Catalin Avramescu, omul din umbra lui Basescu (I) (video)

cap3.jpgDuminică, ne-a vizitat la redacţie Cătălin Avramescu, unul dintre consilierii de la cancelaria preşedintelui Traian Băsescu, mereu invizibili, tăcuţi şi suspicioşi. De această dată însă, am descoperit un om relaxat, pregătit şi vizibil interesat de imaginea instituţiei de care se ocupă

Cu prilejul vizitei pe care ne-a făcut-o, am reuşit să aflăm mai multe despre ceea ce înseamnă să fii unul dintre oamenii care stau în umbra şefului statului.

Venit la cancelaria preşedintelui în 17 ianuarie 2008, la acel moment, scepticii nu i-au dat prea multe zile prin preajma preşedintelui.

Acesta ne-a vorbit despre faptul că, în realitate, Traian Băsescu nu este nicidecum şeful de stat „construit" de anumite trusturi media şi despre colaborarea foarte bună pe care o are cu acesta: „Este chiar opusul a ceea ce se pretinde. Mi se pare că imaginea publică pe care anumite trusturi TV i-au făcut-o este perfect falsă. Eu am descoperit în ultimii doi ani de când sunt aici, la administraţia prezidenţială, un om foarte relaxat. Este total greşit că se crede că este iute la mânie", ne-a declarat Avramescu.

Care este programul dvs. în această perioadă?

Perioadele nu diferă, doar zilele. Munca este aproape aceeaşi. Zilele sunt diferite pentru că avem două tipuri de obligaţii. Eu am însărcinare mai specială, sunt şeful cancelariei, hârtiile care trec prin administraţia prezidenţială şi ajung la preşedinte trec prin cancelarie. Sarcina mea este să veghez un departament care este mai degrabă o cale prin care trec documentele. Este o sarcină importantă, dar nu este tipul de sarcină eroică.

interviu_catalin_avramescu_15.jpgUnde se vede activitatea dvs.?

Tocmai invizibilitatea cancelariei arată cât este de eficientă. Atâta timp cât ne facem treaba corect, atunci e bine. Suntem precum lacul de vopsea. Când auziţi de noi, atunci sunt şanse ca să fie ceva în neregulă, o treabă corect făcută din partea noastră ne face să dispărem din peisaj. Dacă mă mândresc cu ceva din acest punct de vedere este că de doi ani de când sunt în preajma preşedintelui, aproape că nu aţi auzit de noi sau nimic concret. În materie de corectitudine nu poţi să excelezi, trebuie să-ţi faci treaba de la A la B nimic mai mult, nimic mai puţin. E genul de muncă mai puţin eroică. Nu am cum să spun că sunt campionul înregistrărilor. Dar în momentul în care nu ai făcut-o bine, atunci ieşi în evidenţă.

De câte ori îi spuneţi preşedintelui Băsescu „Bună dimineaţă"?

Uneori îi spun bună dimineaţa, alteori bună ziua, bună seara. Sunt zile când consilierii pot să-şi spună de mai multe ori aceste cuvinte şi alteori nu, în funcţie de programul pe care îl avem fiecare dintre noi. Avem şi relaţii de consiliere cu preşedintele, fie în grup, fie separat, uneori mai multe, alteori mai puţine.

Este preşedintele aşa de mânios cum se spune?

Câtuşi de puţin. Este chiar opusul a ceea ce se pretinde. Mi se pare că imaginea publică pe care anumite trusturi TV i-au făcut-o este perfect falsă. Eu am descoperit în ultimii doi ani de când sunt aici, la administraţia prezidenţială, un om foarte relaxat. Este total greşit că se crede că este iute la mânie. Înainte să vin în activitatea prezidenţială, ziarişti buni ai presei româneşti spuneau într-un material de presă: „Sunt curios cât va rezista consilierul Avramescu, ştiindu-se că amândoi au stiluri foarte acide, ascuţite"... Uite că am rezistat doi ani. De altfel, colaborarea cu preşedintele Băsescu este una foarte bună şi foarte relaxantă. Echipa este bine sudată. Majoritatea dintre noi suntem cadre universitare, ne şi cunoaştem între noi din afara administraţiei prezidenţiale.

Cât ascultă preşedintele din ceea ce îi spuneţi?

