traian Cliante, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Lucrările ar mai putea dura în jur de două săptămâni, spune directorul Cliante, care a mai precizat: „Unele descoperiri cu siguranţă vor fi conservate. Însă trebuie să stabilim şi perimetrele care vor fi conservate.“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12413

Lansarea cărții „Spiritualitate tătară, volumul 5 Bucătăria tradițională Tătară” la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Nov 2023 890

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța este partener Când va avea loc a doua ediție a Școlii de Vară de la Cetatea Carsium?

07 Sep 2023 820

Sportivii și angajații CSM Constanța au susținut campania „Avem același sânge“ (GALERIE FOTO)

21 Jul 2023 1051

Mamaia în perioada comunistă, detalii inedite de la Arhivele Securității! Filaje și interceptări (FOTO)

06 Jun 2023 3078

Fotoreportaj Sejururile estivale la Constanța și Mamaia. La pas, printre amintiri de-acum un secol, din timpul regilor, dar și din comunism (GALERIE FOTO)

04 Jun 2023 1682

Ziua Națională a Republicii Armenia, marcată la Constanța (GALERIE FOTO)

21 Sep 2022 1366

Contract pentru reabilitarea clădirii Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. Ce societate se va ocupa

18 Apr 2022 1914

ZIUA LIVE. Curajul, cea mai importantă moștenire pe care o avem de la daci. „Dacii aveau această dorință de libertate“

14 Apr 2022 1624

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, ZIUA de Constanța!

22 Oct 2021 5974

Șarpele Glykon, capodoperă din patrimoniul Muzeului Național de Arheologie și Istorie din Constanța, expus la Madrid

20 Sep 2021 3557

Holograme 3D în sediul Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța. Ce firmă va furniza echipamentul

22 Feb 2021 3045

La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța Vernisajul unei expoziții inedite, cu fotografii din podul unei case abandonate din Basarabia

28 Oct 2020 4638

Sit arheologic, descoperit în zona peninsulară din Constanţa. Arheologul Aurel Mototolea a descoperit edificii rare (galerie foto)

17 Sep 2019 9660

Doliu printre istoricii şi arheologii constănţeni. Maria Bărbulescu s-a stins din viaţă

06 Feb 2019 2921