Președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, Daniel Șandru la ZIUA-n amiaza mareDaniel Șandru, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, împreună cu dr. Ștefan Bosomitu, expert în cadrul IICCMER, ApollonCristodulo, publicist, Asociația Foștilor Deținuți Politici din România, și conf. univ. dr. Daniel Citirigă de la Facultatea de Istorie și Științe Politice sunt invitați, vineri, 24 iunie, ora 13.00, la „ZIUA-n amiaza mare”.
 
ZIUA-n amiaza mare are o frecvență săptămânală și poate fi vizionată pe pagina www.ziuaconstanta.ro și pe www.facebook.com/ziuaconstanta.
 
Sunt, de fapt, o parte dintre specialiștii care, la Universitatea Ovidius, au participat, recent, la o dezbatere cu tema „Istorii regăsite: recuperarea memoriei deținuților politic ai Canalului Dunăre-Marea Neagră”. Însă, înainte de eveniment, reprezentanții IICCMER s-au văzut cu primarul Vergil Chițac, de la care au obținut promisiunea că la Constanța va fi înființat un centru regional al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. 

Și asta pentru că Dobrogea este practic presărată cu dovezi care atestă existența a numai puțin de 44 de centre de detenție, închisori, lagăre de muncă forțată, centre de deportare, gropi comune, asasinate, execuții, din perioada 1945-1989. Cele mai cunoscute sunt lagărele de exterminare a deținuților politici de la Canalul Dunăre Marea Neagră.

Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, va vorbi și despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța, având în vedere că la reabilitarea din 1951 a imobilului simbol al orașului au muncit și deținuți politici, care atunci se aflau în detenție și lucrau, de asemenea, la Canalul Dunăre - Marea Neagră.

Una  dintre probe este bucata de sac descoperită, în decembrie 2020, în peretele Cazinoului, cu numele a 17 deținuți politici. Iar Cazinoul nu este singurul șantier din Constanța unde comuniștii au folosit deținuți politici. IICCMER vorbește, printre altele, de mii de deținuți de la Canal folosiți la construirea stadionului Farul și a fântânii Dragonul. Mai multe dezvăluiri, la „ZIUA-n amiaza mare”.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA-n amiaza mare Doctorul misionar Emil Barbu - „A face bine este ca un drog. Chiar dacă obosești, ești fericit"

09 Jul 2022 608

ZIUA-n amiaza mare. Medicul chirurg, Emil Barbu „Visul meu a fost să merg în țările sărace și să ajut acolo. Mi-am dorit să fiu medic“ (VIDEO)

08 Jul 2022 689

Chirurgul Emil Barbu, salvatorul a mii de bolnavi din țări foarte sărace, la „ZIUA-n amiaza mare”

07 Jul 2022 699

ZIUA-n amiaza mare Crescută de oameni de afaceri și politicieni, soție de academician. Dezvăluirile deputatei Cristina Dumitrache (VIDEO)

02 Jul 2022 984

ZIUA-n amiaza mare Deputatul Cristina Dumitrache despre propunerea legislativă de legalizare a cannabis-ului medicinal (VIDEO)

01 Jul 2022 628

Cristina Dumitrache, la ZIUA-n amiaza mare

30 Jun 2022 616

ZIUA-n amiaza mare Președintele executiv al IICCMER, Daniel Șandru, despre implicarea instituției pe care o conduce în proiectul restaurării Cazinoului din Constanța (VIDEO)

24 Jun 2022 721

Chițac, despre lipsa toaletelor publice în Constanța. „Le-am reinventat pe cele care existau”

21 Jun 2022 834

ZIUA-n amiaza mare Abandonat de partidele din coaliția locală, Vergil Chițac cere sprijinul constănțenilor. „Mi-am scos dopurile din urechi”

18 Jun 2022 4956

EXCLUSIV Vergil Chițac, despre parcările din Mamaia. „Eu sunt primarul turiștilor sau primarul constănțenilor?” (VIDEO)

17 Jun 2022 1031

EXCLUSIV! Ce spune Chițac despre soarta „bisericii de pe trotuar”. „Este un ordin primit!” (VIDEO)

17 Jun 2022 1352

ZIUA-n amiaza mare Primarul Vergil Chițac vorbește despre problemele constănțenilor

17 Jun 2022 1601

Primarul Vergil Chițac la „ZIUA-n amiaza mare”

16 Jun 2022 910

„ZIUA-n amiaza mare” Oferta lui Mohammad Murad către primarul Vergil Chițac. În ce condiții renunță afaceristul la candidatura pentru primăria Constanța

11 Jun 2022 2202

ZIUA-n amiaza mare Mohammad Murad. „Eu nu fac investiții de azi pe mâine” (VIDEO)

10 Jun 2022 798