Aş fi îngrijorat dacă preşedintele ar asculta chiar tot ce i se spune, asta ar însemna că este la remorca celorlalţi. N-aş putea spune că tot ceea ce este de la noi este preluat, dar şi când nu este preluat se vede. E un personaj foarte critic, foarte exigent, nu cere păreri cât cere informaţii şi analize, soluţii.

Îi spuneţi şi lucruri care nu îi plac?

Eu cred că da, uneori trebuie să îi spunem şi astfel de lucruri.

Vă întoarce vorba din când în când?

Nu pot spune că îmi întoarce vorba. Când venim cu opinii, informaţii, analize, şi preşedintele are opţiunile şi informaţiile sale. Ce m-a frapat este cât de multe informaţii are, şi asta nu o spun în beneficiul cuiva. Am fost frapat şi cât de mult citeşte şi lucrează, mă refer la documente. Eu, de exemplu, am fost mai apropiat de zona de expertiză, referitor la educaţie, m-am şi ocupat de unele activităţi de profil când colegii mei nu erau disponibili. M-a uimit cât de detaliat cunoaşte chestiunile legate de educaţie, deşi nu are astfel de pregătire. Asta nu înseamnă că opţiunile mele coincid în totalitate cu ale lui. Ceea ce vreau să spun este că a fost foarte implicat. Dincolo de simplul interes de amator pot spune că a făcut eforturi credibile ca să se pună la curent cu o problematică foarte specială. De exemplu, problema institutelor de cercetare şi a finanţării lor, care nu este o chestiune pe care oricine o poate ghici.

Sunteţi laboratorul de care se vorbeşte?

Sincer vă spun că nu există un astfel de laborator (râzând). Cred, în schimb, că există o administraţie prezidenţială. Noi suntem obişnuiţi să vedem lucrurile în termeni de grupuri de oameni şi de interese. Experienţa mea în administraţia prezidenţială mi-a arătat că acolo avem de-a face cu o instituţie. Şi preşedintele este o instituţie, mă refer la persoana publică a preşedintelui, mai mult decât la omul Traian Băsescu. Poate că nouă, oamenilor preşedintelui, cum ni se spune, ne este puţin mai uşor pentru că am operat în medii instituţional - formale. Majoritatea dintre noi am lucrat în afara ţării, în mediul academic, suntem încă tineri. Eu, cel puţin, am stat nouă ani în afara ţării. Pentru noi, pereţii administraţiei prezidenţiale nu sunt ca să ne apere doar de frig, sunt ca să ne dea un cadru instituţional. Regret că adesea noi vedem pe scena publică că raporturile de putere nu sunt îndeplinite de regulile instituţionale. Regret, de asemenea, că foarte multe instituţii ale statului român lucrează mai degrabă ca grup de oameni fără obiective instituţionale.

{mos_ri:Catalin Avramescu} 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

maria

27 Oct, 2009 17:04

Buna ziua. Vreau sa semnalez faptul ca am intrat pe site-ul basescu.ro si am gasit foarte multe mesaje cu injurii si jigniri la adresa presedintelui. Am postat doua mesaje pro azi 27.10 in jurul orei 12.30, care nu au fost afisate. Va rog sa vedeti ce este cu acest site. Nu cred ca este opinia oamenilor obisnuiti. Multumesc.

valentin

20 Oct, 2009 20:45

Ca un zero barat care sunt, prevestesc ca vei fi printre primii care vor pupaci la cizmele noului comandant suprem de dupa 6 decembrie

surmelis argentina pusa

20 Oct, 2009 16:21

CONSILIER PERSONAL A FOST SI DOMNUL IONEL CHIRITA ,FOST PRIMAR LIBERAL AL ORASULUI HARSOVA DE CONSTANTA LA CABINETUL DOMNULUI FOST MINISTRU MAI,CRISTIAN DAVID ,IN 2008.

