Pestă porcină africană în Constanța! Sute de porci bolnavi. Ce a decis Prefectura Constanța?

Astăzi, 25 iulie a.c., au fost aprobate, în ședință hibrid, Deciziile nr. 2 și 3 ale Centrului Local de Combatere a Bolilor la animale (CLCB) al județului Constanța – Unitatea Locală de Decizie. Prima prevede aprobarea Planului de prevenire și control al pestei porcine africane în județul Constanța. Cea de-a doua se referă la aprobarea Planului privind prevenirea, depistarea și limitarea extinderii focarelor de pestă porcină africană prin măsura excepțională de ucidere a efectivelor de suine suspecte de îmbolnăvire existente în localitatea Topalu, județul Constanța.

Pe teritoriul județului Constanța, pesta porcină africană evoluează în 4 localități și anume Ciobanu, Dunărea (com. Seimeni), Capidava (com. Topalu) și Topalu, existând 6 focare confirmate. În localitatea Topalu există 3 focare confirmate (un focar confirmat în data de 21.07.2023 și două focare confirmate în data de 24.07.2023).

În urma anchetei epidemiologice realizate în gospodăriile din localitatea Topalu, s-a stabilit că sursa posibilă a infecției este factorul uman care a facilitat propagarea virusului. Conform Bazei Naționale de Date, în localitatea Topalu există 79 de exploatații deținătoare a unui număr de peste 350 de porci.

Luând în considerare toate reglementările europene în domeniu, au fost luate, începând de astăzi, măsurile necesare pentru eradicarea focarelor. Printre obiectivele vizate, se numără:

- izolarea și eradicarea focarelor;
- interzicerea mișcărilor de porci, produse și subproduse de la acestea;
- uciderea tuturor animalelor bolnave, suspecte de îmbolnăvire și a celor expuse;
- curățarea și dezinfecția riguroasă a adăposturilor și a tuturor spațiilor adiacente;
- recensământul și monitorizarea animalelor din zonele de restricții;
- estimarea și supravegherea porcilor mistreți din fondurile de vânătoare incluse sau adiacente zonelor de restricție.
Totodată, CLCB a aprobat, astăzi, și Planul de prevenire și control al pestei porcine africane, care include procedurile operaționale și organizaționale menite să asigure o reacție rapidă și eficace, dar și nominalizarea și atribuțiile tuturor responsabililor în managementul și gestionarea eficientă a riscului de propagare a pestei porcine africane pe teritoriul județului Constanța.
În acest sens, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța elaborează Planul de acțiune privind controalele oficiale pe raza de competență, prin identificarea și selectarea imediată a exploatațiilor nonprofesionale cu risc ridicat.

De asemenea, Planul prevede ca DSVSA Constanța să realizeze în echipe mixte, alături de IPJ Constanța și IJJ Constanța:
- acțiuni de control în trafic;
- acțiuni de control în târguri și aglomerări de animale în scopul depistării, verificării, descurajării și sancționării transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale, în special specia suine.


În ceea ce privește atribuțiile la nivelul U.A.T.-urilor din județul Constanța, printre altele, acestea monitorizează activitatea de creștere a animalelor din aria de competență și actualizarea situației exploatațiilor de porci cu menținerea concordanței dintre datele din Registrul Agricol, Baza Națională de Date și realitatea din teren. Totodată, participă și acordă sprijin tuturor instituțiilor cu atribuții în prevenirea și controlul pestei porcine africane în toate acțiunile care se desfășoară în acest scop.

Garda de Coastă Constanța, IPJ Constanța, IJJ Constanța și ISU Dobrogea, după caz, acordă sprijin personalului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor pentru aplicarea măsurilor restrictive dispuse conform legii și executarea opririi în trafic a mijloacelor de transport în scopul identificării transporturilor ilegale de porcine și produse de origine animală. Totodată, comunică Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța informațiile referitoare la mișcările populațiilor de porci mistreți peste frontieră, despre care au luat cunoștință pe timpul executării misiunilor de supraveghere a frontierei României.

Citește și:

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 1987

Focar de pestă porcină africană, în județul Constanța

13 Aug 2021 2871

DSV Constanța a achiziționat în nouă luni un incinerator mobil, în plin focar de Pestă Porcină Africană. Raportul controlului

07 May 2021 2888

Patru focare active cu gripă porcină africană, în județul Constanța. Care este cel mai recent

12 Mar 2021 3426

Gripă Porcină Africană, depistată într-o exploatație din Negru Vodă

26 Jan 2021 3670

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța cumpără echipament pentru determinarea Pestei Porcine Africane

07 Sep 2020 1848

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane Judeţul Constanţa. 21 de mistreți găsiți morți și 22 vânați

13 Jun 2020 1821

ANSVSA Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane

29 May 2020 1892

Pesta Porcină Africană confirmată într-o gospodărie din judeţul Vrancea

10 Feb 2020 1710

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Câte focare se află în județul Constanța

07 Jan 2020 1684

Două cazuri de pestă porcină, confirmate în județul Constanța

20 Dec 2019 2355

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

19 Nov 2019 1742

Actualizarea situației privind evoluția Pestei Porcine Africane. Care este situaţia la Constanţa

12 Oct 2019 2234

Sacrificarea suinelor, ca măsură de limitare a focarului de pestă porcină africană de la Cumpăna, s-a încheiat

22 Aug 2019 1392

Focar de pestă porcină africană Filtre dezinfectante și de control la intrarea și iesirea din comuna Cumpăna

21 Aug 2019 2089