Elevii revin în bănci după vacanţa de iarnă! Ce recomandări trebuie respectate în contextul alertei de gripă

Elevii și preșcolarii revin în bănci de luni, 9 ianuarie, după vacanța de iarnă.

Următoarea vacanță va avea loc în județul Constanța la finele lunii februarie. „În temeiul art.2 din O.M.E. nr.3505/31.03.2022 cu privire la structura anului școlar 2022-2023, în baza Deciziei 281 din 20.05.2022 aprobată în ședința Consiliului de Administrație al INSPECTORATULUI ȘCOLAR JUDEȚEAN CONSTANȚA  în data de 18.05.2022, vacanța școlară din intervalul 6-26 februarie 2023 este stabiltă, pentru unitățile de învățământ din județul Constanța, în perioada 18-26.02.2023“ - se arată într-o postare pe site-ul ISJ Constanța.
Este vorba despre săptămâna, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, ce trebuie luată în perioada 6 - 26 februarie. 

Potrivit Ministerului Educației modulul 4 va începe după vacanța din februarie respectiv luni, 13 februarie, luni, 20 februarie, sau luni, 27 februarie, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, până joi, 6 aprilie. 

O nouă vacanță este programată în perioada vineri, 7 aprilie, până marţi, 18 aprilie;

Modulul 5 va începe miercuri, 19 aprilie, până vineri, 16 iunie, iar vacanța de vară este programată în perioada sâmbătă, 17 iunie, până duminică, 3 septembrie.

Totodată, începând cu anul școlar 2022-2023, tezele nu mai sunt obligatorii, dar pot fi susținute de cadrele didactice care decid asta. Odată cu noile modificări aduse structurii anului școlar (5 module de învățare în loc de 2 semestre), notele vor fi puse de profesor în funcție de numărul de ore alocat săptămânal disciplinei.
 
Astfel, profesorii vor decide câte note acordă elevului pe an, în funcție de numărul de ore prevăzut în planul cadru, pe regula minimum N+3 note, unde N este numărul de ore alocat pe săptămâna disciplinei în planul-cadru. 

În contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023, Ministerul Educației a organizat o videoconferință cu inspectorii școlari generali.


În cadrul întâlnirii, ministrul Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate ieri, 5 ianuarie, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.

Ministrul Educației a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis o serie de materiale informative elaborate de INSP cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal.

Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu direcțiile de sănătate publică județene (DSP) și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ. 

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila „ Numărul de viroze a început să scadă uşor”

18 Feb 2024 492

Directorul de la Institutul „Matei Balș”, Adrian Marinescu, explică de ce a murit președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma

17 Feb 2024 1816

INSP Cazurile de gripă raportate la nivelul întregii ţări. Iată cu câte cazuri se află în top, Constanța

08 Feb 2024 886

Traian Băsescu, internat în spital din cauza unei gripe de tip A

28 Jan 2024 703

Gripa și rujeola pun severe probleme! Iată spitalul unde vizitele au fost suspendate

18 Jan 2024 1001

Gripă aviară, confirmată la două cadavre de lebede din Portul Constanța

12 Jan 2024 866

Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă și alte viroze respitatorii, la reluarea cursurilor școlare

08 Jan 2024 735

Ministerul Sănătății În România nu este epidemie de gripă în acest moment

05 Jan 2024 915

Doi pacienți din Bistrița au murit de gripă, în ultimele 24 de ore

05 Jan 2024 793

S-a descoperit un focar de gripă aviară la o fermă de raţe care au fost vaccinate!

04 Jan 2024 860

Constanța, în topul județelor unde au fost raportate mai multe cazuri de gripă. Un nou deces, la nivel național

04 Jan 2024 1110

INSP În săptămâna 18 - 24 decembrie au fost raportate 62.287 de cazuri de infecţii respiratorii

29 Dec 2023 620

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 710

Suspiciune de gripă aviară confirmată în Delta Dunării! Ce măsuri au fost luate în județul Tulcea

15 Dec 2023 932

Focar de gripă aviară, descoperit în Țările de Jos

12 Nov 2023 839