marcus

20 Oct, 2009 12:16

De La Cuibusor De Nebunii La Casa De Nebuni Conform definitiei din DEX, consilier inseamna ” Persoană cu care se sfătuiește un conducător de țară în probleme de conducere; sfetnic”. Daca acestui substantiv ii adaugam adjectivele prezidential si nebun vom obtine sintagma consilier prezidential nebun, care defineste perfect pe unul dintre invitatii de aseara ai realizatorului Mihai Gadea, la emisiunea Sinteza Zilei de la Antena 3. Nu mi-am propus sa povestesc ceea ce am vazut aseara la aceasta emisiune, insa celor care n-au urmarit-o le recomand cu caldura sa-i scrie lui Mihai Gadea in vederea reluarii sale la o ora de maxima audienta, deoarece acest demers le va adauce o doza sanatoasa de divertisment autentic, spontan si de buna calitate. Eu personal nu am mai ras cu atata pofta de foarte multa vreme. Si asta nu pentru ca Mihai Gadea s-ar fi reprofilat pe divertisment, ci pentru ca a avut inspiratia ca la o emisiune cu o tema serioasa “Sustinatorii prezidentiabililor”, pe langa oameni cu scaun la cap sa il invite si pe consilierul prezidential Catalin Avramescu pentru a-l sustine pe chiomb (Traiane, ca intre colegi, concediaza-l urgent ca daca te mai sustine la doua-trei emisiuni cum a facut-o aseara, vei intra in alegeri cu valoare negativa in dreptul procentelor din sondaje- Doamne Ajuta!). Acest sustinator sincer si infocat, mai ceva ca Andreea Pora, al presedintelui a facut toti banii, provocandu-mi (si nu numai mie) cascade de ras scapate de sub orice fel de control. Dar ca sa ma intelegeti si sa beneficiati totodata de o portie zdravana de ras, musai sa vedeti in reluare emisiune, un regal de comedie bufa, nu altceva. La terminarea emisiunii insa, revenind la starea de normalitate, si va rog sa ma credeti ca nu folosesc cuvinte mari pentru a impresiona, dupa o analiza la rece a celor vazute si auzite, m-am ingrozit pur si si simplu. Nu doar o data am scris, este drept nu chiar atat de convins sau convingator, ca asimetricu’ ar trebui supus unui examen psihiatric amanuntit, deoarece actele si deciziile sale politice lasa impresia deraierii sale comportamentale de la normalitate. Urmarindu-l aseara pe consilierul sau prezidential am realizat nu numai ca nu m-am inselat in aprecierile mele, dar daca dorim ca Romania sa se bucure din nou de normalitate la nivel de conducere suprema, este necesar ca de Sfantul Nicolae sa-i facem rost chiombului de un bilet de internare la un spital de specialitate, iar noi sa ne vedem de ale noastre.

marcus

20 Oct, 2009 11:57

2) Atat pentru binele lui cat si pentru binele si linistea noastra! Il cunosc personal pe El Lider Maximo si stiu ca nici in facultate, nici dupa, devenirea si statutul sau profesional si social nu au fost determinate de oarece calitati intelectuale deosebite (eufemism), ci de nivelul de obedienta neconditionata fata de puterea politica a momentului, efortul de a citi cateva randuri fiind de cele mai multe ori inlocuit de placerea delectarii cu o cantitate din ce in ce mai mare de licoare scotiana. Tocmai de aceea, de-a lungul celor cinci ani de mandat, ori de cate ori a incercat sa sustina public din punct de vedere teoretic anumite teme politice cum ar fi Votul Uninominal, sau mai recent Parlamentul Unicameral, am fost convins ca in spatele lui sta altcineva care il alimenteaza cu astfel de idei, pe care el le foloseste functie de scopurile sale politice de moment, incapabil sa le treaca prin filtrul gandirii sale personale, trantind cu ele precum cu nuca in perete sau (sa fiu scuzat!) cu mucii in fasole. Aseara, aceasta teorie mi-a fost confirmata cu varf si indesat de prezenta si prestatia acestui Avramescu, erijat in “Stapanul constitutiilor si al sistemelor parlamentare” la nivel planetar. Ori, intentia chiombului de a cheltui milioane de Euro odata cu nervii si energia romanilor, pentru o diversiune electorala pompos denumita Referendum, se bazeaza tocmai pe elucubratiile mintii bolnave ale unuia ca acest consilier prezidential. Daca romanii vor pune (din nou sa fiu scuzat!) botu’ la o asemenea nebunie “emanata” de un nebun si legitimata de un alt nebun, inseamna ca cei care trebuie sa se interneze de urgenta suntem noi, romanii cu drept de vot.

marcus

20 Oct, 2009 11:51

3) Pentru a incheia totusi intr-o nota vesela voi incerca sa relatez o secventa din emisiune in care, Catalin al nostru, emotionat probabil si vizibil marcat de aparitia sa televizata alaturi de o personalitate autentica reprezentata de un intelectual de marca al neamului romanesc, D-l Profesor Andrei Marga, a incercat, in nebunia lui, sa se faca remarcat, intrand pe langa subiectul abordat de distinsul profesor si catalogandu-l pe D-l Marga ca fiind un zero absolut, subliniind ca el este o somitate in materie de studiere a sistemelor parlamentare si a constitutiilor pe care se bazeaza acestea. Hodoroc-tronc! Noroc ca D-l Marga este dotat cu un dezvoltat simt al umorului si si-a luat si domnia sa portia de buna dispozitie si de ras cu lacrimi oferita cu atata generozitate de nebunul presedintelui. Episodul mi-a adus aminte de o anecdota avandu-l ca erou pe scriitorul si avocatul Ionel Teodoreanu. Acesta, de altfel un avocat de renume, pleda intr-un proces, asistat de un coleg, un ilustru anonim, care profitand de prezenta sa in echipa marelui scriitor si dorind sa se faca remarcat, la un moment dat s-a adresat Instantei: -Domnule Presedinte si Onorata Instanta, atunci cand am vazut probele prezentate de partea adversa, atat eu cat si distinsul meu coleg am ramas pur si simplu tampiti. La care Ionel Teodoreanu a tinut sa aduca lucrurile in normal: -Domnule Presedinte si Onorata Instanta tin sa precizez ca ulterior eu mi-am revenit. Concluzionand pot spune ca, daca chiombul a transformat initial Cotroceni-ul in cuibusor de nebunii, aducandu-si ibovnica pe post de consilier prezidential, isi termina mandatul cu acelasi Cotroceni transformat in casa de nebuni, in care un nebun se lasa consiliat de un nebun si mai nebun (sic!)

surmelis argentina pusa

20 Oct, 2009 09:57

CANCELARIA PRESEDINTELUI ,NU ESTE ALTA DECAT ECHIPA DE OFITERI DE PE VASELE DE CURSA LUNGA PE CARE LE-A CONDUS PE VREME BUNA SAU FURTUNI PERICULOASE.

Articole asemanatoare

Matei Paris și Brigitte Belu, cicliști la CSM Constanța, medaliați cu argint la ultimele întreceri interne (GALERIE FOTO)

30 Apr 2024 143

Fotoreportaj Cum arată Faleza, marea și Cazinoul din Constanța în ultima zi din luna aprilie (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 306

Mai multe mașini avariate în zona unor localuri din Constanța (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 1319

#ConstanțaEsteBine Valul cinci de energie – partea a doua – ziua 7. 30 aprilie 2024. Final de lună calendaristică.

30 Apr 2024 251

Știri Constanța azi UPDATE. LIVE VIDEO. Accident rutier mortal, la ieșire din 2 Mai spre Mangalia. Mașină răsturnată (FOTO+VIDEO)

30 Apr 2024 3191

ISU Dobrogea Vino să faci parte din frumoasa echipă a salvatorilor constănțeni! Iată posturile vacante

30 Apr 2024 308

Se întrerupe furnizarea energiei în ultima zi din luna aprilie în Constanța și Valea Dacilor. Vezi dacă ești afectat

29 Apr 2024 587

Afaceri Constanța Societate ce se ocupă cu activități de curățenie înființată recent la Năvodari

29 Apr 2024 402

Declarații de Avere Constanța Averea și interesele Virginiei Sonmez, secretar general la Comuna 23 August (DOCUMENTE)

29 Apr 2024 397

Ancheta în cazul șicanării în trafic de la Constanța scoate la iveală detalii incredibile! Ce au stabilit polițiștii

29 Apr 2024 764

Beznă pe bulevarde din municipiul Constanța! Ploaia și întunericul reduc vizibilitatea în trafic (GALERIE FOTO)

29 Apr 2024 628

Plouă la Constanța! Cum va fi vremea în următoarele zile la malul mării (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 1287

Primăria Constanța la judecată cu o firmă din Medgidia! Dosarul, pe rolul Curții de Apel Constanța

29 Apr 2024 413

Știri Constanța Doi bărbați au ajuns în custodia poliției după ce s-au șicanat în trafic (FOTO+VIDEO)

29 Apr 2024 674

Cumpărări directe Constanța Primăria Comunei Oltina investește în asfaltarea străzii Pelinului din localitatea Răzoarele (DOCUMENT)

29 Apr 2024 372